Connect with us

Njemačka

Gdje uložiti novac? Nijemci izbjegavaju depozite u inozemstvu zbog straha od nove krize

Objavljeno

on

Njemačke štediše postaju oprezni na depozite u inozemstvu unatoč višim kamatama zbog straha da ne budu uvučeni u krizu poput one koja je pogodila banku Silicijske doline.

2 trilijuna u gotovini

Njemačka kućanstva, koja imaju najdublje džepove u Europi s 2 trilijuna eura u gotovini, tražila su veće povrate na svoju gotovinu otvarajući depozite online u malim bankama u slabijim gospodarstvima poput Litve, Malte, Italije i Portugala.

No taj se trend iznenada okrenuo 10. ožujka, kada je kolaps banke Silicon Valley izazvao previranja u bankarskom sektoru, prema podacima koje su objavile dvije njemačke web stranice koje se bave uspoređivanjem.

Potražnja za stranim depozitima s fiksnim rokom dospijeća pala je za 15%-20% od 10. ožujka u usporedbi s veljačom, prema podacima internetskih platformi Check24 i Biallo, koje surađuju s bankama na tržištu ovih i drugih proizvoda.

Porast depozita u njemačkim bankama

Nasuprot tome, njemačke banke, koje se smatraju sigurnijima zbog visokog kreditnog rejtinga njihove vlade i dvije odvojene sigurnosne mreže za depozite, zabilježile su porast potražnje, navode obje platforme.

Oglasi

Povlačenje Nijemaca na sigurnije tlo oponaša, u maloj mjeri, egzodus američkih štediša iz malih u velike banke nakon kolapsa SVB-a i moglo bi povećati troškove financiranja za zajmodavce u slabijim europskim gospodarstvima koji su se nadali iskoristiti golemu njemačku gotovinu .

“Osjećaj ulagača promijenio se nakon 10. ožujka”, rekao je Moritz Felde, direktor Check 24. “Vidim porast potražnje za bankama koje se nalaze u zemljama trostrukog A.”

Glasnogovornik Bialla rekao je da su se upiti o shemama osiguranja depozita učetverostručili od 10. ožujka na njegovoj platformi.

Sibylle Miller-Trach iz njemačkog udruženja potrošača u Bavarskoj rekla je da “oročeni depoziti nisu nužno sigurni” i da bi štediše trebale prikupiti informacije o kreditnoj sposobnosti banke i svoje zemlje.

Prednost domaćim štednim opcijama

Check24 i konkurentske platforme ne objavljuju brojke o svom poslovanju pa je teško reći koliko su Nijemci položili u inozemstvu.

Oglasi

Ali da su strane banke osigurale samo 10% od 83 milijarde eura koje su Nijemci uložili u domaće oročene depozite u proteklih šest mjeseci, gubitak te vrste novca u budućnosti bio bi značajan za manje banke na primateljskoj strani.

Mala talijanska investicijska banka Smart Bank plaćala je u četvrtak najvišu stopu na 12-mjesečni depozit od 3,5 posto, a slijede malteška Izola Banka i hrvatska Banka Kovanica s 3,45 posto, pokazuju najnovije ponude na glavnim njemačkim usporednim platformama.

Nasuprot tome, najviše što su štediše mogle dobiti od njemačke banke bilo je 2,55% od online zajmodavca SWK Bank.

Iako su stope na oročene depozite općenito porasle tijekom prošlog mjeseca, povećanje je bilo izraženije za strane banke, rekao je Biallov glasnogovornik, dodajući da platforma očekuje da će se ta razlika dalje proširiti.

“Trenutna kriza navodi klijente da svoje depozite drže u svojoj lokalnoj banci”, rekao je Christian van Beek, direktor agencije Scope Ratings.

Oglasi

Pad kamata na štednju u Njemačkoj

Poznati u njemačkom kao Festgeld, oročeni depoziti plaćaju štedišama kamate za zaključavanje novca u banci nekoliko mjeseci ili godina i bili su glavna “namirnica” za Nijemce sve dok ih pad stopa prije deset godina nije učinio neprivlačnima.

S ponovnim porastom stopa u sklopu borbe Europske središnje banke protiv inflacije, njemačka kućanstva od rujna oživljavaju svoju davno izgubljenu ljubav prema Festgeldu, pokazuju podaci ECB-a.

Bankarski sustav eurozone još uvijek je preplavljen gotovinom koju je ECB upumpala tijekom prošlog desetljeća, a koju središnja banka povlači samo umjerenim tempom.

ECB također ostaje na snazi kako bi bankama osigurao neograničenu likvidnost sve dok imaju kolateral.

“Iza sustava stoje jake države i jaka središnja banka”, rekao je Daniel Bauer, predsjednik njemačke udruge za zaštitu investitora. “Ne vidim ovdje nikakvog razloga za zabrinutost, sve dok gledate ograničenja osiguranja depozita.”

Oglasi
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook