Početna Blog 10 neobičnih njemačkih zakona

10 neobičnih njemačkih zakona

157
0
  1. Vožnja biciklom dok ste pijani: Ako vas ulove da vozite bicikl dok ste pod utjecajem alkohola (razina alkohola u krvi od 1,6 posto ili više) možete imati ozbiljne posljedice u Njemačkoj. Njemačke vlasti mogu vam oduzeti ne samo vozačku dozvolu, već mogu naručiti i MPA (medicinsko-psihološku procjenu). Ako ne prđete MPA, vlasti će automatski oduzeti vašu dozvolu. I sretno vam bilo dok pokušavate da ju vratite – mogu proći godine (od terapije) prije nego što prođete godišnji MPA.
  2.  Protuzakonito je nošenje maski ako krenete u štrajk ili na političke demonstracije. Zakon kaže da vam nije dopušteno maskirati lice kad idete na prosvjed. Policija često mora uhapsiti ljude na demonstracijama, a ako netko nosi masku, njihov se identitet može lakše sakriti.
  3. Nema jastuka: Prema njemačkom zakonu, jastuk se može smatrati pasivnim oružjem. Pasivno oružje nešto je što vas štiti od drugog oružja, poput zaštitnog prsluka od metaka. Stoga budite oprezni, sljedeći put kada se borite s jastukom, budite sigurni da ne udarate previše jastukom, jer bi ih udaranje moglo dovesti do optužbe za napad.
  4. Prozori u uredima: Svaki ured mora imati pogled na nebo ma koliko mali bio. Drugim riječima, svi bi uredi trebali imati prozor s dobrom ventilacijom. Zakon ne predviđa točno takav, ali prema zakonu o zapošljavanju poslodavci su zakonski dužni postaviti svoje urede tako da zdravlje i život zaposlenika ne budu u opasnosti, što prema Nijemcima nije moguće u uredu bez prozora.
  5. U nedjelju nema bušenja: Nijemci dan odmora uzimaju vrlo ozbiljno. Trgovine su zatvorene, ljudi lagano šetaju i apsolutno neće biti  bušenja . Imajte na umu da je bacanje boca u kante za recikliranje također strogo zabranjeno izvan određenih sati.
  6. Sviranje klavira: Isto tako, Nijemci vole svoj mir i tišinu te je strogo zabranjeno noću da svirate vaš klavir.
  7. Dimnjačar: Jeste li znali da je dimnjačarima lakše pristupiti vašem domu nego policiji? Protuzakonito je zabraniti pristup dimnjačarima vašem domu ako on to zatraži. Zakon je prvi put uveden u srednjem vijeku, ali trenutačno zakonodavstvo seže do Trećeg Reicha. Davanjem određene naknade i dodjeljivanjem okruga, Hitler je osigurao odanost dimnjačarstva svoje zemlje, što je značilo da ih može upotrijebiti za špijuniranje građana.                                     
  8. Budite pristojni prema policijskim službenicima: Ako se mučite sa učenjem njemačkog jezika, pripazite da vam se “du” i “Sie” ne pomiješaju dok razgovarate s policajcem ili nekim drugim vladinim zaposlenikom. U Njemačkoj je protiv zakona obraćati se policajcu neformalnim “du”, a ne neformalnim “Sie”, a moglo bi vas koštati i kaznei do 600 eura. Dobar razlog za nastavak učenja njemačkog jezika
  9. Deutschland, Deutschland über alles: Nezakonito je pjevati prvi stih njemačke državne himne. Stih koji počinje s, “Njemačka, Njemačka iznad svega.”, Nacisti su učinili nacionalnom himnom tijekom Trećeg Reicha i zabranjen je na kraju Drugog svjetskog svijeta. Deutschland Lied (pjesma Njemačke) državna je himna od 1922. Joseph Hayden glazbu je napisao 1797. godine, ali riječi je napisao kasnije pjesnik August Heinrich Hoffmann 1841. godine
  10. Pivo na Oktoberfestu: Ljubitelji godišnjeg Oktoberfesta u Münchenu bit će zadovoljni kada znaju da je na festivalu dopušteno samo pivo koje se kuha prema njemačkom Zakonu o čistoći (dozvoljeni sastojci: voda, hmelj, kvas i slad) unutar gradskih zidina Münchena i nijedno drugo pivo. Prost.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Molimo unesite ovdje svoje ime