Naslovnica München BIG BROTHER: Više od 10 tisuća kamera gleda vas u Münchenu

BIG BROTHER: Više od 10 tisuća kamera gleda vas u Münchenu

@anutr via Twenty20

Često više niti ne primjećujemo elektroničke oči koje prate svaki naš korak na javnim površinama. Zalijepe ih ispod stropa vlakova i autobusa, objese se na zgrade, rasvjetne stupove i semafore. Privatnost ili sigurnost?

Trenutno u Münchenu postoji više od 10 tisuća nadzornih video kamera koje koriste vlasti, javne i privatne institucije. Preko 400 kamera nadgleda cestovni promet i gotovo 5.800 u lokalnom javnom prijevozu, što se može vidjeti s popisa odjela gradske uprave (KVR) i minhenske prijevozničke tvrtke (MVG).

MVG ima 1.718 kamera na platformama i u etažama svih 100 podzemnih postaja, čije se snimke čuvaju sedam dana. U vozilima javnog gradskog prijevoza snimke se ipak čuvaju nešto kraće.

Snimke iz javnih vozila čuvaju se 48 sati

U podzemnim željeznicama nalaze se 1.332 kamere u 276 vozila, u autobusima se nalazi 1.820 kamera u 403 vozila, a u tramvajima 924 kamere u 120 vozila. Snimke se čuvaju 48 sati.

Nebrojeno je i nadzornih kamera u bankama, trgovinama, tvrtkama i na vratima privatnih kuća. Sigurnost je na prvom mjestu, tako da nema brige jer Big Brother vidi sve!