Connect with us

Savjeti

DJEČJI DOPLATAK U NJEMAČKOJ: Kako ostvariti pravo na Kindergeld?

Objavljeno

on

Dječji doplatak u Njemačkoj

Dječji doplatak u Njemačkoj je državna socijalna mjera koja roditeljima olakšava troškove u odgajanju djece. Donosimo najvažnije o Kindergeldu u Njemačkoj.

Što je dječji doplatak u Njemačkoj?

Dječji doplatak u Njemačkoj osigurava osnovnu skrb za vašu djecu od rođenja, a najmanje do njihove 18. godine života. Obitelji s malim i srednjim primanjima imaju najviše koristi od dječjeg doplatka. Roditelji tijekom kalendarske godine prvo primaju doplatak. U sklopu godišnjeg obračuna poreza na dohodak, porezna uprava provjerava jesu li isplaćeni doplatci za djecu povoljniji za roditelje. Ova je provjera automatska i ne mora se podnijeti zahtjev.

Kako se podnosi zahtjev i kako se isplaćuje dječji doplatak?

Za primanje dječjeg doplatka morate podnijeti pismeni zahtjev nakon rođenja djeteta. U tu svrhu koristite obrazac za obiteljske naknade. Zahtjev možete ispuniti izravno online.
U prijavi morate navesti svoj porezni identifikacijski broj i porezni identifikacijski broj vašeg djeteta.
Zahtjev trebate podnijeti uredu za obiteljske naknade kod nadležne agencije za zapošljavanje. Agencija je obično odgovorna za obradu vašeg zahtjeva.

Ako živite u inozemstvu, ali radite u Njemačkoj, podnesite zahtjev na Familienkasse u okrugu u kojem se nalazi ured za obračun plaća vašeg poslodavca. U ovom slučaju ne morate sami podnositi prijavu.

Također, možete imati nekoga tko će vas zastupati. Takvoj osobi je potrebna vaša pismena punomoć kako bi zahtjev mogla podnijeti u vaše ime.

Oglasi

Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi s prijavom nazovite besplatni broj službe Federalnog zavoda za zapošljavanje 0800 4 555530.

Kako se isplaćuje dječji doplatak?

Ured za obiteljske naknade isplaćuje novac mjesečno.

Mogu li se naknadno prijaviti za dječji doplatak?

Doplatak se može isplaćivati retroaktivno do šest mjeseci. Preduvjet je da ste imali pravo na doplatak, ali on nije isplaćen, primjerice, zato što se niste prijavili.

Da biste podnijeli takav zahtjev, u njemu navedite da se prijavljujete retroaktivno i od kada biste željeli početi primati sredstva.

Kada se dječji doplatak isplaćuje izravno djetetu, drugoj osobi ili tijelu?

Ako biste stvarno primali doplatak, ali ne plaćate za svoje dijete, Ured za obiteljske naknade može, na zahtjev, isplatiti novac koji pripada ovom djetetu osobi ili tijelu (to se zove “odvajanje”) koje zapravo skrbi o djetetu. Dječji doplatak se može isplaćivati i samom djetetu ako je punoljetno i samo se brine o sebi.

Za koju djecu mogu ostvariti dječji doplatak?

Ovu mjeru za svoju djecu možete primati ako žive i ako su registrirani u Njemačkoj, drugoj zemlji Europske unije (EU), Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj ili Švicarskoj. Ova poticaj ne ovisi o nacionalnosti vaše djece.

Oglasi

Dječji doplatak u Njemačkoj možete dobiti:

 • za vašu biološku djecu,
 • za djecu vaše žene ili muža, vašeg registriranog partnera,
 • za svoju usvojenu djecu,
 • za svoje unuke s kojima živite,
 • za svoju udomljenu djecu pod određenim uvjetima.

Kada nemate pravo na Kindergeld?

Ne možete primati doplatak ako za svoju djecu:

 • primate naknade od međuvladine ili nadnacionalne institucije koje su usporedive s dječjim doplatcima.
 • doplatak iz zakonskog osiguranja od nezgode,
 • doplatak iz obveznog mirovinskog osiguranja,
 • primati naknade iz inozemstva koje su usporedive s dječjim doplatkom – čak i ako su niže od njemačkog dječjeg doplatka.
 • Ako primate obiteljske naknade iz države članice Europske unije (EU), Islanda, Lihtenštajna i Norveške ili iz Švicarske, možda ćete moći primiti razliku.

Do koje dobi dijete može primati dječji doplatak u Njemačkoj?

Dječji doplatak možete primati dok vaše dijete ne navrši 18 godina. Od 18. rođendana vašeg djeteta dječji doplatak će se isplaćivati samo pod posebnim uvjetima:

 • Doplatak možete primati do 21. rođendana vašeg djeteta ako je vaše dijete
  • nezaposleno i prijavljeno kao tražitelj posla.
 • Doplatak možete primati do 25. rođendana vašeg djeteta ako vaše dijete
  • pohađa izobrazbu (uključujući školu i studij) ili
  • je u prijelaznom razdoblju od četiri mjeseca, odnosno
  • ne može pronaći mjesto za obuku i stoga ne može započeti ili nastaviti svoje stručno osposobljavanje, ili
  • obavlja priznatu volontersku službu.

Za koje mjesece primam dječji doplatak?

Dječji doplatak možete primati za svaki mjesec u kojem ispunjavate sve uvjete barem jedan dan. Primjera radi, ako je vaše dijete rođeno 25. svibnja, dobit ćete puni iznos za mjesec svibanj.

Dječji doplatak obično primate do kraja mjeseca u kojem je vaše dijete mlađe od 18 godina. Dakle, ako vaše dijete navrši 18 godina 20. svibnja, dobit ćete uplatu posljednji put u svibnju. Ako vaše dijete 1. svibnja napuni 18 godina, više ne ispunjavate uvjete za dječji doplatak u svibnju, stoga ćete u ovom slučaju posljednji put primati novac u travnju.

U određenim slučajevima dječji doplatak možete primati i nakon 18. rođendana vašeg djeteta.

Što je za mene bolje, Kindergeld ili Kinderfreibetrag?

Roditelji tijekom kalendarske godine prvo primaju doplatak. U sklopu godišnjeg obračuna poreza na dohodak, porezna uprava zatim provjerava jesu li isplaćeni doplatci za djecu ili Kindegeld povoljniji za roditelje. Ova je provjera automatska i za nju ne trebate podnositi zahtjev.

Dječji doplatci se ne isplaćuju, već se uračunavaju u porez na dohodak. Oni znače da morate platiti manje poreza.

Doplatci za djecu (dječji doplatak od 5.460 eura i doplatak za njegu, odgoj i školovanje nepromijenjeni u iznosu od 2.928 eura) iznose 8.388 eura.

Oglasi

Ako se nakon toga nešto promijeni, moram li obavijestiti ured za obiteljske naknade?

Ako primate dječji doplatak, morate odmah obavijestiti svoj ured za obiteljske naknade o svim promjenama koje bi mogle utjecati na doplatak. Molimo obavijestite ured za obiteljske naknade u sljedećim slučajevima:

 • Vi ili drugi roditelj zapošljavate se u javnom sektoru za koje se očekuje da će trajati dulje od šest mjeseci.
 • Ako radite u javnom sektoru: Vi ili drugi roditelj podnosite zahtjev za dječji doplatak kod svog poslodavca.
 • Vi ili neki drugi roditelj počinjete raditi u inozemstvu.
 • Vaš poslodavac šalje vas ili drugog roditelja u inozemstvo.
 • Vi, drugi roditelj ili jedno od vaše djece se selite u inozemstvo.
 • Za vaše dijete isplaćuju se i druge naknade, npr. inozemne obiteljske naknade.
 • Razvodite se ili se trajno odvajate od supruge ili partnera.
 • Vaše dijete ili drugi roditelj više ne živi u vašem kućanstvu, na primjer jer ste se odselili.
 • Vaše dijete ili drugi roditelj je umrlo.
 • Kreću se.
 • Vaši bankovni podaci će se promijeniti.
 • Ako primate doplatak za dijete starije od 18 godina, također morate obavijestiti svoj ured za obiteljske naknade u sljedećim slučajevima, na primjer:
 • Vaše dijete ima završeno stručno osposobljavanje ili diplomu.
 • Vaše dijete mijenja, završava ili prekida školovanje, strukovno osposobljavanje ili studij. To vrijedi i ako vaše dijete uzme odsustvo sa studija i ostane upisano ili ako je oslobođeno obveze pružanja dokaza.
 • Vaše dijete je na dobrovoljnom služenju vojnog roka.
 • Vaše dijete je tražilo posao ili je bez školovanja.
 • Ako je vaše dijete tražilo posao ili je čekalo izobrazbu: vaše će se dijete zaposliti ili krenuti u školu, stručno osposobljavanje ili diplomu.
 • Vaše dijete zatrudni i počinje porodiljni dopust.

OPREZ: Po zakonu ste obvezni prijaviti promjene jer one mogu izravno utjecati na vaše pravo na uzdržavanje. Propust da se to učini može predstavljati prekršaj ili čak kazneno djelo.

Provjera prava na dječji doplatak

Ako primate dječji doplatak, ured za obiteljske naknade u redovitim intervalima provjerava postoje li još uvjeti za dječji doplatak i isplaćuje li se dječji doplatak još uvijek u ispravnom iznosu. U tu svrhu ured za obiteljske naknade može vam poslati upitnik. Ovo morate ispuniti i, ako je potrebno, dodati sve dokumente koje ured za obiteljske naknade traži. Zakonski ste dužni to učiniti.

Čak i ako je ured za obiteljske naknade provjerio vaše pravo, i dalje ste dužni obavijestiti Ured o svim promjenama.

Što mogu učiniti ako se ne slažem s odlukom ureda za obiteljske naknade?

Ako se ne slažete s odlukom ureda za obiteljske naknade, protiv ove odluke možete se žaliti. To morate učiniti u roku od mjesec dana od obavijesti o odluci. Prigovori se mogu dati samo pismeno ili osobno na licu mjesta. Gdje ulažete prigovor bit će objašnjeno u pisanoj odluci ureda za obiteljske naknade. Postupak prigovora ništa ne košta.

Ako je vaša žalba odbijena, možete se žaliti na odbijenicu. To također morate učiniti u roku od mjesec dana od obavijesti o odbijanju. Za prigovor je nadležan financijski sud. Tužba nešto košta.

Oglasi

Koji roditelj prima dječji doplatak u slučaju razdvojenih roditelja?

Dječji doplatak se isplaćuje samo jednom roditelju za dijete. Ako su roditelji razdvojeni, onda se isplaćuje roditelju s kojim dijete živi većinu vremena.

Ako drugi roditelj mora plaćati uzdržavanje, uzdržavanje se umanjuje za polovicu dječjeg doplatka.

Ako dijete ne živi s jednim ili drugim roditeljem, dječji doplatak dobiva onaj roditelj koji djetetu plaća veći iznos uzdržavanja. Ako dijete uopće ne prima uzdržavanje ili prima isti iznos od oba roditelja, tada dva roditelja mogu sami odlučiti tko od njih prima dječji doplatak.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook