Naslovnica Aktualno MIJENJAJTE LOZINKE: Haker na forumu objavio osobne podatke 533 milijuna korisnika Facebooka

MIJENJAJTE LOZINKE: Haker na forumu objavio osobne podatke 533 milijuna korisnika Facebooka

Foto: NomadSoul1

Hakirani osobni podaci čak 533 milijuna korisnika Facebooka objavljeni su na jednom forumu, a riječ je o korisnicima iz 106 zemalja. Objavljena su imena, mail adrese, telefonski brojevi, datumi rođenja i ostali osobni podaci, što nikako nije dobro ako isti dođu u ruke prevaranata jer bi mogli oštetiti milijune ljudi diljem svijeta.

Portal Bussines Insider potvrdio je kako se radi o autentičnim podacima među kojima su imena, prezimena, lokacije, datumi rođenja, biografije, brojevi mobitela i e-mail adrese. Ovakvo curenje podataka najviše koristi kriminalcima za brojne prevare, kažu IT stručnjaci.

Činjenica da sve što se objavljuje na internetu nikako ne može spadati u privatnost i podaci koji se negdje pohranjuju tamo zauvijek i ostaju, pogotovo kada su u pitanju društvene mreže.

Hitno promijenite pristupne podatke na društvenim mrežama

Facebook u ovom trenutku ne može puno toga napraviti jer šteta je već pričinjena, jedino što i sami možete učiniti je pod hitno promijeniti svje pristupne podatke i lozinke kako biste se eventualno zaštitili od daljnjih hakerskih radnji.

Prema objavljenim podacima hakeri su između ostalih javno objavili osobne podatke 6,054.423 korisnika iz Njemačke, 659.115 korisnika iz Hrvatske, 229.039 korisnika iz Slovenije, 162.898 korisnika iz Srbije, kao i stotine milijuna drugih diljem svijeta.

Očekuje se reakcija Facebooka na ovaj propust, a korisnicima se još jednom savjetuje da promijene svoje lozinke i pristupne podatke kako bi se dodatno zaštitili.