Connect with us

Sportske Nidžarije

ERLING HAALAND: Iz sportske obitelji i zdravog sustava

Objavljeno

on

Erling Haaland
Erling Haaland

Nogomet u Bundesligi je atraktivan, skoro uvijek se igra na gol više. Pokazuje to i prosječan broj golova po utakmici koji se drži iznad 3 u aktualnoj sezoni. Mnoštvo mladih i talentiranih igrača koje treniraju, također, mladi i talentirani, i ambiciozni, treneri.

Već nekoliko sezona zaredom imamo najmanje jednu tinejdžersku mega zvijezdu koja se odlučila razviti baš u Bundesligi gdje je najpogodnije tlo za pokazivanje sve raskoši mladog nogometaša. Osjećaju slobodu, osjećaju se nesputano. Osjećaju se važni jer je netko dao im priliku i odlučio ih postaviti kao projekt.

Usporedo, također, takvo što se dešava i sa mladim trenerima, i ne samo njima nego i svim drugim mladim stručnjacima u nogometu. Od analitičara, skauta, fizioterapeuta, raznih specijalizanata u sportskoj medicini pa do, sve više bitnih, programera koji razvijaju alate za unapređenje treninga, oporavka, prehrane…

Na to sve ove sezone Bundesliga ima i nekoliko strijelaca u trci za Zlatnu kopačku. To što je predvodnik te liste Robert Lewandowski ništa nije čudno ali da su ozljede poštedile Patricka Schicka i Erlinga Brauta Haalanda vrh te liste bio bi sačinjen od bundesligaških napadača isključivo. A pridodao im se i Cristopher Nkunku iz RB Leipziga koji je trenutno u strašnoj formi i neće posustati. Do kraja će se svi oni sigurno opet približiti samom vrhu.

U Dortmundu mu ne mogu pružiti više ništa

Nažalost, Borussia Dortmund je u situaciji da je toliko ovisna o Haalandu pa su ga ove sezone dva puta, najmanje, požurili, da ne kažem nešto ružnije, vratiti u trening i u utakmice. To im se obilo o glavu i mladi Norvežanin je upao u jedan period kada mu se ozljede stalno vraćaju i nikako da uđe u ritam od nekoliko mjeseci bez ikakvih problema. Borussia ove sezone prima jako puno golova, u svim takmičenjima, i često igraju za gol više da bi izvukli pobjedu. Za taj gol više nužno im je imati Haalanda koji je u stanju iz ničega zabiti pa se iz toga donekle može i razumjeti ta ishitrenost stručnjaka u žutom taboru. A i sam igrač jako je mlad, željan igre i dokazivanja. Nestrpljiv jer je okusio pripadnost najvećoj sceni i svjestan je da su mu limiti jako visoko. Želi što prije nastaviti zabijati i biti čovjek odluke oko kojega se nogometni svijet okreće. Neizvjesno je samo koliko će se još dugo okretati u Bundesligi, osim ako kojim suludim slučajem, malo vjerojatnim, Bayern načini neobičan korak i zatvori financijsku konstrukciju za dovođenje Norvežanina u München.

Oglasi

Odlazak je iz Dortmunda neminovan već na ljeto. Ako je trebala još neka utakmica za potvrdu onim najtvrdokornijima, ova posljednja između Dortmunda i Leipziga (1-4) je pokazala da Haaland nema više šta tražiti u Dortmundu. Niti može više išta kvalitetno dobiti.

Sportska obitelj

Erling Braut Haaland je ogroman potencijal, izuzetno talentiran nogometaš sa odličnim fizičkim predispozicijama, slažu se svi. Visok je postotak mogućnosti isticanja takvog jednog talenta bilo gdje da se nalazi. Često im nije nužno potrebna ni dobra akademija sa dobrim uvjetima rada. Brojne su priče o velikim talentima koji su se istaknuli doslovno na ulici i sa ulice i zemljanih terena su prepoznati i odvedeni u akademije.

Haaland je pak imao još više mogućnosti ostvariti se jer su ga pratile od početka sve dobre predispozicije i uvjeti za razvoj. Teško da je mogao zalutati.

Prvo, što ne mora biti presudan faktor niti išta značiti, ali je u njegovom slučaju, i, ako imamo u vidu taj mentalitet “sjevernjaka”, prilično značajno i bitno određujuće, to što dolazi iz sportske obitelji. Od njega i starijih mu brata i sestre pa sve do pradjedova i prabaka, lakše je napisati tko se nije bavio sportom značajnije nego tko jeste.

Gabriel Høyland, njegov je praujak i bio je zvijezda kluba Bryne FK iz istoimenog mjesta odakle familija i dolazi, kada su sredinom sedamdesetih bili promovirani u najveći rang norveškog nogometa. Gabriel je bio farmer uz puno radno vrijeme i jedan od prvih Bryneovih internacionalaca. Zatim, njegova baka Inger Aase bila je perspektivna atletičarka u mladosti kao i njegova majka Gry Marita Braut. Otac, Alf-Inge Rasdal Håland, ostvario je solidnu karijeru u Engleskoj igrajući za Nottingham Forest, Leeds United i Manchester City. Alfiejev otac Astor, a Erlingov djed, igrao je u prvoj momčadi Brynea u drugom rangu norveškog nogometa. Na koncu i njegovi stariji, brat i sestra, bili su nogometaši, a sestra trenira sada rukomet.

Zdrav projekt i prirodno odrastanje

Druga stvar koja mu je išla na ruku jeste lokalni nogometni projekt koji je Bryne FK sprovodio i čije je poznato 99. godište bilo i predmet znanstvene studije, kao i jedne knjige lokalnog autora. Iako je Haaland godinu mlađi, ali se isticao od početka talentom i prebačen je u ovu poznatu generaciju koju je sačinjavalo četrdesetak dječaka i jedna djevojčica. Bili su svi dio programa akademije od šeste do šesnaeste godine što je prilično čudno i zanimljivo da se toliko godina održe svi zajedno na okupu i pod predanim radom trenerā iz akademije. Desetak njih je završilo u okružnim ili regionalnim vrstama, a čak šestero je igralo za mlade reprezentacije Norveške. I, dakako, Haaland kao trenutno jedan od najboljih napadača svijeta. Sve to iz jednog malog grada pa i za Norveške pojmove, od samo 12 000 stanovnika. Jednog malog kluba iz druge lige i jedne male lokalne nogometne akademije. Sustavni i predan rad porađaju rezultat.

Oglasi

A izrazito je uz taj rad naglašen socijalni aspekt, gotovo jednako kao i sportski. Što se ne smije zanemariti i ovdje je izuzetno važan dio slagalice ove priče.

Radili su tako da rasporede djecu ravnopravno u timove od po petoro, a u svakom timu je bio po jedan klinac koji odskače o ostalih. I svi su morali mijenjati pozicije na terenu i isprobati se u svim ulogama. Svi osim Haalanda. Toliko je odskakao općenito i toliko je zabijao i izdvajao se kao napadač da jednostavno za njega nije imalo smisla išta drugo forsirati kada se toliko primjećuje da je efikasan, a poseban tip napadača. I kasnije je u svakoj dobnoj skupini iznad one kojoj je po godinama pripadao, odskakao značajno kao što, između ostalog, i dan danas u profesionalnom nogometu na najvišoj razini odskače. Često u duelima njegovi protivnici izgledaju kao da su kadeti, a on prekaljeni internacionalac.

U razvoju klinaca pobjeđivanje je u drugom planu

Sa trinaest su počeli igrati na velikom terenu 11 na 11 takmičarski nogomet u lokalnoj ligi. U prvom timu u kojemu bi igrali oni najbolji tada, uvidjeli su treneri da bi se prošetali ligom. A to im nije bio cilj, jer tada, kako kažu, njihovi klinci ne bi naučili ništa. Zbog toga su registrirali dva tima i izmiješali karte. Na koncu u odlučujućoj utakmici jedan tim je trebao pobijediti drugog da bi bio prvak te sezone. Haaland je bio u timu kojemu pobjeda ništa nije značila jer nisu mogli biti prvaci. Upravo on je i zabio jedini gol pa je njihov rival Satavanger bio prvi, a Bryneove obje ekipe su se našle iza, na drugom i trećem mjestu. Cilj im je bio razvoj. Zdrav i ispravan razvoj djece, a ne rezultat.

Nevjerojatno zvuči da je Haaland tu igrao i zadržao se čak deset godina. Ali tako je u Norveškoj sportskoj kulturi, forsiraju djecu bez obzira na količinu talenta da ostaju u lokalnim klubovima i zajednicama odakle su ponikli, što duže. Ne odobravaju da, recimo, neka velika nogometna škola dođe na periferiju i pokupi par najtalentiranijih klinaca i presele ih u svoje gnijezdo.

Tako je Haaland ostao neraskidivo vezan za Bryne. Kao dijete svaki dan biciklom je išao na treninge i igrao se sa ostalom djecom. Dvorana i trening centri su bili otključani, a oni su tu cijele dane provodili, zdravo odrastali. I danas, kada dođe u posjetu, sve je isto. Organizira dobrotvorne priredbe za lokalni sport, pristupačan je svima, i lokalci se ponose njime.

I ona fotografija kada sjedi na traktoru, s kojom se pola zemaljske kugle sprdalo, mnogo simbolički znači. Potomak je farmera, stvoren je u farmerskom klubu i poslan u svijet dobro odgojen da bi predstavljao mjesto odakle dolazi i to i čini na ponos svima njima, iako je sada prerastao i Dortmund i Bundesligu.

Oglasi

Tako priča o kiborgu stvorenom u nevjerojatnoj laboratoriji je zapravo priča o talentiranom dečku koji je odgajan i razvijan u prirodnoj laboratoriji zajednice. Normalne i zdrave. Jednostavno su mu dozvolili da odraste najnormalnije i tako se razvije.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook