Naslovnica Informacije E-ROMOBILI u Minhenu. Sve što treba da znate

E-ROMOBILI u Minhenu. Sve što treba da znate

420
0
djevojka sa e-romobilom
E-ROMOBILI u Minhenu
  • E-ROMOBILI u Minhenu
  • cool prevozno sredstvo ili pomodarstvo?
  • slušaj Radio Putokaz

E-ROMOBILI u Minhenu

Vjerujemo kako je nemali broj građana primjetio kako se u posljednje vrijeme na ulicama sve više pojavljuju električni romobili. Budući da se radi o malim laganim vozilima njihov streloviti uspjeh ne bi trebao biti iznenađenje u zagušenim urbanim sredinama u kojima se E-romobili čine kao idealno riješenje za brži i zdravi prijevoz.  Međutim, E-romobili su dio ulične scene u Münchenu od proljeća 2019.godine.

Nekoliko tvrtki nudi mogućnost najma E-romobila, a ovdje ćemo otkriti na koji način iznamljivanje funkconira. Kao i obično, putem besplatne aplikacije koja je dostupna za preuzimanje za iOS i Android. Nakon što stvorite račun i pohranite podatke, sve što trebate jest potražiti romobil, skenirati QR kod ili ga dodirnuti u aplikaciji, otključati romobil i možete krenuti.

NAČIN PLAĆANJA – Neki pružatelji usluga nude mogućnost plaćanja kreditnom karticom, PayPalom ili debitnom karticom.

TROŠAK – Aktivacija (otključavanje E- romobila ) košta 1 euro, a zatim od 15-25 centi po minuti.

KOLIKO DALEKO MOGU VOZITI?

Potpuno „nabijeni“ E-romobil može prijeći oko 30-50 kilometara.

Postoji lokalni servisni tim koji prati razinu baterije i intervenira ako je potrebno, a tzv.„lovci“ noću ih skupljaju, dopunjavaju i vraćaju u grad. Zbog koronske pandemije poduzete su i neke mjere predostrožnosti, između ostalog povećana je učestalost čišćenja i dezinfekcije E-romobila prilikom mijenjanja baterija i održavanja.

TKO MOŽE VOZITI E-ROMOBIL? – E-romobil mogu voziti sve osobe koje imaju najmanje 14 godina.

VOZAČKA DOZVOLA – Za vožnju E-romobila nije potrebna vozačka dozvola.

BRZINA – Ograničenje brzine E-romobila je 20 km/h.

Narandžasti scooter

NOŠENJE KACIGE

Prilikom vožnje E-romobila nije potrebna kaciga, međutim policija ipak preporuča dobrovoljno nošenje kacige obzirom da pad ili nesreća mogu imati ozbiljne zdravstvene posljedice.

GDJE SE MOGU VOZITI E-ROMOBILI?

Na biciklističkim stazama. Ukoliko nema biciklističke staze onda na putu. Nije dopuštena vožnja pločnicima i pješačkim zonama. Nije dopuštena vožnja parkovima kao i u parku palače Nymphenburg, na južnom dijelu English Gardena, Maximiliansanlagen i Hirschau, uključujući Hofgartens.

VOŽNJA POD UTJECAJEM ALKOHOLA

Budući da se E-romobili smatraju motornim vozilima vrijedi pravilo, odnosno granica od 0,5 promila. Svatko tko vozi E-romobil s ovom alkoholnom vrijednošću čini prekršaj. Dok vrijednost od 1,1 promil postaje kazneno djelo.

Imaš priču za nas? Piši nam: info@putokaz.eu

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.