Connect with us

Viral

Češko oružje na napuhavanje postalo hit usred rata u Ukrajini

Objavljeno

on

Češka tvrtka koja proizvodi lažno oružje na napuhavanje, među kojima su i lanseri raketa HIMARS te tenkovi Abrams, objavila je da joj je, od početka ruske invazije na Ukrajinu prošle godine prodaja porasla.

Mamci od sintetičke svile koriste se da bi se na bojištu zavarao protivnik, koji umjesto pravog oružja cilja ono lažno.

Voditelji tvrtke Inflatech odbili su potvrditi da svoje proizvode prodaju Ukrajini, pozvavši se na vojnu tajnu, no priznali su da je proizvodnja porasla u zadnjih godinu dana za 100 posto.

“Proizvode prodajemo velikom broju vlada u svijetu, ne samo u Europi“, rekao je novinarima šef prodaje i marketinga Poven Kumaresan. Dodao je da tridesetak Inflatechovih zaposlenika svaki mjesec proizvede između 30 i 40 takvih mamaca.

Lažni tenkovi, oklopna vozila, čak i mlazni borbeni zrakoplovi teže između 25 i 90 kilograma i da bi se njima rukovalo na bojištu potrebne su dvije do četiri osobe.

Oglasi

Posjeduje li precizne nacrte izvornog komada vojne opreme tvrtka može izraditi novi dizajn u 72 sata, a počinje li “od nule“ izrada može potrajati i do dva tjedna, kazao je Kumaresan, dodavši da je, nakon narudžbe za isporuku replike lansera raketa HIMARS trebalo 60 dana.

Inflatech je dosad proizveo više desetaka lažnih HIMARS-a.

Vojna oprema

Proizvodi ove tvrtke smatraju se vojnom opremom i njihovu izradu moraju odobriti vladina tijela.

Češka vlada je prošli mjesec objavila da je od početka ruske invazije 24. veljače 2022. Ukrajini poslala vojnu pomoć u vrijednosti od otprilike pola milijarde dolara.

Izvršni upravitelj Inflatecha Vojtech Fresser je kazao da je jedna od ključnih značajki proizvoda njihov izgled, vjeran originalu.

Oglasi

“Ako nemam dalekozor, s udaljenosti od 150-200 metara neću uspjeti razaznati radi li se o pravome oružju ili o mamcu“, rekao je.

Istodobno motor koji se koristi za napuhavanje zrači toplinu, koja može zavarati neprijateljske infracrvene senzore.

Fresser je objasnio da pojedini mamci stoje između 10.000 i 100.000 dolara, što je mnogo manje od cijene projektila potrebnih da bi ih se uništilo.

“Natjeram li neprijatelja da uništi moj proizvod nečime što je najmanje četiri puta skuplje, a u praksi čak i 20 puta skuplje, tada pobjeđujem u ekonomskom smislu“, kazao je Fresser.

Kumaresan je rekao da tvrtka neprestano nadograđuje svoje proizvode i razmatra mogućnost da mamci u budućnosti postanu pokretni.

Oglasi

Inflatech, koji je mamce prvobitno stvorio radi vojne obuke, proizvodi igračke ili modele prema željama kupaca.

“Proizvode izrađujemo u skladu sa specifičnim potrebama kupaca. Nismo e-trgovina gdje možete birati“, kazao je Fresser.

Dodao je da “nema ograničenja“ na proizvodnju ili raspon proizvoda i da tvrtka očekuje ubrzan rast u naredne tri godine.

“Naravno, ja bih radije proizvodio igračke za djecu, no najprije im moramo zajamčiti život u sigurnom svijetu“, istaknuo je Fresser.

Oglasi
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook