Connect with us

Bavarska

Cijene stanova u Münchenu za Oktoberfest: Više od 600 eura po noći za apartman

Airbnb

Objavljeno

on

Tijekom Oktoberfesta na platformi Airbnb noćenje se naplaćuje stotinama eura. No sve je više sukoba oko podstanarstva u Münchenu.

Trosoban stan u Laimu s dva bračna kreveta, velikim kaučem i malim balkonom: 650 eura. I to ne po mjesecu – nego po noći. Ili stan od 44 četvorna metra za nešto manje od 500 eura. Vrlo uobičajene cijene za obične minhenske stanove na platformi Airbnb u vrijeme Oktoberfesta.

Više od deset posto svih Airbnb rezervacija u Münchenu podudara se s Oktoberfestom

Otići na godišnji odmor u vrijeme Oktoberfesta, iznajmiti vlastiti stan i na kraju odmora zaraditi nekoliko tisuća eura – zvuči kao primamljiva opcija, i to ne samo za one koji ne vole Oktoberfest.

Tako je podstanarska platforma Airbnb trenutno puna ponuda u kojima stanovnici Münchena svoj stan reklamiraju kao “savršen za posjet Oktoberfestu”, “u blizini Oktoberfesta” ili kao jedinstvenu “priliku za konobarice na Oktoberfestu”. Platforma na svojoj web stranici piše da je više od deset posto svih Airbnb rezervacija u Münchenu 2022. bilo usredotočeno na dva tjedna Oktoberfesta.

Airbnbov princip naziva se “dijeljenje doma”. Na njemačkom: dijeliti kod kuće. To zvuči lijepo i suradnički, a kada je platforma započela svoj trijumf 2010-ih, svi su bili vrlo entuzijastični. Taj je entuzijazam sada uglavnom splasnuo.

Oglasi

Privatni iznajmljivači u Münchenu nude “udobne stanove” – ​​s oskudnim namještajem

Gradovi se žale na iznajmljivače koji potajno preuređuju stambene prostore u apartmane, a stanari na susjede u čijim stanovima gosti slave bučne fešte. Platforma za iznajmljivanje privatnih stanova postala je izvor sukoba.

Klikate li neko vrijeme po ponudama na Airbnbu, brzo ćete vidjeti zašto. Zapanjujući broj “privatnih iznajmljivača” u Münchenu ne trebaju ni ormariće ni gel za tuširanje u svakodnevnom životu – a njihov ukus za opremanje uvelike se temelji na hotelskim lancima.

Kao Julius, na primjer, koji za sebe kaže da je “redatelj, glumac i glazbenik” u Münchenu. Njegov “ugodan stan blizu Oktoberfesta” ima namještaj: krevet, mali radni stol, vreću za sjedenje i noćni ormarić. Malo je vjerojatno da Julius doista živi ovdje – pogotovo zato što ima tri druge sobe sa slično oskudnim namještajem za prodaju na Airbnbu.

Samo 500 eur

Apartmani u Münchenu mogu se nuditi na Airbnbu najviše osam tjedana godišnje

Trajno pretvaranje stana u Airbnb je zapravo zabranjeno u Münchenu. Jer, tvrde u socijalnom odjelu, ako se stanovi trajno iznajmljuju turistima, ionako oskudan životni prostor postat će još oskudniji. I štoviše, razne studije su pokazale da dugoročni najam putem Airbnba povećava najamninu.

Prema gradu, svatko tko iznajmljuje svoj stan kao kuću za odmor dulje od osam tjedana godišnje upušta se u “zlouporabu životnog prostora” i može biti podvrgnut oštrim kaznama. Tijekom 2022. godine Odjel za socijalnu skrb uspješno je postupio protiv takvih malverzacija u 160 slučajeva.

Međutim, svatko tko svoju sobu stavi na Airbnb tijekom ljetnog odmora nema se čega bojati grada: podnajam vlastitog stana na manje od osam tjedana godišnje ne smatra se zlouporabom i stoga je legalan.

Oglasi

U Münchenu raste nezadovoljstvo podstanarstvom na Airbnbu

No, i ovdje prijete sukobi. Jer ako želite dati sobu ili cijeli stan u podnajam, potrebno vam je dopuštenje stanodavca. U protivnom postoji opasnost od upozorenja, a u najgorem slučaju i prekida ugovora.

“Sada postoji stvarno sveobuhvatna sudska praksa o tome, jednostavno zato što se ti sukobi događaju tako često”, kaže Rudolf Stürzer, predsjednik Münchenske udruge vlasnika kuća i zemljišta. I to ne samo između stanara i stanodavaca, nego i u udrugama vlasnika stanova, na primjer.

Mnogi etažni vlasnici sve su samo ne oduševljeni kada stan do njih odjednom postane turistički hostel. “Takav stanovnik Airbnb-a jednostavno ima drugačiji ritam života. Ne rade i mogli bi se poželjeti dugo tuširati kad se u pet ujutro vrate kući s zabave”, kaže Stürzer. “Susjed će možda morati ustati na posao u šest i nije sretan zbog toga.”

Bit će uzbudljivo kad gosti Oktoberfesta opet odu

Stürzer kaže da nema statistike o tome koliko se često sukobi oko podstanarstva pojavljuju na internetskoj platformi. Za mnoge stanovnike Münchena koji su iznajmili svoj stan tijekom Oktoberfesta, stvari postaju stvarno uzbudljive tek zadnjeg dana Oktoberfesta. Kad se pokaže kako su se gosti Oktoberfesta dobro odnosili prema kućnom namještaju.

Oglasi
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook