Naslovnica Nutricionizam DETOKSIKACIJA: Kako očistiti tijelo

DETOKSIKACIJA: Kako očistiti tijelo

Kako uz pomoć detoksikacije poboljšati kvalitetu života

Smoothie

U fitness sam prvi put ušao 2009. godine, kad sam imao 15 godina, a od tada se samo pridržavam savjeta ljudi iz teretane za prehranu i trening. Napredujem, ali bez ideje i znanja o tome što se događa i zašto. To me navodi na razmišljanje postoji li iza treninga i prehrane znanost, jasne činjenice i principi koji se mogu organizirati s planiranim ishodom, kao što je to slučaj u mnogim drugim područjima života.

Prije samog početka, treba definirati šta je to detoksikacija, također poznata i kao detoks ishrana ili čišćenje. 

Prva definicija je ona koju nam daju časopisi, dnevne novine, TV emisije, trendi knjige o ishrani i nutritivni gurui na internetu (mada se čak ni svi ti ,,eksperti“ ne mogu složiti oko jedne jedinstvene definicije, pa ću pokušati izvući zajedničko iz svih na koje sam naišao u prethodnim godinama rada).

Ona glasi: “Detoks” ishrana je tip ishrane koji za cilj ima eliminaciju svih ili specifičnih toksina iz ljudskog tijela i različitih je trajanja ovisno za koji tip se odlučite (uglavnom traju između 1 i 14 dana). Pošto postoje razni tipovi “detoksa”, pokušat ću izvući zajedničke karakteristike svih, a to su:

-Izuzetno nizak dnevni unos kalorija, uvijek ispod 1000 kCal, a često mnogo mnogo manje,

-Visok unos voća i povrća

-Visok unos tekućina

-Izbacivanje svih prerađenih i ,,nezdravih“ namirnica

-Često zahtijevaju određene ,,specijalne suplemente“

Pošto smatram da je “detoks” ishrana samo bajka na papiru i fantazija u glavi, htio bih predstaviti puno bolju alternativu. Ta alternativa je dugoročna zdrava izbalansirana ishrana, čije osnove se zasnivaju na čvrsto dokazanim znanstvenim činjenicama i principima, kao i na zdravim i održivim životnim navikama. Ona se odnosi na fokusu na najvažnijim stvarima u ishrani, a to su: 

-Unos kalorija spram cilja ishrane. Deficit kalorija, ako želimo smanjiti težinu. Održanje kalorija, ako želimo održati težinu. Suficit kalorija, ako želimo dobiti na težini.

-Unos proteina od 1 do 2 g/kg tjelesne težine. Proteini su važni za gotovo svaki proces u tijelu, a uzimati ih malo više nikome nije škodilo, ali manjak jest svaki put.

-300 do 500 g povrća dnevno, i to kombinacija raznih boja, zeleno, crveno, narančasto, bijelo itd.

-Crveno i ljubičasto plodovito voće barem jednom dnevno

-Omega 3 masne kiseline iz ribljeg ulja, bar 2 do 4 kapsule dnevno

-Fokus da najveći dio namirnica ne bude višestruko industrijski prerađeno

Ovo su neke osnovne smjernice, ali su posve dovoljne da  poboljšaju kvalitetu bilo čijeg života i učine osobu energičnijom, pozitivnijom, zdravijom i puno opuštenijom po pitanju ishrane.

Jovan Cvetojević, aka Nutri logika je Diplomirani nutricionist i osobni trener. Više od autora možete pročitati na njegovoj web stranici Nutrilogika.rs i na Instagram profilu.