Connect with us

München

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH posjetila München

Objavljeno

on

Bisera Turkovic u Münchenu
Foto: D. Đukić / Putokaz.eu

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine boravila je u glavnom gradu Bavarske, a za vrijeme posjeta u prostorijama Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Münchenu upriličen je prijem.

Povod ovom događaju je bila konferencija o sigurnosti održana proteklih dana u srcu Bavarske, na kojoj su okupljeni brojni svjetski čelnici raspravljali o aktualnoj sigurnosnoj situaciji u svijetu.

Iako je 60-ak okupljenih uzvanika očekivalo ministricu u naznačeno vrijeme, gust raspored i 17 bilateralnih susreta u sklopu konferencije poremetili su ionako već gust raspored, pa je nakon 30-ak minuta kašnjenja pozdravila okupljene.

Bisera Turković skrenula pozornost na predstojeće izbore u BiH

Kako je istaknula , Bosna i Hercegovina ima punu podršku na europskom putu od strane svjetskih dužnosnika, dok je naglasak u pozdravnom govoru ipak bio na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini.

Ministrica Turković

Začuđujući podatak je kako u dijaspori živi više od milijun bosanskohercegovačkih državljana od kojih se na prošle izbore odazvalo njih svega oko 4 tisuće.

Manipulacije dopisnim glasovima poljuljale povjerenje birača u dijaspori

Na upit novinara portala Putokaz. eu kako misle vratiti poljuljano povjerenje glasača u dijaspori, a vezano za brojne nepravilnosti i zlouporabu dopisnih glasova, ministrica je rekla da se na tom problemu uvelike radi. Projekt aplikacije za glasanje koji se izrađuje u suradnji s OSCE-om bi trebao otkloniti veći dio nepravilnosti u glasačkom procesu ljudi u dijaspori.

Oglasi

Investitori iz dijaspore nemaju sugovornike u državnim institucijama

Jedno od pitanja koje smo mogli čuti odnosilo se i na neefikasnost BiH institucija kada su u pitanju investicije dijaspore u matičnoj zemlji. Potencijalni ulagači, kako smo čuli od jednog sudionika, nailaze na brojne probleme, prvenstveno na nedostatak kvalitetnog sugovornika kada je ova tema u pitanju.

Stekao se dojam kako su nazočni na ovom skupu donekle nezadovoljni tretmanom državnih institucija BiH prema dijaspori. Moglo se čuti kako institucije stvaraju kontakt s dijasporom samo pred izbore ne osluškujući tekuće probleme ove populacije poput nemogućnosti dobivanja bosanskog rodnog lista u Njemačkoj, za što se mora ići u domovinu.

Prijem je okončan u neformalnoj atmosferi uz druženje svih nazočnih koji su iskoristili priliku prenijeti vlastite probleme diplomatskom osoblju BiH.

Nakon ovog susreta ostaje nada da će se kontakti državnih institucija u BiH i sve veće dijaspore nastaviti te unaprijediti u mjeri koja će olakšati komunikaciju na obje strane.

Oglasi
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook