Connect with us

Zanimljivosti

IZGUBLJENO NASLJEĐE: Banke gomilaju novac od zaboravljenih računa

Objavljeno

on

Isplata novca u banci
Izguljeno nasljeđe možda čeka i vas (foto: envato/dolgachov)

Samo u Njemačkoj na zaboravljenim računima pohranjeno je do 9 milijardi eura, o čemu rodbina preminulih ne zna ništa. Istražili smo kako možete saznati imate li i vi možda izgubljeno nasljeđe.

Nakon smrti člana obitelji mnoga pitanja često ostaju neodgovorena. To vrijedi i za nasljedstvo, jer financijske prilike nisu uvijek transparentne, a to se očituje i u velikom broju tzv. “mrtvih računa” u Njemačkoj. Na njima je, prema procjenama, pohranjeno između 2 i 9 milijardi eura. Samo je Sparkasse Dortmund upravljala s oko 250 tisuća takvih računa s ukupnim stanjem od 4,7 milijuna eura u rujnu 2019., izvijestio je Chip.de.

Ali, kako saznati imate li možda još uvijek pravo na novac od nasljedstva i kakva je pravna situacija u Njemačkoj? U nastavku donosimo što trebate učiniti da biste pronašli nepoznate račune.

Novac stoji, ali morate ga sami pronaći

Financijske institucije u Njemačkoj obvezne su čuvati i isplatiti kredit, čak i desetljećima nakon posljednjeg kretanja računa.

Prema poreznoj upravi, novac se mora knjižiti i oporezivati ​​kao dobit tek nakon 30 godina. Ako se nakon tog vremena nasljednici jave i mogu vjerodostojno dokazati potraživanje, banka svejedno mora isplatiti iznos.

Oglasi

To za vas znači da novac neće nestati. Kvaka je, međutim, u tome što će se naknade za upravljanje računom i dalje teretiti, a stanje će se smanjivati.

Skup i mukotrpan proces

Nažalost, u Njemačkoj je prilično teško pronaći takve neaktivne račune. Morate ići u kojekakve banke i sami istraživati, jer instituti tako nešto ne rade – uostalom, to je za njihovu korist.

Imajte na umu da ovaj proces također može zahtijevati naknade, jer istraživanje također uključuje određenu količinu posla za banke.

Također je moguće da su pokojnici svoju imovinu smjestili u susjednu državu. Stoga bi također vrijedilo pogledati i druge zemlje. Tako da ukoliko imate osnovanu sumnju da negdje leži baš vaše nasljedstvo budite sigurni da ćete imati dosta posla da to i ostvarite.

Ako ste među tim sretnicima želimo vam puno sreće i naravno uspjeha.

Oglasi
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook