Connect with us

Ljubav & seks

Manjak interesa za seks u muškaraca povezan s rizikom od prerane smrti

Objavljeno

on

Smanjen seksualni nagon u muškaraca može se povezati s povećanim rizikom od prerane smrti, pokazala je japanska studija. Uzročnu vezu između mortaliteta i libida znanstvenici tek trebaju utvrditi, no pretpostavljaju da bi smanjen libido mogao biti suptilna naznaka nekih drugih zdravstvenih problema. 

Seksualni interes je važan jer je općenito pokazatelj dobrog zdravlja i kvalitete življenja. 

Analiza objavljena u časopisu Plos One temelji se na podacima prikupljenim među 20.969 sudionika (8558 muškaraca i 12411 žena) starijih od 40 godina, koji su obavljali redovite sistematske preglede u japanskoj prefekturi Yamagati. 

Skupina znanstvenika sa Sveučilišta Yamagata proučila je spolni interes ispitanika, o čemu su se sudionici studije sami izjasnili u upitniku te je pratila njihovo zdravstveno stanje u idućih šest godina.

Od prvobitnih 20.969 ispitanika u promatranom ih je razdoblju umrlo 503, prenosi portal Science Alert. 

Oglasi

Istraživana je i povezanost između seksualnog interesa i povećane smrtnosti od svih ostalih uzroka, poput smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti ili smrtnog ishoda od raka.

Pokazalo se da je smrtnost od svih ostalih uzroka znatno veća u muškaraca koji su prijavili da im manjka interesa za seks. 

Povezanost je zamijećena i nakon što su isključeni ostalih rizični čimbenici, poput visokog tlaka, dijabetesa, pušenja, konzumacije alkohola, prekomjerne tjelesne težine i stresa. 

“Ovo je prva studija koja se bavila vezom između libida i mortaliteta u većoj zajednici”, napisali su autori. 

Žene su češće prijavljivale manjak seksualne zainteresiranosti (16 posto) od muškaraca (osam posto), ali kod njih nije otkrivena veza između smanjenog libida i mortaliteta kao u muškaraca. 

Oglasi

Pošto je studija bila isključivo opservacijska, znanstvenici nisu mogli utvrditi koji je faktor uzrok, a koji posljedica. 

“Moguće je da je manjak seksualnog nagona povezan s nezdravim životnim navikama muškaraca. No moguće je i da je on povezan s upalnim, neuroendokrinim i imunosnim promjenama” u organizimu. 

Bit će potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo što se točno događa, ali čak i otkriće potencijalne povezanosti važan je korak, smatraju japanski znanstvenici. 

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook