Vjerujem da se mnogo vas poput mene zapitalo kako bi bilo lijepo imati kućnog ljubimca u inozemstvu. Neki su doveli vlastite a neki su odlučili da nabave ljubimce u inozemstvu, u mjestu gdje borave.

Pošli smo od pretpostavke da nije isto imati psa u recimo Slavoniji i Minhenu te se odlučili da malo istražimo kako to funkcionira ovdje, u inozemstvu.

Više od 30 milijuna mačaka, pasa, ptica i drugih malih životinja živi u domovima Nijemaca. Naravno, postoje određeni troškovi za vlasnike životinja. Ali koliko zapravo košta posjedovanje kućnog ljubimca svake godine?

Pas je čovjekov najbolji prijatelj, kažu. Ali mnogi drugi kućni ljubimci također pripadaju obitelji. Životinje žive u 43 posto svih njemačkih kućanstava i 58 posto u onima u kojima žive djeca. Vlasnici životinja također preuzimaju neke troškove: tu nije samo cijena nabave , već i tekući troškovi poput hrane, veterinarskih troškova, poreza i osiguranja.

U prosjeku, kućni ljubimac košta oko 50 eura mjesečno, osim ako držite konja. Konji koštaju 200 eura ili više mjesečno . U tu svrhu ocijenjeni su podaci Industrijskog udruženja za opskrbu kućnim ljubimcima, Udruge za akcijske životinje i Središnjeg udruženja za zoološke stručnjake. Najpopularniji kućni ljubimci, tj. psi i mačke, koštaju oko 70 do 100 eura mjesečno, ovisno o pasmini. Psi također imaju porez, koji se kreću od umjerenih 30 eura do ne tako malih 186 eura godišnje, ovisno o općini.

Međutim, držanje malih glodavaca poput hrčaka, zamorca ili zečeva je relativno “jeftino”. Potrebe ovih “štedljivih” životinja već su pokrivene s nešto manje od 20 eura mjesečno.

Tabela bi izgledala otprilike ovako:

EUR Hrana Smještaj Porez Osiguranje Veterinar Ukupno
Konj 50 150 0 10 30 240
Reptil 50 10 0 0 10 70
Pas 65 10 8 7 12 102
Mačka 40 25 0 0 5 70
Ribica 25 10 0 0 0 35
Hrčak 10 5 0 0 0 15

Pa ako pomnožimo npr. mjesečne troškove za jednog psa sa 12 mjeseci dobijemo pristojnu svotu. Naravno da ljubav prema životinjama prevlada sve troškove no posjedovanje kućnog ljubimca u inozemstvu nije jeftin “sport”. Ako tome dodamo još i ono veoma važno a to je odlazak u domovinu za koji vam trebaju adekvatni papiri za vašeg ljubimca onda cijela priča postane još zamršenija. U mom konkretnom slučaju je problem što radimo , ide se u školu i sa ljubimcem nema ko da bude. No to baš i nije korektna opcija prema životinji.

Dosta je parametara koji utječu na odluku o držanju kućnog ljubimca no sami ćete  znati što vama i vašem okruženju najbolje odgovara.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Molimo unesite ovdje svoje ime