Connect with us

Zanimljivosti

AUTOMOBIL DUH: Kako je jedan auto dostavljao pomoć u Bosni tijekom rata

Objavljeno

on

Chevy Camaro i Helge Maier
Automobil duh

Tijekom rata u BiH, bio je to Chevy Camaro iz 1979. koji je dostavljao hranu i lijekove civilima.

Jeste li ikada doživjeli “poziv”, osjećaj kao da morate nešto učiniti? Nekima poziv dolazi u obliku sna, drugima poziv dolazi u obliku neočekivane osobe koja ulazi u njihov život.

Automobil duh

Početkom 1990-ih, umirovljeni danski vojnik po imenu Helge Meyer osjetio je poziv da pomogne narodu bivše Jugoslavije. Meyer je služio u danskom Jægerkorpsetu, koji je ekvivalent američkom elitnom “Delta Forceu“.

Do tada su se Hrvatska i Slovenija već odvojile od Jugoslavije, a to je dovelo do toga da je Bosna i Hercegovina bila usred rata u kojem su sudjelovali i oni koji su željeli neovisnost, i oni koji su htjeli ostati u sastavu Jugoslavije i pod kontrolom Srbije. Sve je to rezultiralo sa četiri godine krvavog sukoba, s preko 100.000 ljudi koji su umrli između 1991. i 1995. godine.

Na početku sukoba, druge zemlje i Ujedinjeni narodi pokušavali su u Bosnu dopremiti kamione zaliha, uključujući hranu i lijekove, ali su njihovi spori kamioni su bili laka meta.

Oglasi

Tada je Helge Meyer kontaktirao osoblje bivše američke zračne baze Rhein u Njemačkoj s fantastičnom idejom. Meyer je predložio da umjesto slanja kamiona za opskrbu, trebaju poslati nešto što je brzo, lagano i skriveno.

Meyer i osoblje zračnih snaga uzeli su Chevrolet Camaro II generacije iz 1979. i dodali:

  • “Ovna” za probijanje
  • Oštricu za čišćenje mina
  • Kevlar ploče
  • Čelične ploče na prozorima
  • Infracrvenu boja koja apsorbira
  • Sustav dušikovog oksida
  • Detektor tjelesne topline
  • Noćni vid
  • Radio zemlja-zrak
  • Run-flat gume

Zatim su vojnici u zračnoj bazi Rhein-Main prikupili više od 12.000 dolara, koje su iskoristili za kupnju hrane, odjeće, igračaka, lijekova i pelena. Oni su ih spakirali u Meyerov Camaro, koji je mogao nositi više od 400 kilograma hrane i zaliha odjednom.

Radeći u blizini grada Vukovara, kada bi stanovnici začuli gromoglasnu buku “automobila duhova”, izašli bi iz svojih domova i prikupili prijeko potrebne zalihe.

Sustav dušikovog oksida u automobilu je 5,7-litreni V8 Camaro preveo s već pojačanih 220 KS na 440 KS. Meyer bi mogao ubrzati “automobil duhova” do 125 mph (200 km/h) za samo 13 sekundi.

Izvor: DRIVETRIBE/YouTube

Bez oružja

S obzirom na to da je automobil bio tako dobro opremljen, mogli biste očekivati ​​da nosi oružje, ali ovo na pitanje Meyer je odgovorio: “Moja Biblija. Nema pištolja, nema granata, ništa slično. Moje jedino oružje je moja Biblija.”

Dok je opisivao svoja iskustva osoblju zračnih snaga u bazi, Meyer je rekao: “Da Bog ima Ramba na zemlji, to bih mogao biti ja“, zbog čega je Meyer dobio nadimak “Božji Rambo”. Napisao je knjigu koja opisuje svoje podvige pod naslovom “Gottes Rambo“.

Oglasi

Odgovarajući na pitanja IE, Meyer je napisao da se prvi put uključio u balkansku krizu kada je “bio šef sigurnosti u velikim novinama u Neu Isenburgu, … 6 km od glavne zračne baze Rhein. “

Upitan o svojim iskustvima, Meyer je napisao: “…Srbi me ne vole, Hrvati me ne vole, muslimani me ne vole… Oni kažu:’ Ako ćeš pomoći Srbima, mi ćemo te ubiti. Ako ćeš pomoći Hrvatima, ubit ćemo tebe. Ako ćeš pomoći muslimanima mi ćemo te ubiti.’ Kažem: ‘Baš me briga.”

Meyer je dodao: “Donosim hranu i lijekove, te igračke iz američke vojske i američkog ratnog zrakoplovstva iz glavne zračne baze Rhein u Frankfurtu. Vojnici bi rekli: ‘Ne vjerujemo vam, vi radite za CIA-u.’ Rekao sam im: ‘Mogu vam pokazati svoju osobnu iskaznicu‘.”

Što se tiče “automobila duhova”, on je još uvijek u Meyerovoj garaži, samo što je sada obojen narančasto, i ima preko 62.000 milja (100.000 kilometara) na sebi.

VIDEO:

Oglasi

Izvor: DRIVETRIBE/YouTube

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook