Connect with us

Bavarska

Gradilišta u Münchenu: Nesreće sa smrtnim ishodom se ponavljaju zbog nedostatka kontrola

Objavljeno

on

Mnogo toga se događa u gradu gdje ljudi obnavljaju, grade i rade na skelama. To je zbog nedostatka kontrola, kaže IG Bau. Zbog toga trpi sigurnost na radu.

Kada je sredinom travnja 22-godišnji radnik u Stockdorfu pao dva metra sa skele, pomoć je stigla prekasno. Unatoč pokušajima reanimacije liječnika hitne pomoći, mladić je podlegao teškim ozljedama glave na gradilištu.

Nije bilo spasa ni za 60-godišnjaka iz Münchena koji je ostao zarobljen čeličnim zidovima tijekom građevinskih radova u Olchingu. Samo u travnju dogodile su se tri nesreće sa smrtnim ishodom na gradilištima u Münchenu i okolici. U svibnju je već bilo nekoliko incidenata: u samo jednom danu stradala su dva građevinska radnika u Haidhausenu i Schwabingu, a obojica su preživjela ozlijeđena.

Gradilišta u Münchenu i okolici: uvijek iznova smrtonosne nesreće

Nesreće ove vrste, ponekad sa smrtnim ishodom, događaju se uvijek iznova na gradilištima. Posljednjih mjeseci sve su češće dojave o padanju radnika u iskope ili ozljeđivanju građevinskim elementima. “Gradilišta su žarišta nesreća”, kaže Harald Wulf, okružni predsjednik IG Bau Oberbayern. Zaštita na radu nije uvijek glavni prioritet u građevinskoj industriji. “Crne ovce” koje zanemaruju sigurnosne propise nauštrb svojih zaposlenika postoje posvuda, no najviše nesreća na radu događa se u građevinarstvu.

Jedan inspektor zadužen je za 45.583 zaposlenika

Prekršaji i sigurnosni nedostaci tijekom kontrola mogu se identificirati. No, premalo ih je: prema IG Bau, u Bavarskoj postoji samo 171 nadzornik koji provjerava zaštitu na radu u tvrtkama. Matematički, jedan inspektor bio bi odgovoran za 45.583 zaposlenika – “što je nemoguće”, kaže predsjednik okruga Wulf.

Oglasi

IG Bau jasno kaže da se to mora promijeniti: skele bez zaštitnih ograda, neadekvatna zaštitna odjeća i slične zlouporabe ne bi smjele imati šanse na gradilištima u Münchenu. “Potrebna nam je jača kontrola državnih tijela zaštite na radu.”

IG Bau zahtijeva: Potreban je viši autoritet

Više tijelo koje povezuje kontrole također može učinkovito osigurati usklađenost s propisima. Time bi se, među ostalim, moglo postupati protiv rada na crno i kršenja minimalnih plaća. U Francuskoj i Španjolskoj, na primjer, takva provjera iz jednog izvora već je dokazala svoju vrijednost – prema IG Bau, također bi mogla spasiti živote na gradilištima u Münchenu.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook