Connect with us

Gastro patrola

KONOBA KOKOT: Hvarska veprovina u punom sjaju

Objavljeno

on

Pljeskavice i šugo od veprovine
Konoba Kokot

Konoba Kokot se nalazi u mjestu Dol na otoku Hvaru i dugo vremena je na mojoj listi destinacija koje želim uvrstiti na našu Gastro patrolu. Pokušao sam prošle godine za vrijeme odmora ali jednostavno sve je bilo rezervirano danima tako da sam ove godine rezervaciju napravio još u Münchenu.

Gazda Teo mi je ljubazno potvrdio da nije problem i da nas očekuje u utorak. Uputili smo se u Dol poprilično gladni i svidjelo mi se što je put do konobe lijepo označen a i posjeduju veoma prostran parking. Nakon kratke šetnje s parkirališta smo ušli u dvorište obiteljske kuće gdje se skriva konoba Kokot.

Domaćinska atmosfera

Kada dođete na takva mjesta već u startu imate dobar osjećaj jer se već širi miris koji aktivira sve receptore u tijelu koji se odnose na hranu. Rade samo poslijepodne i to je detalj koji otkriva da ono što rade ne rade gonjeni financijskom motivacijom.

Problem u startu je što je Teo mislio da je imao rezervaciju za srijedu a ne za utorak kada smo i došli. Ja se preznojavam pod pogledima mojih ukućana koji misle da sam opet nešto zaribao. Sreća, poruke potvrđuju da smo došli po dogovoru i gazda Teo nam odmah nalazi stol. Nismo ni sjeli kako treba a već je tu domaća rakija, čašice i domaće sušene smokve tako da odmah možemo aperitivom pripremiti nepce za ono što slijedi.

Terasa odiše domaćinskim štihom, sitni detalji vas uljuljkaju u domaću atmosferu mada mislim da je to i do rakije.

Pogledao sam menu da vidim što se sve nudi no odabir klope sam prepustio gazdi Toniju koji nas je i poslužio jer ipak vlasnik najbolje zna koje adute ima u rukavu. Odabir pada na veprovinu po kojoj su nadaleko poznati. Nisam nešto čuo o veprovini na Hvaru ali tko sam ja da sudim. Po Teovoj preporuci uzimamo kombinirano šugo od veprovine s njokama i pljeskavice od veprovine. Naručena je i tuna.

Za predjelo pet vrsti sira i kobasica od vepra. Sirevi odlični , kobasica podsjeća na slavonsku kulenovu seku i dobro pari s rakijom.

Oglasi
Hladna plata s pet vrsti sira i kobasicom od vepra

Glavno jelo

Prvo sam probao šugo od veprovine s njokama. Recept Teove mame Jagode je druga dimenzija. Podatno meso nestaje u ustima a umak pravi simbiozu s mesom koja uz njoke čini neraskidivu vezu. Pikantna nota izdiže taj poseban okus veprovine a divljač doista treba znati pripremiti. Naročito na ovako dobar način. Čista petica.

Veprovina na šugo

Drugo iznenađenje slijedi u obliku pljeskavica. Totalno iznenađenje. Da mi je netko pričao ne bih mu vjerovao. Meso svježe, fino izmljeveno i zamiješano s osjećajem. Onaj osjećaj kada vam slina curi a već jedete. Obilna porcija, povrće i domaći pommes su samo vrh na ovom sjajnom jelu.

Pljeskavice od veprovine
Tuna s umakom od kapara

Desert

Za desert naravno hvarska “Rožata”. Ako ne znate što je to najbolje da vam usporedim s kremom od vanilije. Izuzetno jednostavno a i poželjno jelo nakon glavne gozbe.

Kokot ima i odlično ložište gdje se priprema hrana i kako kažu legende imaju i odličnu peku. Nažalost nismo ju mogli probati jer se treba naručiti koji dan prije. Cijene su izuzetno prihvatljive. Preporučujemo da ponesete gotovinu sa sobom jer kartice ne primaju.

Konačni zaključak bi bio da je ovo jedno od najboljih gastro iskustava koje smo sreli na Jadranu do sada. Domaćinski, ukusno, cjenovno prihvatljivo. Onaj dobar osjećaj kada napustite restoran. No ovo nije restoran u klasičnom smislu riječi. Ovdje imate dojam da ste kod Tea došli u goste kao prijatelj a i cijela ekipa vas tako tretira. Neprocjenjivo. Idem praviti rezervaciju za sljedeću godinu…

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook