• Corona plan za Bavarsku:
  • Sljedeća olakšanja stižu – ovo ublažavanje primjenjuje se od danas
  • Putokaz Youtube kanal. Facebook stranica sa svim novostima
Minhen
Minhenske zanimljivosti

Corona plan za Bavarsku predviđa određeno opuštanje pravila korone. Kako navodi Merkur sljedeće mjere promijenit će se od ponedjeljka (25. svibnja).

Od ponedjeljka (25. svibnja)

U Bavarskoj će na snagu stupiti daljnje ublažavanje koronskih mjera. To bi roditeljima, djeci, stanodavcima i osobama s rođacima kojima je potrebna skrb trebao malo olakšati život.

Nakon što su prije tjedan dana otvorili vrtove piva i terase restorana, sada slijedi interijer tj unutrašnjost. Pravila udaljenosti (1,50 metra) i uvjet za masku također se primjenjuju ovdje sve dok NE sjedite za stolom. Osim toga, jedna osoba u grupi mora biti registrirana tj upisana.  Restorani se mogu otvoriti do 22 sata, a terase samo do 20 sati.

Razlog je taj što je vlada htjela pažljivo započeti s opuštanjem vanjskog ugostiteljstva, kako je objasnio ministar ekonomije Hubert Aiwanger. Kasno navečer, bilo bi nepotrebno, rekao je – vjerojatno aludirajući na konzumiranje alkohola . Ako sve pođe dobro, uskoro ćete moći sjediti vani do 22 sata.

Pivski vrt
Biergarten Land in Sonne 2

Corona virus u Bavarskoj: opuštanje u hitnoj skrbi za djecu – ovo vrijedi od ponedjeljka

Službeno se postupak još uvijek zove “hitna pomoć” (neophodni boravak), ali sva se djeca predškolske dobi mogu vratiti u vrtić – čak i ako njihovi roditelji ne rade u sistemski relevantnim zanimanjima. Prema obiteljskoj ministrici Carolini Trautner, djeca braće i sestre također mogu doći jer to ne bi otvorilo nove lance infekcije. Uz to, dnevna njega za starije može se ponovno otvoriti – s maksimalno desetero djece, o kojoj brinu dvije ili tri osobe. Tzv “Šumski vrtići” i slične ustanove u kojima djeca provode većinu vremena na otvorenom također je dopušteno nastaviti – bez ikakvih ograničenja dobnih skupina.

Je li podrška i dalje kao i prije korona pandemije?

Ne. Male skupine trebale bi i dalje biti formirane. Djeci koja imaju simptome bolesti nije dopušteno posjetiti ustanove.

Nakon pauze Pedesetnice doći će do daljnjeg ublažavanja, pod uvjetom da broj infekcija to dopušta. Tada se buduća djeca predškolske dobi mogu vratiti u vrtiće, a djeca koja na jesen prelaze u vrtić mogu se vratiti u jaslice. Istovremeno, djeci drugog i trećeg razreda omogućeno je pohađanje ustanove za posliješkolsku skrb.

Corona kriza u Bavarskoj: ovo ublažavanje odnosi se na staračke domove i staračke domove

Ukida se opće “zamrzavanje” prijama za starije i staračke domove te za bolničke ustanove za osobe s invaliditetom. Objekti bi sada trebali sami odlučiti mogu li se novi stanovnici useliti, ovisno o ostalim lokalnim uvjetima, kako je objasnila ministrica zdravlja Melanie Huml (CSU). Svaki objekt treba individualni koncept zaštite.

Konferencija za tisak
Koncerencija za tisak

Tko se od ponedjeljka može vratiti u učionicu?

Niži razredi počet će iznova u ponedjeljak (18. svibnja). To znači: vraćaju se prvoškolci, peti razredi srednjih škola i peti i šesti razredi u srednjim i srednjim školama. U poslovnim školama, ovisno o vrsti, mogu se vratiti osmi, sedmi ili čak šesti razred.

Hoće li se nastava opet održati kao i obično?

Raspored je pojednostavljen i uglavnom se svodi na temeljne teme. Predmeti poput sporta, glazbe ili umjetnosti često otpadaju. Nastava bi se također trebala odvijati u podijeljenim skupinama za učenje koje se izmjenjuju na tjednoj ili dnevnoj osnovi. U tjednima bez predavanja “licem u lice”, učenici bi zatim trebali ponovo učiti od kuće.

Imaš vijest za nas? Piši nam: info@putokaz.eu

Slušaj RADIO PUTOKAZ

 

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Molimo unesite ovdje svoje ime