Connect with us

München

NAPAD U MINHENU: Kronologija, pet godina poslije

Napadač se skrivao više od dva sata prije nego je počinio samoubojstvo.

Objavljeno

on

22.7.2016. godine došlo je do masovne pucnjave u blizini trgovačkog centra Olympia u okrugu Moosach u Minhenu. 18-godišnji Nijemac iranskog porijekla David Ali Sonboly otvorio je vatru na svoje kolege tinejdžere u restoranu McDonald’s prije nego što je pucao na prolaznike vani na ulici, a potom i u samom trgovačkom centru. Devet osoba je ubijeno, a trideset šest je ranjeno.

Kronologija napada

Sonboly je prvo napravio lažni račun na Facebooku i poslao četiri pozivnice ljudima, moleći ih da dođu u restoran, ali nitko nije odgovorio. U restoranu je boravio u vremenu oko 17 sati, da bi oko 17:50 otišao do toaleta na prvom katu i iz ruksaka izvukao pištolj. Potom je otvorio vatru na skupinu od šest tinejdžera koji su sjedili za stolom, ubio petoricu i ranio još jednog. Ispaljeno je osamnaest metaka. Odmah je napustio restoran, skrenuo je udesno i počeo pucati na ljude koji su bježali prema trgovini elektronike i na dva vozila koja su tamo bila parkirana. Ispalio je još šesnaest metaka usmrtivši tri osobe, a tri druge ranivši. Napadač je potom prešao Hanauer Strasse i polako ušao u trgovački centar gdje je u blizini dizala upucao još jednog tinejdžera.

Sonboly je toga dana oko 18:00 sati hodao od trgovačkog centra, preko nadvožnjaka do susjednog parkirališta. Dok je bio na nadvožnjaku ispalio je više hitaca prema rampi za parkiranje, ali nikoga nije ozlijedio. Ispalio je trinaest metaka na dva parkirana vozila i izašao na gornju parking etažu kada se dogodila svađa s čovjekom koji je na njega vikao s balkona svog stana. Tijekom svađe, Sonboly je ispalio dva hica na čovjeka. Još jedan muškarac, koji je također bio na svom balkonu, ranjen je odbijenim metkom. Sonboly je pucao još tri puta prema trgovačkom centru i prema zaposleniku, ne ozlijedivši nikoga. Policajci su primijetili napadača s vanjskog balkona trgovačkog centra, a jedan je policajac ispalio hitac iz automatske strojnice, međutim, promašio je napadača.

Napadač je prešao preko Riesstraße i sakrio se u stambenom kvartu. Pokušao je ući u jednu kuću i zadržao se na stubištu gdje je imao kontakt sa stanovnicima. Potom se skrio u spremište za bicikle, da bi u 20:26 izašao van i sukobio se s policajcima, nakon čega je izvršio samoubojstvo pucajući si u glavu.

Grad u blokadi

Nakon početnih izvješća o ispaljenim hicima, oko 2.300 časnika sa šireg gradskog područja i okolnih pokrajina raspoređeno je u Minhenu. Uskoro je započela potjera, a minhenska policija pozvala je stanovnike da ne napuštaju svoje domove do okončanja akcije. Posebna policijska jedinica GSG 9 je također bila uključena u akciju, a od ostalih regija Njemačke, Austrije i Švicarske zatraženo je da pomognu u istrazi.

Oglasi

Pronađen je ruksak koji se po svemu sudeći poklapao s onim koji je napadač nosio u McDonald’s-u. Policija je za pregled ruksaka koristila robota, prilikom čega je pronađeno ukupno 300 komada streljiva. Policijski dužnosnici upozorili su na “akutnu terorističku situaciju” i u početku mislili da postoje do tri napadača, no kasnije su potvrdili da postoji samo jedan.

Javni gradski prijevoz u Minhenu je obustavljen, a glavni kolodvor je evakuiran uz otkazivanje svih vlakova i autobusa. Deutsche Bahn osigurao je smještajne kapacitete za putnike i turiste koji su ostali bez prijevoza. Putnici su smješteni u Mammendorfu, Starnbergu, Geltendorfu, Dachauu i Freisingu.

Postojale su sumnje kako je Sonboly namjerno ciljao ljude turskog ili arapskog podrijetla, grupe za koje je očito smatrao da su ga maltretirali u školi. Državna vlada rekla je da žrtve nisu izabrane na određeni način i da Sonboly nije poznavo nijednu od njih. Policija smatra slučajnošću da su sve smrtne žrtve bile pripadnici imigrantskog podrijetla. Tome idu u prilog i činjenice da su se djeca migranata često okupljala u restoranu McDonald’s u blizini trgovačkog centra.

Žrtve napada

Žrtve

Sevda Dağ, 45, 

Hüseyin Dayıcık, 19,

Selçuk Kiliç, 15,

Oglasi

Giuliano Kollmann, 18,

Can Leyla, 14,

Roberto Rafael, 15, 

Armela Segashi, 14, 

Sabina Sulaj, 14,

Oglasi

Dijamant Zabergja, 21,

Počivali u miru…

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook