Connect with us

Promotivni članak

DJEČJI DOPLATAK: Sve što trebate znati

Objavljeno

on

Stigli ste tek u Njemačku? Želite ostvariti pravo na dječji doplatak? Imate druga pitanja u vezi dodataka? Donosimo odgovore na neka od najvažnijih pitanja.

REKLAMNI SPOT IZ PROGRAMA RADIO PUTOKAZA

Ovaj tekst donosimo u suradnji sa tvrtkom Dječji doplatci. Tvrtka Dječji doplatci München je osnovana u sedmom mjesecu 2017. godine i pored ove teme bavi se i uslugama preuzimanja kompletne komunikacije s njemačkim institucijama u domeni Kindergeld (dječji doplatak), Kinderzuschlag (dodatak na dječji doplatak), Elterngeld (roditeljskog doplatka), Baukindergeld (građevinskog dječjeg doplatka), Familiengeld (obiteljskog doplatka), Wohngeld (dodatka za stanarinu) i Rentenantrag (zahtjeva za mirovinu). Usluge obavljaju na područje čitave Njemačke.

Što učiniti ako mi djeca žive u Hrvatskoj?

Zakon Familienkasse Republike Njemačke o dječjem doplatku glasi ovako: Ako netko ima dijete/djecu koja žive u drugoj državi članice EU (uključuje naravno i Hrvatsku) onda morate ovako postupiti – država u kojoj dijete/djeca žive je ta koja ima pravo prvenstva/na koju se prvenstveno gleda. Takav je zakon od Familienkasse Savezne Republike Njemačke.

Predati zahtjev za dječji doplatak u Hrvatskoj (ili vi, vaš bračni partner, druga osoba koja živi sa djetetom/djecom itd.). To se može napraviti istovremeno sa zahtjevom u Njemačkoj. Nije potrebno čekati da Hrvatska svoje završi pa tek onda u Njemačkoj predati. Sve se istovremeno radi. Možete predati u Hrvatskoj ranije a u Njemačkoj kasnije, ili obratno. Familienkasse Savezne Republike Njemačke i HZMO su službenim putem povezani. Vaše je samo da predate zahtjev a ostalo Familienkasse i HZMO međusobno službenim putem rješavaju. Na osnovu odluke iz Hrvatske (odbijenica ili odobrenje u HZMO-u) Familienkasse u Saveznoj Republici Njemačkoj određuje visinu vašeg dječjeg doplatka u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Ukoliko vam HZMO mjesečno odobri 30€ do 40€ dječjeg doplatka po djetetu u Hrvatskoj onda dobijete od Njemačke Familienkasse dječji doplatak za 30€ do 40€ umanjeno mjesečno po djetetu isplaćeno.Nije dozvoljeno primat puni dječji u dvije države. Ako se u jednoj državi dječji doplatak prima onda se u drugoj državi umanjuje iznos dječjeg doplatka to jest isplaćuje se razlika hrvatskog i njemačkog dječjeg doplatka.Na primjer 215€ minus 30€ mjesečno po djetetu.To se strogo provjerava i nije moguće izbjeći.
Ukoliko vam HZMO ne odobri zahtjev za dječji doplatak u Hrvatskoj to jest odbije zahtjev za dječji doplatak u Hrvatskoj onda u Njemačkoj dobijete privremeno isplaćeno 30 do 40€ manje po djetetu mjesečno(zato sto je toliki dječji doplatak u Hrvatskoj,taj iznos Familienkassa zadrži uvjetno kod sebe). Razlog zašto dobijete privremeno isplaćen umanjeni dječji doplatak je taj da Familienkasse provjerava u HZMO-u da li ste stvarno predali zahtjev i da li je odbijenica kod njih. To vam Familienkassa napiše i u rješenje da je takav postupak. Tu provjeru ne možete izbjeći.Kada Familienkasse završi tu provjeru(kada njima HZMO to sve pošalje) onda vam isplati tih 30€ do 40€ mjesečno po djetetu sto su vam oduzimali i za svaki mjesec koliko je provjera trajala+ od tada pa na dalje dobijete puni dječji doplatak.
Primjera radi: Da vam isplaćuju 40€ mjesečno za jedno dijete manje, da ta provjera traje 10 mjeseci, u tom slučaju dobijete 400€ vraćeno. Iznos koji vam vrate može naravno biti drugačiji, ako vam provjera traje kraće, ili ako traje duže, ako imate više djece itd.

Oglasi

Familienkassu Republike Njemačke ne zanima što se vama ne predaje zahtjev, što mislite/znate da nemate pravo ili bilo kakav drugi razlog. Ako ne predate zahtjev u Hrvatskoj onda ćete ovdje u Njemačkoj stalno primat umanjeni dječji doplatak trajno(zato sto vas automatski ubace u kategoriju da imate pravo u Hrvatskoj zato sto kod HZMO-a nema dokaza da je zahtjev predan,da je odbijen ili da je odobren-sve mora tamo u HZMO stojati).Isto tako ispadne,ukoliko primate dječji doplatak u Hrvatskoj i odreknete se toga/obustavite to u nadi da će Njemacka isplaćivati puni dječji doplatak. I u tom slučaju ćete primati umanjeni dječji doplatak, zato sto su oni sa HZMO uvijek povezani i provjere/vide da imate pravo na dječji doplatak u Hrvatskoj i da ste ga obustavili. Njih ne zanima sto vi to obustavite/odreknete se, oni će reci zatraži tu razliku do punog dječjeg doplatka iz Hrvatske(iz Njemačke ćete stalno dobiti umanjeni dječji doplatak kako god okrenete).Tu nema odstupanja i iznimke.

Za koji period mogu dobiti zaostatke/koliko se unazad isplaćuje dječji doplatak?

Zaostatci se sukladno zakonu od Familienkasse isplaćuju maksimalno šest mjeseci unazad. Odluka o zaostatcima se donosi po datumu koji je na zahtjevu napisan.Ukoliko ste od toga datuma računajući unazad više od šest mjeseci u Njemackoj,tada vam propada sve to što ste više od šest mjeseci unazad u Njemačkoj (sedam mjeseci,osam mjeseci itd.). Ukoliko ste manje od šest mjeseci u Njemačkoj,tada dobijete sve zaostatke isplaćene po tome koliko ste dugo u Njemačkoj (za pet mjeseci, četiri mjeseca itd. sve ovisi koliko ste dugo u Njemačkoj). Naravno samo pod uvjetom da vam je dokumentacija odgovarajuća/dokazuje pravo na dječji doplatak.

Koje visine je dječji doplatak u Njemačkoj?

Od 01.01.2021 godine,se dječji doplatak isplaćuje u dolje navedenoj visini.

Za prvo i za drugo dijete ćete dobivati 219 € mjesečno(po djetetu).
Za treće dijete ćete dobivati 225 € mjesečno.
Od četvrtog djeteta pa na vise ćete dobivati 250 € mjesečno (po djetetu)
Na te iznose imate pravo ukoliko vama dijete/djeca živi/žive u Njemackoj.Ukoliko dijete/djeca žive na primjer u Hrvatskoj,onda vas molim da obratite pažnju sta piše pod brojem 1.

Sva ova pitanja i još mnogo drugih možete pronaći OVDJE

Oglasi

KONTAKT:

Hrvoje Josipovic

Marcel-Breuer-Strasse 15
(1.Kat)
80807 München

Uz dogovoreni termin.

Radno vrijeme: Pon-Pet od 08:00 -12:00 i od 13:00-17:00 Sub: 08:00 – 13:00

Oglasi

Telefon D+49(0) 176 47 88 25 84

Telefon HR+385 (0)95 366 41 54

Email:info@djecjidoplatak.de

WEB: https://djecjidoplatak.de/

Facebook

Oglasi

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook