Naslovnica Izdvojeno NAPAD U MÜNCHENU: 5 godina poslije. Kronologija.

NAPAD U MÜNCHENU: 5 godina poslije. Kronologija.

Peta godišnjica krvavog napada u Minhenu

foto: Renardo la vulpo

22.7.2016. godine došlo je do masovne pucnjave u blizini trgovačkog centra Olympia u okrugu Moosach u Münchenu u Njemačkoj. 18-godišnji nijemac iranskog porijekla David Ali Sonboly otvorio je vatru na svoje kolege tinejdžere u McDonald’s restoranu prije nego što je pucao na prolaznike na ulici vani, a potom u samom tržnom centru. Devet osoba je ubijeno, a trideset šest ostalih je ranjeno. Sonboly se tada skrivao u više od dva sata prije nego je počinio samoubojstvo

Kronologija

Sonboly je napravio lažni račun na Facebooku i poslao je četiri pozivnice ljudima, moleći ih da dođu u restoran, ali nitko nije odgovorio. U restoranu je boravio oko 17 sati. Oko 17:50, otišao je do toaleta na prvom katu i iz ruksaka uzeo pištolj. Potom je otvorio vatru na skupinu od šest tinejdžera koji su sjedili za stolom, ubio petoricu i ranio još jednog. Ispaljeno je osamnaest metaka. Odmah je napustio restoran, skrenuo je udesno i počeo pucati na ljude koji su bježali prema prodavaonici elektronike i na dva vozila koja su bila parkirana tamo. Ispalio je šesnaest metaka u ovom području, usmrtivši tri osobe, a tri druge ranivši. Sonboly je potom prešao Hanauer Strasse i polako ušao u šoping-centar, gdje je upucao joü jednog tinejdžera u blizini lifta.

Sonboly je oko 18:00 hodao od trgovačkog centra, preko nadvožnjaka do susjednog parkirališta. Dok je bio na tom mostu, ispalio je više hitaca prema rampi za parkiranje , ali nikoga nije ozlijedio. Ispalio je trinaest metaka na dva parkirana vozila i izašao na gornju parking etažu. Tamo je Sonboly imao svađu s čovjekom koji je vikao na njega s balkona svog stana. Tijekom ove svađe, Sonboly je ispalio dva hica na čovjeka. Još jedan muškarac, koji je također bio na svom balkonu, ranjen je odbijancem. Sonboly je pucao još tri puta prema tržnom centru i prema zaposleniku, ne ozlijedivüi nikoga. Policajci su primijetili napadača s vanjskog balkona tržnog centra, a jedan je policajac ispalio hitac iz iz automatske strojnice u njega, ali je promašio.

Sonboly je prešao preko Riesstraße i sakrio se u stambenom kvartu. Pokušao je ući u jednu kuću i zadržao se na stubištu gdje je imao kontakt sa stanovnicima. Potom se sakrio u spremište za bicikle. U 20.26 izašao je vani i sukobio se sa policajcima, nakon čega je pucao sebi u glavu.

Napad u Münchenu

Nakon početnih izvještaja o ispaljenim hicima, oko 2300 časnika raspoređeno je u cijelom Münchenu iz šireg područja i okolnih pokrajina. Uskoro je započeta potjera. Münchenska policija pozvala je stanovnike da ne napuštaju svoje domove do daljnjeg. Posebna policijska jedinica za posebne operacije GSG 9 je isto bila ukljuöena. Od ostalih regija Njemačke, Austrije i Švicarske zatraženo je da pomognu u istrazi. Pronađen je ruksak koji se po svemu sudeći poklapao s onim koji je napadač nosio u McDonald’su. Policija je koristila robota da ga pregleda , a u njemu je pronađeno ukupno 300 komada streljiva. Policijski dužnosnici upozorili su na “akutnu terorističku situaciju” i u početku mislili da postoje do tri napadača, ali su kasnije potvrdili da postoji samo jedan napadač.

München U-Bahn, tramvajski autobus, autobusni prijevoz i usluge na središnjem dijelu S-Bahna u Münchenu zaustavljene su. Glavni kolodvor u Münchenu je evakuiran i svi vlakovi otkazani su u i iz Münchena. Regionalni i međugradski vlakovi prestali su sa službom u i iz regije pucnjave. Deutsche Bahn osigurao je smještajne kapacitete za putnike i turiste koji su ostali bez prijevoza. Smješteni su u Mammendorfu, Starnbergu, Geltendorfu, Dachauu i Freisingu

Postojale su tvrdnje da je Sonboly namjerno ciljao ljude turskog ili arapskog podrijetla, grupe za koje je očito smatrao da su ga maltretirali u školi. Državna vlada rekla je da žrtve nisu izabrane na određeni način i da Sonboly nije poznavo nijednu od njih. Policija smatra slučajnošću da su sve smrtne žrtve bile pripadnici imigrantskog podrijetla. Tome idu u prilog i to zato što su djeca migranata često okupljala McDonald’s u blizini trgovačkog centra.

Žrtve napada

Žrtve

Sevda Dağ, 45, 

Hüseyin Dayıcık, 19,

Selçuk Kiliç, 15,

Giuliano Kollmann, 18,

Can Leyla, 14,

Roberto Rafael, 15, 

Armela Segashi, 14, 

Sabina Sulaj, 14,

Dijamant Zabergja, 21,

Počivali u miru…

Prethodni članakOLUJE I POPLAVE: Prijeti li nam to i u Münchenu i regiji?
Sljedeći članakOPASAN SLADOLED: Ove vrste se povlače iz prodaje
Ne gledaj me tako dok se ludi snovi množe...

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.