Naslovnica Turizam CORONA “URLAUP”: Putovanja na godišnji odmor nisu pandemijski rizik, tvrdi RKI

CORONA “URLAUP”: Putovanja na godišnji odmor nisu pandemijski rizik, tvrdi RKI

Putovanja na odmor ipak nisu doprinijela širenju pandemije.

Hoće li mjere popuštanja uroditi plodom kada su putovanja u pitanju?

RKI studija donosi iznenađujuće rezultate: putovanja na godišnji odmor nisu pandemijski rizik. Putovanja su velika tema za vrijeme pandemije korone. Studija Instituta Robert Koch sada potiče raspravu. Sukladno tome, putovanja u zemlje odmora u jesen 2020. nisu bila pokretač pandemije. To daje razorenoj turističkoj industriji dobre argumente.

Putovanje je glavni pokretač pandemije i mora biti ograničeno ili čak zabranjeno – to često čujete od njemačkih političara. Studija Instituta Robert Koch sada jasno opovrgava ovu izjavu za takozvani drugi val nakon ljetnih praznika.

“U drugom valu infekcije povezane s putovanjima igraju samo vrlo podređenu ulogu, jer prevladava autohtoni prijenos (od strane mještana, napomena urednika)”, zaključuje RKI. Činilo se jasnim da su mnoga odmorišna putovanja posebno pridonijela širenju koronavirusa.

Dva do tri tjedna nakon završetka godišnjeg odmora, evidentan je porast sedmodnevne incidencije u mnogim saveznim državama. Pogled na zemlje u kojima je zaražena većina povratnika pruža početne informacije o motivima putnika. Kosovo je na prvom mjestu, a slijede ga Hrvatska, Turska, Bosna i Hercegovina i Rumunjska, a slijedi Bugarska na osmom mjestu.

Osim Turske, nijedno od njih nije klasično odredište za odmor ali još uvijek postoje razlozi za putovanje između tih zemalja i Njemačke.

Među zemljama su one “iz kojih ugovorni radnici dolaze u Njemačku (Rumunjska, Bugarska)” i matične zemlje mnogih useljenika (Turska, Kosovo). S druge strane, Francuska i Španjolska, koje su na šestom i sedmom mjestu liste, klasične su destinacije za odmor. No, nije li iz takvih zemalja u dugom vremenskom razdoblju iz Njemačke donijeto mnogo slučajeva?

Da, navodi RKI, ali primjećuje da je to bilo puno manje nego što je sugerirala velika incidencija u zemljama za odmor. Razlog zbog kojeg institut sumnja je vrlo vjerojatan.

Prilikom putovanja na popularna odmorišna odredišta bio je manje intenzivan kontakt s lokalnim stanovništvom i samim time niži rizik od zaraze u usporedbi s ljudima koji su putovali u svoju zemlju kako bi posjetili obitelji“. Tome su pridonijela i noćenja u hotelima koji su prošlog ljeta često podlijegali higijenskim pravilima.

Njemačko putničko udruženje, čiji predsjednik vidi da je “turistička industrija, koju je pandemija izuzetno potresla, gurnuta na rub“, rado prihvaća ovu ocjenu.

Iako RKI ograničava činjenicu da bi nizak broj prijavljenih infekcija u Španjolskoj i Francuskoj mogao biti i zbog činjenice da su obje u kasnoj fazi klasificirane kao rizična područja, a testovi nisu bili obvezni, DRV naglašava da “klasični organizirani odmor ili putovanje pokazuju samo nisku razinu zaraze u Njemačkoj“.

IZVORFocus.de
Prethodni članakPROCIJEPI ME SNAŽNO: EU želi Covid putovnicu prije ljeta?
Sljedeći članakOSLOBODIMO IH: U Hrvatskoj zakonom žele zabraniti držanje pasa na lancu
Ne gledaj me tako dok se ludi snovi množe...