Connect with us

Tech

Apple iPhone 14 Pro recenzija: nove ideje u poznatom pakiranju

Objavljeno

on

Iphone 14 pro

Appleov najnoviji vrhunski model pametnog telefona, iPhone 14 Pro. Donosi unaprijeđene kamere, novi uvijek uključen zaslon i neke funky animacije u novom manjem dizajnu.

The Pill ili dinamički otok

14 Pro ima isti OLED zaslon od 6,1 inča i vrhunski dizajn od nehrđajućeg čelika i stakla kao i prethodni modeli. Veliki urez na vrhu zaslona koji sadrži kamere za Face ID zamijenjen je 31% manjim dizajnom u obliku tablete kako ga Apple naziva „dinamički otok“.

“Pilula” je animirana, širi se i skuplja kako bi se prilagodila upozorenjima sustava i tekućim obavijestima. Dodirom i držanjem usjeka otkriva se više obavijesti, poput kontrola reprodukcije glazbe, a samo dodir otvara aplikaciju.

Iznenađujuće je koristan za informacije na prvi pogled, uz jednu manju smetnju. Indikator 3/4/5G skriven je kada se urez proširi, što otežava prepoznati kada ste u podatkovnoj crnoj rupi.

Zaslon

Drugi značajan napredak je mogućnost da zaslon uvijek bude uključen, čak i kada je u stanju pripravnosti. Android uređaji već godinama imaju uvijek uključene zaslone, no Appleov je pristup malo drugačiji. Prikazuje zatamnjenu verziju zaključanog zaslona, ​​uključujući obavijesti i widgete u punoj boji umjesto jednostavnog sata ili sličnog.

Oglasi

Zaslon od 6,1 inča najbolji je na tržištu. Bogat, oštar, gladak i nevjerojatno svijetao, dostižući 2000 nita vršne svjetline – standardna mjera svjetline zaslona – nadmašivši prethodnog rekordera, Samsung S22 Ultra. Što zaslon može postati svjetliji, lakše ga je vidjeti na izravnoj sunčevoj svjetlosti i sigurno nećete imati problema s gledanjem ovog zaslona u bilo kojim uvjetima.

Tehnički podaci

Zaslon: 6,1 in Super Retina XDR s ProMotion (120Hz OLED) (460 ppi)
Procesor: Apple A16 Bionic
RAM: 6 GB
Pohrana: 128, 256, 512 GB ili 1 TB
Operativni sustav: iOS 16
Kamera: 48MP glavna, 12MP UW i 12MP 3x zoom; Prednji od 12 MP
Povezivost: 5G, wifi 6, NFC, Bluetooth 5.3, Lightning, ultra širokopojasni i GNSS (dual-band)
Otpornost na vodu: IP68 (6 metara za 30 minuta)
Dimenzije: 147,5 x 71,5 x 7,85 mm
Težina: 206g

Trajanje baterije i punjenje

14 Pro ima Appleov najnoviji A16 Bionic čip, što ga čini najbržim dostupnim iPhoneom za oko 10% u odnosu na prethodne A15 čipove. Lako se može nositi sa svime što možda želite učiniti s pametnim telefonom i ostat će brz i u godinama koje dolaze.

Trajanje baterije je solidno, ali promjenjivije od ostalih iPhonea. Ostavite 14 Pro flat na stolu veći dio dana, baterija traje oko 39 sati uz 5,5 sati aktivne upotrebe. Telefon držite u džepu, što isključuje zaslon, a između punjenja traje oko 45 sati.

Održivost

Apple ne daje očekivani životni vijek baterije, ali ona bi trebala trajati više od 500 ciklusa punog punjenja s najmanje 80% izvornog kapaciteta i može se zamijeniti za oko 120 EUR. Popravci zaslona izvan jamstva koštaju oko 390 EUR. Specijalizirana stranica iFixit dala je 14 Pro šest od 10 za mogućnost popravka.

Oglasi

Sadrži reciklirano zlato, plastiku, elemente rijetke zemlje, kositar i volfram. Tvrtka u svom izvješću analizira utjecaj telefona na okoliš. Apple nudi programe zamjene i besplatnog recikliranja, uključujući proizvode koji nisu Appleovi.

iOS 16

14 Pro isporučuje se s iOS-om 16, koji je razigranija verzija Appleovog softvera i ima obnovljeni zaključani zaslon među mnogim drugim novim značajkama. Možete očekivati ​​najmanje pet godina softverskih i sigurnosnih ažuriranja, a potencijalno čak sedam.

Novost u liniji iPhone 14 je detekcija sudara, koja osjeća veliku snagu udarca prometnog sudara i automatski poziva hitne službe ako ne odgovorite u roku od 20 sekundi.

Fotoaparat

14 Pro ima jednu od najvećih promjena unutar poklopca iPhone sustava kamera proteklih godina. Novi sustav obrade povećava performanse pri slabom osvjetljenju na svim prednjim i stražnjim kamerama dva do tri puta, što posebno pomaže pri snimanju u zatvorenom prostoru pri slabom, umjetnom svjetlu.

Senzor glavne kamere je 65% veći nego onaj na prošlogodišnjem 13 Pro i ima veću rezoluciju od 48 megapiksela, u odnosu na 12 prošle godine. Prema zadanim postavkama snima slike od 12 MP kombinirajući četiri piksela na senzoru u jedan piksel na konačnoj slici. To povećava osjetljivost na svjetlo i pomaže u uklanjanju artefakata. Samsung i drugi već godinama koriste tehniku, poznatu kao binning piksela.

Oglasi

Kamera također može snimati pune slike od 48 MP u ProRaw načinu rada i proizvoditi 2x zumiranje snimajući samo na središtu senzora slike, što je zgodno, ali se malo muči u uvjetima slabijeg osvjetljenja.

3x telefoto i ultraširoka kamera ostaju od 12 MP, ali potonja ima oštriju leću koja daje oštrije makro snimke. Selfie kamera je po prvi put unaprijeđena boljim performansama pri slabom osvjetljenju i autofokusom, što selfije iz blizine čini malo oštrijima. Portretni način rada sada može zamutiti prednji plan kao i pozadinu slike. Videoografija je i dalje vodeća u klasi s impresivnim novim akcijskim načinom rada koji stabilizira snimke poput akcijske kamere, ali za učinkovit rad zahtijeva jako svjetlo.

Sve u svemu, glavna kamera od 48 MP sigurno je sposobnija pri srednjem do slabom osvjetljenju i malo je oštrija na finim detaljima, ali inače je vrlo slična 13 Pro, kao i ostale kamere. To još uvijek znači da 14 Pro ima neke od najboljih dostupnih kamera, ali to nije nadogradnja za dan i noć.

Cijena

iPhone 14 Pro košta od 1299 EUR (Saturn) sa 128GB memorije. Mi smo ga našli u povoljnim paketima preko stranice DEINHANDY koja ima odlične pakete.

Presuda

Na prvi pogled bilo bi lako odbaciti iPhone 14 Pro kao isti kao i prethodni modeli. Animirano sučelje čini telefon reaktivnijim i življim. Dinamički otok u obliku pilule raste i širi se na fluidan način. Uvijek uključeni zaslon s redizajniranim zaključanim zaslonom iz iOS-a 16 djeluje slično sa svojim obavijestima uživo i widgetima.

Oglasi

Ali obje značajke trebaju programere da prihvate Appleove ideje i ažuriraju svoje aplikacije kako bi doista pjevale. Za sada je usjek zgodno mjesto za život Spotifyja, mjerača vremena i drugih bitova.

Čak i ako to ne bih nazvali ogromnom nadogradnjom na već izvrsnu 13 Pro, prihvaćanje senzora više razlučivosti za kamere novi je pristup i za Apple, s dobrim rezultatima, osobito u zahtjevnim svjetlosnim uvjetima.

Povrh toga, dobivate sve što je dobro kod iPhonea: dugotrajnu bateriju, vrlo brze performanse koje traju godinama, dugu softversku podršku, zaista zadivljujući zaslon, Face ID, reciklirane materijale i veliki ekosustav.

Prednosti: novi dinamički otočni usjek s Face ID-om, sjajne kamere, 3x optički zoom, vrlo dugo trajanje baterije, izvrsne performanse, sjajan zaslon od 120 Hz, 5G, duga softverska podrška.

Mane: nije velika nadogradnja, nema USB-C, potreban vam je vlastiti punjač, ​​težak, vrlo skup, nije vrhunski u usporedbi s uređajima sa sklopivim ekranom.

Oglasi

Izvor: The Guardian

Napomena: Ovaj članak sadrži affiliate linkove koji našem portalu mogu donijeti određenu malu zaradu ukoliko ostvarite kupnju putem tog linka

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook