Naslovnica Corona Cjepivo protiv Corone: Kada stiže?

Cjepivo protiv Corone: Kada stiže?

154
0
  • Cjepivo protiv Corone
  • kada se može očekivati?
  • slušaj Radio Putokaz
Cijepljenje

Tijekom najžeše faze Covid 19 pandemije pojavilo se mnogo vijesti o raznim cjepivima. Sa više strana. Nije niti čudno jer je utrka za najtraženijom faramaceutskom tekućinom ,Sveti Gral za sve oni koji prvi izađu na tržište. Brojke su nezamislive. Mnogo politike, lobiranja, negativne propagande a sve u svrhu osvajanja najbolje pozicije koja donosi neslućeni profit.

Nema poznatije države koja se nije uključila u ovu utrku i da ne nudi svoje cjepivo. No nekako imamo osjećaj da se euforija stišala. Sada, kada smo ponovo ograničenog kretanja i kada brojke zaraženih divljaju na dnevnoj bazi cjepivo je jedina nada.

Biontechovo cjepivo postaje sve više svjetionik nade za svijet


Korona kriza još uvijek nije pod kontrolom i sva nada počiva na cjepivu. Biontech ima jednog od najperspektivnijih kandidata na testu. Samo ove godine trebaju proizvesti 100 milijuna doza. Novo razvijeno cjepivo BNT162b2 toliko je uspješno u kliničkim studijama da je s jedne strane započela masovna proizvodnja, a s druge strane zatražen je konačni postupak odobrenja.

Nadamo se cjepivu


Europski farmaceutski regulator EMA iz Amsterdama potvrđuje da se aktivni sastojak sada ispituje u takozvanom “postupku neprekidnog pregleda”. U tom se postupku kontinuirano dostavljaju i ocjenjuju podaci iz kliničkog ispitivanja. Odluka EMA-e da pokrene ovaj brzi postupak temelji se na ohrabrujućim podacima iz kliničkih studija na odraslima koji su do danas cijepljeni.


U travnju je Biontech prva njemačka tvrtka koja je dobila odobrenje za kliničke studije od Instituta Paul Ehrlich. U međuvremenu je tvrtka sa sjedištem u Mainzu već uključila 37.000 sudionika u studije, a 28.000 ljudi već je primilo drugu dozu cjepiva. Uključeno je više od 120 studijskih centara širom svijeta, uključujući SAD, Brazil, Južnu Afriku i Argentinu.


Ove godine treba proizvesti još 100 milijuna doza


Kako naglašava šef i suosnivač Biontecha Ugur Sahin, “polako se približavamo cilju”. U intervjuu za “Frankfurter Allgemeine Zeitung“, Sahin otkriva da je istraživanje započelo “s dvadeset kandidata”, “klinički smo testirali četvoricu”. A BNT162b2 je “vrlo perspektivan”. Cjepivo ima “izvrstan profil”, a Sahin je uvjeren da “imamo siguran proizvod i možemo dokazati njegovu učinkovitost”. Biontech je toliko oduševljen svojim cjepivom da je masovna proizvodnja već započela, pa isporuka samo čeka odobrenje: “Planirali smo do 100 milijuna doza za 2020. godinu”, daje nada Sahin.

Savezni ministar zdravstva Jens Spahn (CDU) iznenada očekuje da bi se cijepljenje protiv korone moglo i dalje provoditi ove zime, kako je objasnio u ponedjeljak na video konferenciji Instituta Ifo. Činjenica da je cjepivo dostupno nekoliko mjeseci nakon izbijanja pandemije znanstvena je senzacija. Razvoj i odobravanje cjepiva obično traje nekoliko godina.

Cijepljenje

Kupljen proizvodni pogon Novartis


Zapravo je Biontech kupio proizvodni pogon švicarske farmaceutske tvrtke Novartis s 300 visokokvalificiranih zaposlenika u hesenskom gradu Marburgu kako bi mogao brzo povećati masovnu proizvodnju.

U Marburgu bi uskoro mogao biti izgrađen jedan od najvećih svjetskih pogona za proizvodnju cjepiva protiv korone. Biontech posebno planira 100 milijuna doza cijepljenja ove godine i 250 milijuna u prvoj polovici 2021. U sljedećih nekoliko godina, proizvodnja će se povećati na 750 milijuna doza cijepljenja godišnje. Za Marburg to također znači povratak tradicionalnog mjesta farmaceutskog istraživanja, jer je ovdje s Konstantinom Zwengerom (1814. – 1884.) osnovana farmaceutska kemija. Sveučilište u Marburgu i dalje je vodeći svjetski istraživač u kemiji i biologiji, a brojne su Leibnizove nagrade tome potvrda.

Ako doista prevlada cjepivo iz Mainz-Marburga, to bi također bila dobra vijest za tisuće dioničara Biontecha. Cijena dionice popela se na 80 eura u listopadu i utrostručila se od ožujka. Tržišna kapitalizacija mlade tvrtke prešla je granicu od 20 milijardi dolara – Biontech tako vrijedi tri do četiri puta više od Deutsche Lufthansa ili Commerzbank.

Ako sve bude u redu, odobrenje se izda i cijena dionice izbije pozitivno, posebno bi bio zadovoljan medicinski par Ugur Sahin i Özlem Türeci. Budući da njih dvoje nisu samo izvanredno uspješni istraživači medicine, oni su sada i milijarderi. Dvoje osnivača tvrtke Biontech i dalje drže 18 posto temeljnog kapitala. Sa spektakularnim uspjehom svoje tvrtke, odjednom su postali jedan od 100 najbogatijih Nijemaca.

Ugur Sahin i Özlem Türeci

Neobična priča o uspjehu


S ovim parom Njemačka je svijetli primjer uspješne integracije. Sahinova obitelj došla je u Köln iz Turske kad su mu bile četiri godine. Otac je radio kao gastarbajter u Fordu, Sahin je prvo studirao medicinu u Kölnu, a kasnije je radio kao liječnik u kölnskoj sveučilišnoj bolnici. Napisao je doktorsku tezu o imunoterapiji tumorskih stanica. Od tada mu je fokus bio na istraživanju raka i imunologiji. Sahin je profesor eksperimentalne onkologije u Sveučilišnoj bolnici u Mainzu od 2006. godine.

Njegova supruga Özlem Türeci također ima turske korijene: Njezin je otac došao u Njemačku kao liječnik iz Istanbula raditi u maloj katoličkoj bolnici u okrugu Cloppenburg. Türeci je studirala medicinu u Saarlandu i tamo upoznala svog supruga na bolnici u Homburgu na der Saaru. Oboje su bili fascinirani idejom da se rak može liječiti na novi način, a ne samo na operacije, kemoterapiju i zračenje. Željeli su da imunološki sustav napadne stanice raka – i uspjeli su. Zajedno su 2001. godine osnovali Ganymed Pharmaceuticals, koji se usredotočio na lijekove protiv antitijela protiv tumora. Sada su mogli prodati tvrtku za trocifreni milijunski iznos.

Sahin i Türeci međunarodno su priznati kao pioniri u imunoterapiji raka. I sada – jer su brzo preokrenuli svoja istraživanja kad je izbila pandemija – mogli bi postati znanstveni heroji u borbi protiv korone.

Ali njih dvoje nikada ne gube iz vida svoje pacijente s rakom. Svakako im žele pomoći s cjepivom: „Nadam se da rizične skupine poput naših pacijenata s karcinomom, od kojih se neki više ne usude izaći na ulicu, mogu ponovno uspostaviti kontakt s ljudima.“ Bilo milijarde dolara ili milijarde doza cjepiva. Sahin ističe: “Iza velikih brojki postoje mnogi pojedinci koji mogu imati koristi.”

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.