Naslovnica Izdvojeno MÜNCHEN: Velike gužve za osobne isprave

MÜNCHEN: Velike gužve za osobne isprave

Velike liste čekanja na termin za osobne isprave, a sve zbog pandemijskih mjera.

foto: Rawpixel

Trenutno veliki broj građana u Münchenu čeka na slobodan termin u jednom od gradskih ureda, a neki od slučajeva govore kako se čeka i do četiri mjeseca za dokumente. Zašto je to tako?

Šest ureda za građane, tzv. Kreisverwaltungsreferat (KVR), trenutno ima veliku potražnju za osobnim dokumentima, ponajviše osobnim iskaznicama i putovnicama, što je dovelo do velikih gužvi i čekanja za stanovnike Münchena.

Pandemija korone također je imala veliku ulogu u tome. Mnogima u proteklih godinu dana nisu bili potrebni identifikacijski dokumenti, a sada, kada planiraju odmor, otkrivaju da su već neko vrijeme pojedincima osobne iskaznice ili putovnice istekle.

Snažan porast potražnje znači izazov s kojim se trenutno suočavaju brojne općine“, kaže upravitelj okruga Thomas Böhle (SPD). Problem leži u tome što je za podnošenje zahtjeva za osobne dokumente zakonski obvezno biti osobno prisutan, a to je moguće samo po dogovoru. Prikupljanje popunjenih osobnih dokumenata radi se samo s prethodno dogovorenim datumom.

Uredi za građane nisu u potpunosti zauzeti

Budući da u prostoru ureda za građane smije boraviti samo određen broj ljudi, Grad trenutno može zakazati samo ograničen broj termina, a pošto se uredi ne mogu u potpunosti zauzeti, termini se i dalje gomilaju. Poznati su slučajevi kada se čekalo i do četiri mjeseca.

Pridajemo veliku važnost što bržem ispunjavanju zahtjeva svih građana. Odjel okružne uprave u potpunosti koristi dostupne resurse. Aktivirani su srednjoročni i dugoročni termini, također za tekući dan, ovisno o tome koliko ih ima dostupno. Osim toga, termini su povremeno slobodni zbog otkazivanja, međutim, iskustvo je pokazalo da se novoaktivirani termini brzo dodjeljuju“, nastavlja Böhle.

Samo u svibnju ove godine 26.882 stanovnika Münchena prijavilo se za osobni dokument, dobrih 2.000 više nego prethodne godine. Ipak, “građani kojima je istekla putovnica ili osobna iskaznica ne moraju se bojati neposrednih posljedica, poput novčane kazne“, kaže Böhle. Međutim, istekli osobni dokumenti mogu predstavljati problem za ulazak u neku drugu zemlju.

IZVORAZ
Prethodni članakUGOSTITELJI U MÜNCHENU: Nakon lockdowna nedostaje zaposlenika
Sljedeći članakMÜNCHEN CITY IMMOBILIEN: Vaš partner za nekretnine