• koliko košta kućni ljubimac u Njemačkoj?
  • Istražili smo za vas
  • Slušaj Radio Putokaz
Kućni ljubimci u Njemačkoj
Koliko koštaju kućni ljubimci u Njemačkoj?

KOLIKO KOŠTA KUĆNI LJUBIMAC U NJEMAČKOJ?

Vjerujem da se mnogo vas poput mene zapitalo kako bi bilo lijepo imati kućnog ljubimca u inozemstvu. Neki su doveli vlastite a neki su odlučili da nabave ljubimce u inozemstvu, u mjestu gdje borave. Koliko košta kućni ljubimac u Njemačkoj? Istražili smo.

Pošli smo od pretpostavke da nije isto imati psa u recimo Slavoniji i Minhenu te se odlučili da malo istražimo kako to funkcionira ovdje, u inozemstvu.

Više od 30 milijuna mačaka, pasa, ptica i drugih malih životinja živi u domovima Nijemaca. Naravno, postoje određeni troškovi za vlasnike životinja. Ali koliko zapravo košta posjedovanje kućnog ljubimca svake godine?

Pas je čovjekov najbolji prijatelj, kažu. Ali mnogi drugi kućni ljubimci također pripadaju obitelji. Životinje žive u 43 posto svih njemačkih kućanstava i 58 posto u onima u kojima žive djeca. Vlasnici životinja također preuzimaju neke troškove: tu nije samo cijena nabave , već i tekući troškovi poput hrane, veterinarskih troškova, poreza i osiguranja.

Pas i mačka
Pas i mačka se valjaju u travi

U prosjeku, kućni ljubimac košta oko 50 eura mjesečno, osim ako držite konja. Konji koštaju 200 eura ili više mjesečno . U tu svrhu ocijenjeni su podaci Industrijskog udruženja za opskrbu kućnim ljubimcima, Udruge za akcijske životinje i Središnjeg udruženja za zoološke stručnjake. Najpopularniji kućni ljubimci, tj. psi i mačke, koštaju oko 70 do 100 eura mjesečno, ovisno o pasmini. Psi također imaju porez, koji se kreću od umjerenih 30 eura do ne tako malih 186 eura godišnje, ovisno o općini.

Međutim, držanje malih glodavaca poput hrčaka, zamorca ili zečeva je relativno “jeftino”. Potrebe ovih “štedljivih” životinja već su pokrivene s nešto manje od 20 eura mjesečno.

TABELA SA TROŠKOVIMA

EURHranaSmještajPorezOsiguranjeVeterinarUkupno
Konj5015001030240
Reptil5010001070
Pas65108712102
Mačka402500570
Ribica251000035
Hrčak10500015

Pa ako pomnožimo npr. mjesečne troškove za jednog psa sa 12 mjeseci dobijemo pristojnu svotu. Naravno da ljubav prema životinjama prevlada sve troškove no posjedovanje kućnog ljubimca u inozemstvu nije jeftin “sport”. Ako tome dodamo još i ono veoma važno a to je odlazak u domovinu za koji vam trebaju adekvatni papiri za vašeg ljubimca onda cijela priča postane još zamršenija. U mom konkretnom slučaju je problem što radimo , ide se u školu i sa ljubimcem nema ko da bude. No to baš i nije korektna opcija prema životinji.

Slatki pas
Pas namiguje

Dosta je parametara koji utječu na odluku o držanju kućnog ljubimca no sami ćete  znati što vama i vašem okruženju najbolje odgovara. No ipak bi se složili u jednom. Ljubav prema životinjama je usađena u svakom normalnom čovjeku.

Imate priču za nas? Pišite nam: info@putokaz.eu

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.