Connect with us

Njemačka

CSU i Lijevi protiv izborne reforme

Objavljeno

on

Izborna reforma koju želi provesti semaforska koalicija ujedinio je CSU i Lijeve. Naime, članovi obje stranke u Bundestagu protive se najavljenoj reformi.

Rolf Mützenich (SPD) kazao je kako cilj najavljenih reformi nije izazivanje sukoba u Bundestagu, nego reformiranje rada Bundestaga i stvaranje efikasnijeg državnog tijela. Cilj je stvoriti pravila po kojim bi se ograničio broj članova Bundestaga.

Sukob je izbio oko mandatne klauzule. Naime, iz opozicije stižu optužbe kako SPD ovim vrši manipulaciju izbornog zakona kako bi si osigurao vlast. Iz CSU-a poručuju kako je ovim direktno napadnuta demokracija u Njemačkoj i kako SPD ovim želi srušiti dosadašnju osnovnu mandatnu klauzulu, kojom je pojedinac mogao dibit mjesto u parlamentu.

Naime, klauzulom se osiguravalo da stranke ispod kvote od 5 posto mogu ući u parlament ukoliko direktno osvoje pobjedu u tri izborne jedinice. Bez ovog pravila, koji se do sada primjenjivao, stranka Lijevih ne bi bila u sazivu trenutnog Bundestaga.

CSU se kao stranka natječe samo u Bavarskoj, ali bi ovom izmjenom zakona direktno izgubila mogućnost plasmana u Bundestag. CSU vidi problem i u pokrivanju tzv. drugog glasa jer bi ubuduće nestali kompezacijski mandati.

Oglasi

Naime, ako stranka u potpunosti osvoji 40 izbornih jedinica u državi, ali ima samo druge glasove u 30 izbornih jedinica, deset kandidata s najslabijim rezultatima prvog glasovanja ne dobivaju ništa. To bi se najprije dogodilo u istočnoj Njemačkoj, kao i u velikim gradovima Bavarske.

Veliki gradovi u Bavarskoj bez zastupnika CSU-a?

Kandidati CSU-a, primjerice u Münchenu, Nürnbergu i Augsburgu unatoč dobrim rezultatima mogli bi izgubiti izbore. Naime, na osnovu prošlih izbora, kandidati s osvojenih 25 do 35 posto glasova bi izgubili izbore.

CSU trenutno ima jedanaest dodatnih mandata, ali ako dođe do izmjene izbornog zakona značilo bi da bi izgubili dodatne mandate. SPD je 2020. godine odlučio da tri dodatna mandata koja su bila zagarantirana tadašnjim izbornim zakonom, a išla su CSU-u i Lijevima, budu uskraćena, zbog čega je spor završio na Saveznom ustavnom sudu.

Koalicija je ovim rješenjem htjela osigurati sigurniju vlast za svoju stranku. Stručnjaci su ukazali na veliki propusti, jer bi pojedine jedinice ostale bez predstavnika, sao zašto što bi u drugim izbornim jedinicama doživjele porazi jer kao stranke uopće ne postoje u tim jedinicama. Stoga, SPD je zamislio fiksni broj zastupnika 630.

Oglasi

Dok su parlamentarne skupine Zelenih i FDP-a jednoglasno odobrile planove reformi na sastancima parlamentarnih skupina u utorak, SPD je imao pojedinačne glasove protiv i suzdržan.

Iz Unije javno dolazi jasno ne. Čelnik CDU-a Friedrich Merz optužuje semafor da svojim planovima krši načela izbora. Reformu naziva “biračkim pravom prevarenog birača”. No, ako je vjerovati pričama sa semafora, onda simpatija za reformu u Uniji svakako ima.

Čelnik parlamentarne skupine FDP-a Christian Dürr kazao je kako ova reforma direktno ugrožava CSU. FDP je posljednjih tjedana lobirala kod predstavnika stranke CDU, kako bi spasio krah izborne reforme.

Jasno je da kompromisa nema i da će koalicija oko SPD-a pokušati progurati zakon. SPD tvrdi da su ovom reformom sve stranke podjednako na gubitku. Bavarska, CSU i Ljevica je najavila pokretanje pravnih radnji.

Oglasi
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook