Connect with us

Blues umornog konja

Još jedan razočarani povratnik iz Njemačke

Objavljeno

on

Povratnik iz Njemačke

Ne prođe tjedan a da na nekom od portala ne osvane teška životna priča koju je ispričao razočarani povratnik iz Njemačke. Ovo nije jedna od tih.

Povratnici imaju veliku potrebu sa medijima podijeliti priču o svom pohodu na mitsku Njemačku te neuspjeh istog. Jer nisi se vratio iz Njemačke ukoliko to nisi podijelio na nekom opskurnom portalu i na društvenim mrežama.

Kada se čovjek i odvaži da pročita tako nešto ukupan dojam nekoga tko ne živi u Njemačkoj (ili nekoj drugoj popularnoj dijasporskoj destinaciji) bi bio da je to tamo neki Mordor sa vatrenim okom koji guta, prožvače i ispljune naše poznanike i rodbinu koji su sreću odlučili potražiti tamo negdje na Zapadu.

Sa druge strane ima isto ekstrema poput bombastičnih priča kako je medicinska sestra za dva tri mjeseca otplatila dugove, kupila stan od pola miliona i još dva tri puta obišla svijet. Klikajte, tko vam brani. To i jeste poanta.

Zašto su otišli?

Zašto su se nesretni povratnici uopće odlučili na odlazak? Nezadovoljstvo, neimaština ili možda puka znatiželja ili avanturizam. Razni su motivi. Svatko ima neki svoj siguran sam. No većina odlazi od nečega što mu se ne sviđa i ide prema nečemu boljem. Nažalost mnogi se na tom putu razočaraju, vrate i naravno…podijele svoju priču. Ne kada su odlazili nego kad su se vratili. Jer …nije više to to.

Oglasi

Ni Njemačka nije što je bila

Ovo je možda rečenica koju sam najviše puta čuo na svom pohodu prema Njemačkoj. “Ni Njemačka nije što je bila” . Odlučio sam i da provjerim zašto je to tako. U razgovoru sa starim auslenderima, kroz brojne priče nametao se samo jedan zaključak. Da, vremena su bila drugačija ali i navike ljudi i motivi. Prije je uglavnom odlazio samo muškarac, glava obitelji. Spavalo se u nekim zajedničkim smještajima. Štedilo se maksimalno i novac se slao kući. Za školovanje djece, za gradnju novih objekata i sve ostalo što uz to ide. Znate li koliko je pečalbarske djece rođeno u rujnu? Mnogo. Jer se za Božić išlo doma.

Tada nije bilo današnjeg konzumerizma. Reklama je bilo ali se nisu izmjenjivale brzinom svjetlosti na zaslonima današnjih pametnih telefona. Potrebe su bile drugačije. Vratićemo se do toga.

Priprema

Onaj naš razočarani povratnik sa početka priče je morao da krene prema Zapadu. Glavno pitanje je da li se i kako pripremio za taj put i ono što ga čeka. Većina se informira iz priča susjeda ili rodbine koje čuju i vide za vrijeme praznika kada se uz roštilj i pivu prepredaju priče. Dok se trijezno, uglavnom se kuka. Kad se malo odvrnu dizne onda se krene i sa hvalisanjem. Ja ovoliko ja onoliko. Doista mi na početku nije bilo jasno kako netko tko je otišao u Njemačku prije manje od godinu dana dođe doma sa bijesnim autom, zadnjim modelom mobitela i dizajnerskom garderobom. Lupao sam glavu dok nisam skapirao. Tu i leži problem našeg povratnika. Nije se pripremio na ono što ga čeka.

A čeka ga zapadni svijet pun blještavila gdje je sve nadohvat ruke. Ili barem potpisa. Pa to je sjajno. Stigao sam, ili smo stigli, pronašao sam posao, pronašao sam stan. Doduše stan je skup ali mora se negdje živjeti. Hrana u supermarketima jeftina. Ima svega. Stigla prva plaća a nije ni mjesec završio. Pa ja sam pun ko brod. Naravno da se treba nagraditi.

I tako to krene. U Njemačkoj si uspio onoliko koliko to možeš da pokažeš onima koji nisu otišli. Nema veze što sam tek tri mjeseca vani. Ide blagdan i mora se ići kući. Mora se kupit auto, mobitel sam “dobio” na pretplatu a i garderoba se treba obnoviti. Nema veze što nemam dovoljno za sve. Pa ovo je sjajan svijet. Samo potpišem i skidaće mi sa plaće. Pa se tu onda nadoveže tv pretplata, pa porez ovaj porez onaj, uglavnom neki standardni troškovi života koje imate i u drugim zemljama. Da, ovdje izgledaju veliki, ali i standard je drugačiji.

Oglasi

Zar svaki mjesec moram da plaćam?

I onda krenu problemi. Auto kuće i mobilni operateri skidaju kao sumanuti svaki mjesec iznose za koje smo se dogovorili. Pa sad ovaj trošak pa onaj i nema love. No imamo rješenje. Dodatni posao. Pa šta. 160 sati redovnog posla i još četrdesetak dodatnog i situacija je već bolja. Doduše radim po cijeli dan i vikendom ali sada mogu da smanjim minus na računu. Ko kaže da se mora uštedjeti.

I tako dan za danom. Osjeti se čovjek i umoran. A opet se bliži blagdan. A i gorivo skupo kao nikada. Pa vinjete. Pa tuneli. A i svi očekuju neki poklon. Kad voziš takvo auto podrazumjeva se da možeš i poklone da doneseš.

Razočarani povratnik

Tu negdje između ovih pasusa je i nastala ona “iz pidžame u radno odijelo i natrag“. Da. Većini tih povratnika ne padne napamet da između te pidžame i tog radnog odijela ubace recimo kurs njemačkog jezika. Pa za par mjeseci ovladaju boljim znanjem pa umjesto teškog fizičkog posla pređu na neki drugi, lakši i bolje plaćeni. Čak možda ni neben job onda nije potreban.

U tom grmu leži zec. Sve je onako kako se organiziraš. Čitajući priče povratnika malo smo nepravedni prema svim onim ljudima koji su i dalje vani i koji se bore za bolje sutra ali i za bolje danas. Koji se educiraju, stječu nove vještine i napreduju. Sjajno je sretati rukovodeće kadrove u mnogim njemačkim firmama kojima prezime završava na IĆ. Oni svoje priče uglavnom ne dijele po portalima i društvenim mrežama. Oni predano rade na sebi i žive život u Njemačkoj a ne negdje drugdje.

Nije Njemačka bez razloga poželjna destinacija. Njemačka je prije svega socijalna država. O tome bi se dalo pisati do sutra. Nije sve idealno no za pojedinca ili obitelj koji žele nešto od života nudi beskrajne mogućnosti. Možda se ne mogu uštedjeti čuda ali za pristojan život se nađe. Nije to samo odlazak u naš restoran na ćevape nego i putovanja, koncerte, predstave, stjecanje novih vještina i druga brojna iskustva.

Oglasi

I ne, ništa manje oni ne vole svoj rodni kraj od onih koji su se vratili ili onih koji su ostali. Oni jednostavno vole da žive. U ovom trenutku i na ovom mjestu. Razočaranim povratnicima svakako želimo da pronađu sreću, ma gdje ona bila.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook