Naslovnica Sport KRAH SPORTA U MÜNCHENU: Tisuće članova napustilo klubove

KRAH SPORTA U MÜNCHENU: Tisuće članova napustilo klubove

Zbog globalne pandemije i lockdowna tisuće aktivnih sportaša prestalo je s aktivnostima u klubovima što za posljedicu ima financijski krah klubova.

Foto: nd3000

Sportske aktivnosti u velikom broju klubova u Münchenu gotovo su onemogućene već više od godinu dana što za posljedicu ima gubitak velikog broja članstva. Klubovi su u financijskim gubicima, a gradske vlasti izgleda nemaju previše razumijevanja za to.

Samo deset najvećih minhenskih sportskih klubova izgubilo je u proteklih godinu dana više od pet tisuća članova, a kada se tome dodaju brojke i ostalih klubova dolazi se do katastrofalnih financijskih i društvenih podataka. Prema najavama, klubovi i dalje ne mogu očekivati veće subvencije Grada, pa će morati opstati brinući se sami o sebi.

Ovakva je situacija postala jasnija na sportskom summitu koji je organizirala treća gradonačelnica Verena Dietl (SPD). Prema podacima Grada, na video konferenciji sudjelovalo je više od stotinu klubova. Sudionici su imali mogućnost unaprijed poslati pitanja, a jedno od njih je bilo vezano uz financijsku potporu za ​​2021. godinu.

Grad ne želi dodatno pomagati sportske klubove

“Budući da su blagajne mnogih klubova prazne, najveći sportski klubovi u Münchenu izgubili su oko 16 posto članstva“, rekao je voditelj sportskog odjela Jürgen Sonneck. Kao rezultat ovakve situacije opali su i prihodi klubova, no Grad za sada planira financirati ih uobičajenim iznosima, ništa većim nego prije, što veliku većinu sportskih klubova zabrinjava.

Verena Dietl je naglasila kako je financiranje sporta u Münchenu izuzetno veliko, a Grad za sportske klubove trenutno izdvaja tri milijuna eura, što je gotovo dvostruko više od državnih subvencija. Godine 2020. München je već u ljeto isplatio sredstva za sport. Prema navodima Dietl, to bi trebao biti slučaj i ove godine.

Klubovi i dalje moraju plaćati najam dvorana

Međutim, gradske vlasti se ne žele odreći naknada za korištenje dvorana i sportskih objekata, niti ih planiraju smanjiti. Pojašnjavaju kako trenutne naknade ne pokrivaju troškove, ali se nadaju većoj fleksibilnosti. Primjerice, klubovi bi se mogli baviti sportom i u školskim dvorištima ili u parkovima. Također su mišljenja kako školski bazeni ne bi trebali biti otvoreni samo za nastavu.

“Program isplativosti ima za cilj što efikasnije korištenje svih resursa“, rekao je Jürgen Sonneck, voditelj sportskog odjela.

Ipak, kada su u pitanju mjesta i načini održavanja sportskih aktivnosti, München mora poštivati ​​smjernice državne vlasti, a trenutno to znači da u gradovima poput Münchena s incidencijom između 50 i 100, nekontaktni sport je moguć samo s jednim dodatnim kućanstvom. Samo djeca mlađa od 14 godina smiju vježbati na svježem zraku u grupama do 20 osoba. Za to bi mogli koristiti i Theresienwiese ili druge parkove, rekao je šef sportskog odjela.

IZVORAZ
Prethodni članakZA DJEČAKA IZ SRBIJE: Ronaldova kapetanska traka na humanitarnoj dražbi
Sljedeći članakVELIKODUŠNA NJEMAČKA: Svim zaposlenima tisuću eura pomoći
Rakija, tambura, Slavonija. Uzmi ili ostavi, nema kompromisa.