Corona virus je nastao u Kini. Po do sada poznatim podatcima u gradu Wuhan. Vrijeme inkubacije traje do 14 dana i iz tog razloga se već proširio i po ostatku svijeta no ne u brojkama koje bi trebale stvarati paniku. Virus može izazvati upalu pluća.

Simptomi –  suhi kašalj, vrućica i kratkoća daha (slično bronhitisu) – može se ublažiti lijekovima. Prema trenutnoj procjeni stručnjaka, čini se da je ova bolest u većini slučajeva blaga, moguće čak i bez simptoma. Prema trenutnim saznanjima, većina smrtnih slučajeva registrirana u Kini i to među starijim ili među pacijentima sa već oslabljenim imunitetom.

Cijepljenje protiv ovog posebnog virusa još ne postoji no australski liječnici su uspjeli labaratorijski stvoriti corona virus što je veliki napredak ka otkriću cjepiva. Terapija ove bolesti je simptomatska. Nova bolest dovodi do simptoma sličnih onima sezonske gripe, od kojih trenutno oboljevaju mnogi jer je tako doba godine.

Info telefon za virus corone u Bavarskoj:
 09131 / 6808-5101.

Njemačka: trenutno poznata 4 slučaja, svi bili u kontaktu sa osobama koje su iz Kine , iz regije odakle je virus i krenuo.

Prema „Infekciologiji radne skupine“ Državnog zavoda za zdravlje i sigurnost hrane (LGL), prvi je pacijent u dobrom stanju i dobro je, ali klinički nadzor je i dalje potreban.

„On je bez groznice i trenutno nema respiratornih simptoma“, rekao je Clemens Wendtner, glavni liječnik na klinici Schwabing u Münchenu. Naglasio je: „Nema rizika za kolege.“ Bliski kontakti poput članova obitelji i kolega 33-godišnjaka pozvani su da ostanu kod kuće. Trenutno nema preciznih podataka o zdravlju ostala tri pacijenta.

Rizik od neke veće zdravstveno epidemiološke opasnosti u Bajernu i Minhenu je izuzetno nizak i sve relevantne institucije su dobro pripremljene. Važno je ne širiti bespotrebnu paniku i naravno održavati ličnu higijenu , naročito ruku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime