Naslovnica München KULTNA PIVNICA: Hoće li se X-Bar zauvijek zatvoriti?

KULTNA PIVNICA: Hoće li se X-Bar zauvijek zatvoriti?

Kampanja prikupljanja sredstava možda bi mogla spasiti kultni pub.

Foto: X-Bar

Omiljeni klubovi i barovi, kafići i diskoteke, mjesecima su zatvoreni zbog pandemije korone. Za mnoge ugostitelje nakon dužeg vremena u ovom je trenutku biti ili ne biti, odnosno u pitanju je hoće li omiljena mjesta za izlaske uopće preživjeti ovu krizu.

X-Bar u Münchenu također se bori s krizom, a vlasnik Frank Schmitt najavljuje vjerojatno potpuno zatvaranje, odnosno gašenje posla. Da se to ne bi dogodilo, pokrenuta je internetska kampanja doniranja kako bi se osiguralo daljnje postojanje kultnog X-Bara.

“Odlučio sam da ne odustajem tek tako, te da iskoristim svaku priliku da se zajedno borimo za opstanak”, kaže Peter Stübing, Schmittov prijatelj koji je pokrenuo kampanju, piše AZ.

U ljeto 2019. X-Bar se morao preseliti iz Schwabinga u Lehel.  Kultni pub trebao se nalaziti na Clemensstrasse više od 20 godina, ali tadašnji najam koji je isticao nije produžen. Nešto kasnije je otvoren u Sternstrasse u Lehelu, ali sada X-Baru prijeti konačno zatvaranje zbog korone, čini se zauvijek.

Kampanja prikupljanja sredstava objavljena je 1. travnja i od tada je primljeno gotovo 16 tisuća eura. Planiran je cilj doniranja od 20 tisuća, kažu organizatori akcije. “München bi izgubio jedan od posljednjih multikulturnih i međugeneracijskih underground barova i vjerojatno čak i posljednju priliku za mlade bendove da nastupe uživo”, poručuju.

Da bi ipak spasio svoj bar, vlasnik Frank Schmitt želi iskoristiti svaku priliku. Planira koristiti kuhinju i ponuditi pakete za piknik koji se mogu ponijeti. To bi značilo da konačno zatvaranje ipak treba odgoditi.

“München bez X-a je poput Leberkassemmela bez Leberkasa. To se ne smije dogoditi!”, piše u svom pozivu za donacije.

Link za donacije nalazi se ovdje.