Connect with us

Uncategorized

CIJENE NEKRETNINA U MINHENU: Rastu se ne nazire kraj

Objavljeno

on

Korona nije smirila cijene nekretnina u Minhenu. Mislilo se da će se ljudi preseliti u unutrašnjost, raditi od kuće, samo naručivati svoju robu putem interneta. Stanovi, uredi i trgovine bit će prazni. No to nije utjecalo na cijene. Bez obzira radi li se o stambenoj ili poslovnoj zgradi, cijene rastu.

Gotovo nikakve posljedice pandemije na transakcije nekretninama

Korona nije imala značajnijeg utjecaja na minhensko poslovanje nekretninama. Ovo je zaključak koji je donijela općinska službenica Kristina Frank (CSU) kada je jučer predstavila izvještaj. U prvoj polovici 2020. godine potpisano je manje ugovora.

No, to je vjerojatno bilo više zbog činjenice da je malo javnih bilježnika zakazivalo osobne sastanke tijekom zaključavanja, pretpostavlja Frank. Jer u drugoj polovici godine potpisani su gotovo svi ugovori, tako da je 2020. prodano gotovo toliko koliko i prethodnih godina.

U 2020. obrnuto 14 milijardi eura

Na minhenskom tržištu nekretnina 2020. godine prometovano je gotovo 14 milijardi eura. To je za oko 18 posto manje nego 2019. No, ova je godina bila iznimna i stoga je teško uspoređivati, rekao je šef savjetodavnog odbora Albert Fittkau. Primjerice, ulagači su 2019. godine kupili Tucherpark u Englischer Gartenu za 1,1 milijardu eura.

Građevinske parcele sve skuplje

Premda u 2020. nije bilo poslova takve veličine, cijene su porasle. To je uglavnom zbog činjenice da su parcele sve skuplje. Cijene stambenog zemljišta učetverostručile su se u posljednjih 20 godina. Samo za područje na kojem bi se mogla graditi obiteljska kuća, graditelji plaćaju oko 1,5 milijuna eura.

Oglasi

Za novu, gotovu obiteljsku kuću, morate računati s gotovo dvostrukom cijenom , prema Fittkauu. Tko si to može priuštiti? Tijekom Corone, uglavnom su kupovali oni koji već posjeduju imovinu u Münchenu, ali su se željeli proširiti.

Ali čak i oni koji nemaju takav luksuzan način života morali su posegnuti dublje u džep kako bi kupili nekretninu u Minhenu. Cijena kvadrata za nove stanove udvostručila se od 2010. godine. Sada iznosi oko 8.800 eura. U Minhenu za stan od 70 četvornih metara u prosjeku plaćate 730.000 eura.

Poslovni prostori također poskupljuju u Minhenu

Čak su i cijene komercijalnih prostora porasle premda su mnogi stručnjaci za nekretnine sumnjali da će trend rada od kuće prigušiti ovo tržište. Unatoč pandemiji, tvrtke su za kvalitetniji komercijalni prostor morale platiti oko 3000 eura po četvornom metru što je rekord.

Cijene u Werksviertelu porasle su posebno snažno čak do 150 posto. Ali zemljište također ostaje skupo u centru grada na Kaufingerstrasse. Ovdje kvadrat vrijedi oko 165.000 eura.

Sve u svemu tko voli nek izvoli.

Oglasi
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook