Connect with us

Bavarska

MVG pod pritiskom zime: Oldtimer spašava München od zimskog kaosa!

Objavljeno

on

© AZ-Screenhot Video Freunde des Münchner Trambahn-Museums - München

München se proteklog vikenda suočio s rekordnim količinama snijega. Očekivano, javni prijevoz u i oko Münchena došao je do potpunog zaustavljanja. Dok su autobusi ponovno krenuli u nedjelju, tramvaji su i dalje ostali parkirani u garažama, ostavljajući mnoge putnike bez alternativnog prijevoza.

Uprava Münchner Verkehrsgesellschaft (MVG) privremeno je obustavila autobusni i tramvajski promet 2. prosinca zbog obilnih snježnih padavina. Dok su autobusi ponovno počeli voziti u nedjelju ujutro, tramvaji su ostali neaktivni, uz plan da se postupno ponovno pokrenu. MVG je priopćio da će Linija 19 postupno krenuti u utorak, dok će Linija 20 voziti zamjenskim autobusima između Karlsplatza (Stachus) i Westfriedhofa.

No, kritike su brzo stigle od strane javnosti, posebno od radne skupine za atraktivan javni prijevoz u Münchenskom forumu (AAN). Berthold Maier, glasnogovornik AAN-a, izrazio je nezadovoljstvo potpunim prekidom prometa, navodeći da MVG nema adekvatan plan za hitne situacije. “Zašto se barem nije pokušalo održati barem minimalni autobusni promet? Očito MVG nema upotrebljiv plan za hitne situacije”, izjavio je Maier.

Problemi uklanjanja snijega s tramvajskih pruga

Jedan od ključnih problema u održavanju tramvajskog prometa tijekom zimskih uvjeta jest nedostatak odgovarajuće opreme za uklanjanje snijega s tramvajskih pruga. Niska vozila s niskom visinom poda, koja su uobičajena u tramvajskom prometu, nisu prikladna za čišćenje pruga zbog svoje ograničene visine poda. Kao rezultat toga, MVG se oslanja na poseban “Fahrdrahtkontrollwagen” (vozilo za kontrolu električnih vodova) iz 1961. godine koje se koristi za čišćenje tramvajskih pruga od snijega i leda.

Ovaj oldtimer, model “FK 1.8”, datira iz 1961. godine i redovito se koristi za kontrolu električnih vodova i testne vožnje nakon radova na električnim vodovima. Osim toga, opremljen je s pomičnim snježnim plugom, koji djelomično preuzima zadatke prethodno rashodovanog sp 2.55.

Oglasi

Otežavajuće okolnosti tokom čišćenja

Markus Trommer, predsjednik Tramvajskog muzeja, izjavio je da je “Fahrdrahtkontrollwagen” bio angažiran u nedjelju kod Pasinga i u ponedjeljak između Max-Weber-Platza i željezničkog kolodvora Einsteinstraße. Trommer je napomenuo da se vozilo suočava s izazovima tijekom čišćenja leda u tračnicama, naglašavajući da je do sedamdesetih godina prošlog stoljeća postojalo sedam snježnih plugova koji su sada svi van uporabe.

Matthias Hintzen, glasnogovornik AAN-a, dodao je da MVG nema učinkovite mehanizme za zimsko održavanje tramvajskih pruga. Visokopodni P-Wagen, koji su također pogodni za čišćenje pruga, nisu održavani od 2020. godine i stoga nisu dostupni za upotrebu. “Trenutno MVG ne može pružiti učinkovitu zimsku službu”, naglasio je Hintzen.

Kritike i pozivi na poboljšanja

Radna skupina za atraktivan javni prijevoz izrazila je razočaranje zbog nedostatka prikladnih mjera i planova za zimsko održavanje tramvajskih pruga. Naglasili su da je potrebno hitno poboljšanje i dodatna sredstva kako bi se osigurala održivost javnog prijevoza tijekom ekstremnih vremenskih uvjeta.

Uz to, Fahrgastverband Pro Bahn, udruga koja zastupa interese putnika, nazvala je situaciju u Münchenu “neambicioznom” i istaknula važnost ulaganja u održavanje tramvajskog prometa tijekom zimskih uvjeta. Andreas Barth, glasnogovornik Pro Bahn-a, napomenuo je da je tramvaj ključni element za provedbu prometne tranzicije i pozvao na ozbiljna ulaganja u zimske službe za tramvaje.

München: Politika i financiranje

Uz sve to, političari su se uključili u raspravu. Markus Büchler, zastupnik Zelenih u bavarskom parlamentu, zahtijeva od državne vlade da objasni svoj plan djelovanja u vezi sa situacijom u kojoj se našao Münhen s posebnim naglaskom na problemima javnog prijevoza. Kritički je ocijenio da je potpuno zaustavljanje prometa neprihvatljivo s obzirom na to da ljudi moraju ići na posao, a posebno je naglasio nužnost pružanja pouzdanog javnog prijevoza.

Oglasi

FDP Bayern, politička stranka, također je iznijela svoje stajalište, pozivajući na izradu sveobuhvatnog “Aktionsplans Winter” (zimski plan djelovanja) u suradnji sa saveznom državom Bavarskom, gradom Münchenom i Njemačkom željeznicom. Lukas Köhler, zamjenik predsjednika FDP Bayern, naglasio je važnost poduzimanja mjera kako bi se osigurala mobilnost u Bavarskoj i tijekom ekstremnih vremenskih uvjeta.

Zaključak

Situacija s nedostatkom prikladnih sredstava za zimsko održavanje tramvajskih pruga u Münchenu pokazala je ozbiljne slabosti u sustavu javnog prijevoza tijekom nepovoljnih vremenskih uvjeta. Kritike građana, stručnjaka i političara naglašavaju nužnost hitnih poboljšanja, kako bi se osigurala održivost i dostupnost javnog prijevoza, posebice tijekom zimskih uvjeta koji su postali sve nepredvidljiviji zbog klimatskih promjena.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook