Connect with us

Film & TV

Filmski festival Sundance vraća se u Utah, u fokusu seksualnost i slava

Objavljeno

on

kino dvorana

Dokumentarci koji istražuju seksualnost i slavu kroz životne priče supermodela Brooke Shields, pjevača Little Richarda i spisateljice Judy Blume u programu su filmskog festivala Sundance koji će se održati sljedećeg mjeseca, a predstavljen je u srijedu.

Robert Retford je jedan od osnivača ovog najvećeg američkog festivala neovisnog filma koji se vraća u planine Utaha 19. siječnja, nakon što su dva prethodna izdanja bila prisiljena održati se online zbog covida. 

Festival uobičajeno donosi niz drama, trilera, horora i komedija, neobičnih eksperimenata i važnih dokumentaraca. 

Zvijezde uključujući Anne Hathaway, Emiliju Clarke, Jasona Momou i Chiwetela Ejiofora imaju dugometražne filmove koji su u programu, dok se Emilia Jones vraća na festival koji je prvi put prikazao njezin film “CODA”, dobitnika Oscara za najbolji film, s dva vlastita nova filma.

Dokumentarni film “Pretty Baby: Brooke Shields” govori o globalnom supermodelu i glumici koja je stekla slavu već s 12 godina. Film se bavi objektivizacijom, seksualizacijom i komodifikacijom žena i mladih djevojaka.

Oglasi

“Judy Blume zauvijek” prikazuje kako je američka autorica fikcije za mlade bila napadnuta zbog seksualnog sadržaja i uvredljivog jezika 1980-ih, što ju je navelo da zauzme stav protiv zabrane knjiga i cenzure.

Oba filma “odražavaju trendove koje smo vidjeli u posljednjih nekoliko godina biografski vođenog rada” koji gledateljima omogućuje “ponovno otvaranje povijesti i gledanje na nju iz druge perspektive”, rekao je predstavnik Sundancea John Nein.

Slično tome, “The Disappearance of Shere Hite” prati pionirsku feminističku autoricu “Izvještaja Hite”, čiji je bestseler o ženskom orgazmu iz 1976. izazvala seksualnu revoluciju, ali koja je bila prisiljena nestati iz javnosti nakon žestokih kritika.

A dokumentarac “Little Richard: I Am Everything” bavi se crnim queer porijeklom rock ‘n’ rolla preko pokojnog, flambojantnog pjevača, koji se odrekao homoseksualnosti i postao ponovno rođeni kršćanin u kasnijim godinama.

Još jedna istaknuta i aktualna tema na programu su filmovi o iranskim ženama.

Oglasi

Dokumentarni film “Joonam” i igrani filmovi “The Persian Version” i “Shayda” istražuju priče žena u Iranu i zajednicama njegove dijaspore, u vrijeme kada je zemlja potresena prosvjedima zbog strogog pravila odijevanja za žene.

Filmski festival Sundance 2023. održat će se od 19. do 29. siječnja.

Continue Reading
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook