Connect with us

Čitaonica

KRITIKA DRUŠTVU: Ivana Šojat objavila novi roman “Sama”

Objavljeno

on

Ivana Šojat
Ivana Šojat (foto: Naklada Ljevak)

Nagrađivana književnica Ivana Šojat objavila je novi roman “Sama”, oštar i društveno kritičan tekst koji nastoji otvoriti žensku perspektivu kada su u pitanju teme poput sretnog zajedništva i izvanbračnih odnosa, iskrenosti, pritiska majčinstva, samoće i straha od usamljenosti.

Ivana Šojat (1971.) nagrađivana je osječka književnica i prevoditeljica. Dosad je objavila osam romana, od kojih dva za mlade, te pet zbirki poezije, tri zbirke kratkih priča, zbirku eseja i dvije slikovnice za djecu. U svojim se knjigama ne boji suočiti s najaktualnijim i najizraženijim društvenim anomalijama i problemima, analizirajući ih i adresirajući izravno i bez ustezanja.

Njezin novi roman, objavljen u izdanju Naklade Ljevak, izrazito je oštar i društveno kritičan tekst u kojemu, uz pojedine autobiografske elemente, autorica bez ustezanja ponire ispod kože i progovara o nekim od najčešćih strahova kod ljudi srednjih godina.

U knjizi “Sama” Ivana Šojat ženskim će pogledom pokrenuti amplitudu pogleda na ženu koja se kreće od površinskog pogleda na prostor u kojemu se ona trenutno nalazi preko odmjerenog gledanja prema njezinim interesima, do pogleda kojim želi ukazati na niz dilema o kojima razmišlja kada je riječ o ljubavi, braku, izvanbračnim odnosima, o žudnji za iskrenošću, u potrebi za ovjerenosti djecom, sretnim zajedništvom, o potisnutoj samoći i strahu od praznine.

Glavni lik Mirna, žena od 38 godina, prevoditeljica je koju okolina, a posebice roditelji, ne razumije i ne odobrava njezinu rastavu.

Oglasi

Prepoznaju se u romanu nove nijanse već viđenih bračnih prizora, mijenjaju se u njemu pristupi svakidašnjem tankoćutnom konzervativizmu koji zatvara oči pred zlostavljanjem u obitelji, problemima kao što su alkoholizam, emotivno ucjenjivanje, verbalno maltretiranje, ističe se u najavi.

Šojat piše kritički o društvu, ukazuje na prednost otvorenoga dijaloga temeljenog na personalizaciji i individualizaciji mišljenja, a njezina lakanovska žudnja za tekstom prostor je kojim se dijalog uspostavlja.

Takav pristup izuzetno je čitateljski uzbudljiv, Ivana Šojat i u ovome romanu stvarnost doživljava kao izazov, a unutarnji nemir njezinih junakinja kao poticaj za pričanje priče, poručuju iz Naklade Ljevak.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook