Connect with us

Bavarska

Hladno isprane krigle: Oktoberfest pivo s virusom?

Objavljeno

on

Grupa mladih ispija pivo iz krigle

Na Oktoberfest festivalu se čaše mogu prati samo sa vodom na 15 stupnjeva. Reklo bi se nehigijenski, kritiziraju ugostitelji a i znanstvenici.

Tisuće postaju njezine žrtve, čak i oni koji uopće ne idu na pučku feštu: takozvana Wiesn gripa. Kako točno nastaje, što ga pokreće to nitko pouzdano ne zna. Očito nitko ne želi znati sa sigurnošću.

Za Carlosa Vogela iz Münchena, koji vodi Monaco Café u tradicionalnoj robnoj kući “Ludwig Beck”, suočavanje s Wiesn gripom i općim higijenskim uvjetima na Theresienwiese godinama je bila smetnja. Vogel misli da je shvatio zašto gradski imunološki sustav pada svaki put kad je Oktoberfest u borbi protiv virusa, bakterija i klica svih vrsta.

Prije osam godina Vogel je pokrenuo Facebook grupu pod nazivom “Kaltspülung STOP“. Za njega potpuno neshvatljivo da gradski festivalski pravilnik dopušta šestorici velikih iznajmljivača Oktoberfesta i upraviteljima šatora da peru krigle piva hladnom vodom. Suprotno tome on mora prati čaše vrućom vodom u svom malom kafiću. To je ono što propis o higijeni hrane i okružni upravni odjel žele.

Iznajmljivači na Oktoberfestu i pivski šatori se ne moraju pridržavati norme

Godine 2017. morao je ugraditi bojler ispod sudopera. Kada je tijekom pandemije kupio novu toplu perilicu posuđa, zaposlenik mu je objasnio da je automatizirano vrijeme rada povećano s jedne na dvije minute kako bi mogao učinkovito deaktivirati sve viruse i bakterije na temperaturi od najmanje 65 stupnjeva. To odgovara DIN standardu 10511 za komercijalno pranje stakla, što je potvrdilo Dehoga građansko udruženje za AZ.

Oglasi

Glasnogovornik odjela za zdravstvo rekao je : “DIN standard ne predstavlja nužno pravno obvezujuću regulativu.” Odstupanja su moguća “ako se isti rezultat postigne drugim sredstvima”. Za hladno ispiranje apsolutno je neophodna upotreba deterdženta s klorom za dezinfekciju. Međutim, postoje znanstvene sumnje da to dovodi do “istog rezultata”.

BfR: “Samo temperature iznad 65 stupnjeva dovode do inaktivacije većine virusa”

Neovisni Federalni institut za procjenu rizika (BfR) još je 2008. u studiji dokazao da “ispiranje čaša hladnom vodom i dezinficijensom ne nudi dovoljnu zaštitu potrošača od prijenosa klica kontaktom s kontaminiranim čašama”.
Osobito kod virusa bez ovojnice poput norovirusa, adenovirusa ili hepatitisa A, ali i kod bakterijskih uzročnika poput salmonele, koliformnih bakterija, streptokoka, kvasaca i plijesni “samo temperature iznad 65 stupnjeva dovode do inaktivacije”. U protivnom se mora očekivati ​​rezidualna zaraznost. Još 2008. BfR se pozvao na standard 10511. Isto vrijedi i za 2022.: Više temperature bi “dovele do značajnog smanjenja broja infektivnih virusnih čestica”.

Godine 2022. BfR je također predstavio studiju o SARS-CoV-2 na čašama za piće. Sukladno tome, osim deterdženta i minimalnog vremena čišćenja, corona virus treba i vodu za ispiranje temperature od najmanje 23 stupnja kako bi bio ubijen. Normalna voda za piće iz sustava za hladno ispiranje obično ima samo 15 stupnjeva.

Grad se oslanja na rezultate kontrole: higijena krigli je na visokoj razini

Grad inzistira na svojoj praksi i oslanja se na rezultate kontrole. U 2019. godini odjel za zdravstvo i KVR izvršili su 612 pojedinačnih optičkih provjera – na samo četiri posto uzoraka uložen je prigovor. Od 200 mikrobioloških uzoraka Državnog zavoda za zdravstvo i sigurnost hrane (LGL) prigovor je dobio samo četiri posto. Zaključak: Higijena krigle je na “dokazano dosljedno visokoj razini”.

Respiratorni virusi prenosili bi se zrakom u velikim okupljanjima ljudi, a “nema veze između higijene krigle i Wiesn gripe”, prema Ministarstvu zdravstva.

Oglasi

Profesor higijene: Gradske kontrole “neadekvatne”

Poznati profesor higijene Benjamin Eilts sa Sveučilišta Albstadt-Sigmaringen ima potpuno drugačije mišljenje. “Kad vidim ljude kako se peru na Oktoberfestu, radije pijem svoje pivo iz boce ili nosim tri sloja Labella na usnama i nadam se izvrsnom imunološkom sustavu“, kaže. Njegova područja stručnosti su učinkovitost dezinficijensa i testiranje učinkovitosti u pranju posuđa.

S obzirom na tisuće krigli piva koje se pune svakog sata, općinske kontrole smatra “neadekvatnim” jer ih je premalo.

Eilts se sjeća nevjerojatne količine ostataka ruževa na kriglama piva tijekom svog posljednjeg posjeta Oktoberfestu. Za 13, 14 eura očekujem savršeno higijensku kriglu u kojoj je pivo u skladu sa zakonom o čistoći i ne sadrži mješavinu klora, virusa i hmelja.

Glasnogovornik odjela za zdravstvo na dopušteno hladno ispiranje odgovara kao da je glasnogovornik Oktoberfesta (koji na upit o tome nisu htjeli komentirati): “S jedne strane, ne može se zahtijevati protok očišćenih posuda za piće te da se postiže toplim ispiranjem, s druge strane, zagrijani vrčevi mogu se poslužiti tek nakon što se ponovno napune nakon odgovarajućeg vremena hlađenja”.

Pivski lobi

Znanstvenik Benjamin Eilts pak kaže: “Danas se na Oktoberfestu uglavnom koristi potpuno zastarjela, pretpotopna tehnologija. Današnji moderni sustavi ispiranja čine čašu apsolutno higijenskom i vrućem ispiranju dodaju hladno ispiranje tako da čaša se može izravno napuniti. Ne razumijem zašto stvarate norme i standarde koje potom rušite 16 dana.”

Oglasi

Dakle, to je posao. A grad očito ne želi da ga kvari netko poput Carlosa Vogela, koji u svakoj prilici buni protiv hladnog ispiranja. Samo nekoliko dana nakon njegovog posljednjeg komentara na Facebooku (“Ni Corona nije mogla zaustaviti pivski lobi”), KVR ga je posjetio u Monaco Caféu na higijenskoj provjeri.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook