Connect with us

Blues umornog konja

Nedostatak kvalificiranih radnika: Njemačka bajka sa “(un)happy endom”

Objavljeno

on

Nedostatak kvalificiranih radnika sve je važniji čimbenik gospodarskog razvoja u Njemačkoj. Demografske promjene jedan su od razloga rastuće potrebe za dobro obučenim stručnjacima koji bi zamijenili tzv “baby boomere”.

Ne prođe niti jedan tjedan a da nas sa naslovnica medija u Njemačkoj ne zapljusnu naslovi o nedostatku prije svega kvalificiranih radnika a onda i svih ostalih. Statističke brojke sa svakom objavom rastu. U negativnom smjeru.

Vodeće europsko gospodarstvo već diše na škrge. Maloprodajni objekti se zatvaraju, neki doduše kupuju vrijeme državnim mjerama ali sve pokazuje da i te mjere nisu dostatne za spas trgovačkih lanaca. Pekarne smanjuju smjene jer nema tko da radi. O zdravstvu da i ne govorimo jer je to vječna rak rana kada je u pitanju radna snaga. I tako je u gotovo svakoj branši.

Zdravstvo u Njemačkoj

No kada govorimo konkretno o zdravstvu ne iznenađuje što je situacija takva kakva jeste. Medicinski radnici koji nisu adekvatno plaćeni su izloženi nenormalnim uvjetima rada. Prekovremeni sati se gomilaju, inflacija pojede ono što se zaradi i kvaliteta života nije idealna. Oni koji ostaju u branši rade više i samim time više se i troše. Mnogi mijenjaju branšu jer je pritisak ogroman.

Profit iznad svega

Njemačke zdravstvene ustanove su koncipirane kao tipični profitni centri. Što to znači? U jednoj klinici imate managera koji se trudi upravnom odboru prikazati poslovanje u što boljem svjetlu jer se sve vrti oko zarade. Da bi profit bio veći negdje se mora uštinuti. To je najednostavnije preko radnika. Satnice ne rastu, odjele pokriva nedovoljan broj radnika tako da oni koji i rade moraju da rade više a samim time postaju sve više nezadovoljni. Jer ako se na odjel sstavi dovoljan broj radnika onda će profit manje. U biti maksimalno iskorištavanje preko leđa onih koji rade.

Oglasi

Koliko medicinskih sestara po jednom bolničkom krevetu?

Statistika je u Njemačkoj neumoljiva. Dok primjerice u Velikoj Britaniji na jedan bolnički krevet ide 3,09 sestara u Njemačkoj je taj broj 0,78. Od naših bivših republika najbolje stoji Slovenija sa 1,14 po krevetu. (Izvor: Statista)

Medicina je samo jedan primjer. Stanje je loše i u građevini, ugostiteljstvu odakle je veliki broj djelatnika promijenio struku za vrijeme korone jer nije bilo posla. Sada svi kukaju za radnicima i zatvaraju obrte stare i po desetke godina

Državne mjere

Simbolično povećanje minimalne satnice na 12 EUR pogađa pozitivno samo one koji su imali satnicu ispod nove minimalne. Ako ste imali satnicu veću od eur vama ništa neće značiti povećanje na 12 EUR. Novaca vjeruje se da ima ali prioritet je nabava municije za rat u Ukrajini što izaziva sve veći revolt u Njemačkoj.

Cijene stambenog prostora su otišle u nebo i to ne ide u prilog privlačenju kvalificiranog kadra u Njemačku. Čak i kada dvoje rade u većim gradovima je dosta teško pa ste primorani da radite i dodatne poslove što u konačnici utiče na kvalitet života. Dodatni posao sada omogućava da zaradite 520 eur mjesečno bez oporezivanja. U prevodu…dopuštamo vam da radite više.

Povratak

Tema povratka u matične zemlje je itekako aktualna. Mnogi se vraćaju jer u matičnim zemljama, poglavito EU članicama, gdje posjeduju vlastitu nekretninu mogu ostvariti kvalitetu života sličnu pa čak i bolju nego u Njemačkoj. Ovdje prednjače samci koji danas u Njemačkoj vrlo teško mogu da pokriju osnovne životne troškove a kamoli da šta i zarade preko i odvoje na stranu.

Oglasi

Razni pokušaji državnih mjera poput one da školuju stručnjake u dalekoj Aziji nisu urodili plodom. Određeni broj je došao iz Filipina no Kina se nije pokazala kao rasadnik talenata poglavito u medicinskoj struci.

Generalno tržite rada u Njemačkoj je u krajnju ruku čudno. Velike agencije pokušavaju da privuku talente oglasima u kojima je recimo glavna prednost besplatno voće u uredu i rad na daljinu. No matematika je vrlo jednostavna. Stručnjaci hoće novac i kvalitet života što je u ovom trenutku veoma daleko u najjačem gospodarstvu Europske unije. Ne treba ovo gledati ni paušalno. Dosta njih doista i živi dobro naročito ukoliko su eksperti u deficitarnim zanimanjima.

Problem bez rješenja

Njemačka ima problem na najvišoj razini. Beskonačno polemiziranje o privlačenju stručnjaka a i ostale radne snage ne donosi nikakve rezultate i brojke govore tome u prilog. Povoljniji stanovi, jednostavniji vizni režim, kvalitetnije satnice te dodatne beneficije mogu pokrenuti stvari naprijed. No za sada sve ostaje na ispraznim obećanjima. Tržište se samo regulira.

Pokušaji da se olakša vizni režim ne daju rezultate jer su i dalje procedure veoma slične kao i do sada a to nije preokrenulo priču na bolje.

Vrlo često se može čuti da se više isplati ne raditi jer država vas neće ostaviti gladnima. To dobro zna veliki broj migranata koji se niti nisu pokušavali integrirati u društvo a trebali su i to na način da popune rupe na tržištu rada.

Oglasi

Veliki novac se usmjerava u krivom smjeru i Njemačka će problem sa nedostatkom radne snage imati i u godina koje su pred nama. Samo što će taj problem postati sve vidljiviji i osjetit će se u konačnici u novčanicima svih stanovnika. Barem onih koji ostanu.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook