Connect with us

Zanimljivosti

Građani BiH najviše kupuju automobile iz Njemačke

Objavljeno

on

Građani BiH se najviše odlučuju za kupovanje rabljenih automobila, i to najviše uvoze iz Njemačke, a zanimljivi su i brendovi automobila koje najviše biraju…

Poznato je da su automobili njemačke proizvodnje među najpopularnijim u svijetu, a naklonost prema istim posebno je vidljiva kod građana BiH. Tako će recimo većina građana, iako najviše kupuju rabljene automobile, najradije neke od Volkswagena, BMW-a, Audija i Mercedesa…

Moguć je i povrat poreza


Ono što mnogi još uvijek ne znaju jeste da na uvoz automobila iz Njemačke kupci mogu ostvariti povrat poreza na dodanu vrijednost (PDV), koji u Njemačkoj iznosi 16 posto.

Da bi građani BiH mogli dobiti povrat PDV-a na automobil koji su uvezli iz Njemačke, potrebno je da nađu prodavača vozila koji tu mogućnost nudi. Naime, neki auto-placevi ne žele ponuditi ovu mogućnost, pa se građani trebaju informirati i zatražiti da se ta mogućnost unese u ugovor o prodaji.

Mnogi zaboravljaju dodatne provjere

Ako je kupljeno vozilo primjerice i njemačke proizvodnje, poput gore navedenih, osim obrasca EUR-1 kojim se  dokazuje europsko porijeklo, treba znati da bh. tijela provode dodatne provjere, a dok se čeka na rezultate provjere, potrebno je položiti jamstvo ili osigurati mogući carinski dug u slučaju negativne provjere. U ovom slučaju radi se o skandalu u vezi s ispušnim plinovima koji je prije nekoliko godina pogodio njemačke proizvođače, pa je potrebno provjeriti je li prodano vozilo u grupi onih koji se ne smiju izvoziti.
Građani trebaju biti upućeni u sve povlastice, ali i probleme koji ih mogu očekivati pri kupovini i uvozu, pa je dobro da se prije iste detaljno informiraju.

Oglasi

No, ljubav prema njemačkim automobilima bh. građana je tolika da ništa ne staje na put kupovini, o čemu ove godine Deutsche Welle snima i dokumentarni film.

Oglasi
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook