• Cjepivo iz Biontecha
  • Traje utrka ko će prije
  • Slušaj Radio Putokaz

Corona i dalje bjesni. Novi je “lockdown” u Njemačkoj. Nakon objava o cjepiva iz Biontechna i Pfizera, ministar zdravstva Spahn pokušava brzo isporučiti doze.

EU želi sutra potpisati ugovor o stotinama milijuna doza cjepiva s Biontechom


Europska komisija želi potpisati ugovor za opskrbu stotinama milijuna doza cjepiva. O tome izvješćuju novine “Bild” pozivajući se na izvore u EU povjerenstvima. Ugovor je “dogovoren i spreman”.

Savezni ministar zdravlja Jens Spahn (CDU) očekuje da će EU uskoro potpisati ugovor s farmaceutskim tvrtkama Biontech i Pfizer o isporuci cjepiva koje su razvili. “Pretpostavljamo da ćemo do konačnog zaključenja ugovora doći u sljedećih nekoliko dana,” rekao je u utorak u Berlinu. Tvrtke su u ponedjeljak priopćile da je njihovo cjepivo učinkovito preko 90 posto.

Već postoje preliminarni ugovori s Biontechom i Pfizerom, rekao je Spahn. Prema tome, za Europu je osigurano najmanje 200 milijuna doza cjepiva. Pretpostavlja da će Njemačka dobiti “do 100 milijuna” doza.

Međutim, vlasti još nisu odobrile cjepivo. Biontech i Pfizer najavili su da se žele prijaviti za ubrzano odobrenje u SAD-u već sljedeći tjedan. Spahn je rekao da su postupci odobrenja u SAD-u i EU različiti. Ali postoje i prilike za ubrzanje u Europi.

Prema Spahnu, EU je već završila ugovore s farmaceutskim tvrtkama Astra Zeneca i Sanofi, koje također rade na cjepivima protiv korone. Ugovor s tvrtkom Johnson & Johnson “u osnovi” je već sklopljen.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.