Connect with us

Bavarska

Nedostatak kvalificiranih radnika u Münchenu: Prazno 10.000 radnih mjesta

Objavljeno

on

Od odgajatelja do montera u Münchenu nedostaje radnika u svim sektorima. Ukupno ima više od 10.000 slobodnih radnih mjesta. I taj trend će se intenzivirati.

Tramvajska linija trenutno ne prometuje. Dječji vrtići šalju djecu kući ranije. I mnogi restorani uveli su slobodan dan. Nedostatak radnika u Münchenu možete osjetiti na mnogim mjestima. Njemački savez sindikata (DGB) jučer je rezimirao koliko je zapravo situacija u Münchenu dramatična.

Šef DBG München Burger govori o “vrhu sante leda”

Prvo pozitivne vijesti: München je, kako kaže lokalna šefica DGB-a Simone Burger, “regija procvata”. Ovdje radi gotovo 940.000 ljudi. U isto vrijeme, međutim, trenutno je slobodno više od 10.000 radnih mjesta. “I to je samo vrh ledenog brijega”, kaže Burger. Uostalom, ne prijavljuju sve tvrtke svoja slobodna radna mjesta zavodu za zapošljavanje.

München: Nedostatak osoblja najveći je u sektoru proizvodnje

Također se može predvidjeti da će se nedostatak osoblja i dalje pogoršavati u budućnosti: oko 18 posto zaposlenika (tj. oko 164.000 ljudi) u Münchenu starije je od 55 godina. Između 15 i 25 godina nema ih ni upola manje .

Nedostatak kadra u Münchenu najveći je u proizvodnom sektoru. Prema Burgeru, ovdje postoji otvorena pozicija za svakoga tko traži posao.

Oglasi

Sibylle Wankel iz IG Metalla jedan od razloga vidi u visokim troškovima života: “Ovdje ne možete naći stan za plaću montera”, kaže ona. S njihove točke gledišta, Münchenu više ne nedostaju samo kvalificirani radnici, nego radnici općenito, posebno u tvrtkama koje proizvode kamione.

No, nedostaje i zaposlenih u uslužnom sektoru, napominje Claudia Weber iz Verdija. Münchenska zračna luka traži 400 ljudi na prtljazi i 200 u sigurnosnom području, kaže ona. No, zarada u branši je tek oko 1800 eura neto. – U Münchenu se tako ne može preživjeti.

Sve više zahtjeva za dokumentacijom i birokracije u vrtićima

Weber također zna da u Münchenu nedostaje socijalnih radnika i oko 1000 odgajatelja. Jedan od razloga za to je što se obuka za odgajatelja mnogima čini neprivlačnom.

Samo u Münchenskim “real” školama svake godine 80 nastavnika da otkaz

Alexander Lungmus, koji je odgovoran za učitelje u svom sindikatu GEW, postavlja slične zahtjeve. U tome bi mogle pomoći školske medicinske sestre i socijalni pedagozi, kako bi učitelji mogli bolje voditi računa o svom stvarnom radu, smatra. Lungmann također poziva na manje razrede. Inače, s njegove točke gledišta, postoji rizik od pogoršanja. Samo u minhenskim srednjim školama dalo je otkaz 80 profesora koji žele otići.

Ali gdje su drugdje nestali svi radnici? Ne postoji velika crna rupa u koju su svi oni usisani, uvjerava Burger iz DGB-a. Dapače, postoji manjak jer je rast tako velik. Primjerice, samo u sektoru “informacija i komunikacija” u godinu dana otvoreno je gotovo 8500 radnih mjesta. Corona također ima ulogu. Mnogi Poljaci koji rade u proizvodnji u BMW-u, kaže Sibylle Wankel tijekom karantene otišli su kući i više se nisu vratili.

Oglasi

AWO Augsburg smanjuje tjedno radno vrijeme za četiri sata

I kako se nedostatak može riješiti? Duljim smjenama sigurno ne, u to je Burger siguran. “Od dvanaestog sata rada, rizik od nezgoda dvostruko je veći u usporedbi s normalnim radnim danom.” Stajalištje da ni kasniji odlazak u mirovinu nije rješenje – jer jednostavno ne postoji posao na kojem biste mogli toliko dugo izdržati, smatra Burger.

Umjesto toga, dobre plaće, više kvalifikacija i bolji radni uvjeti mogu pomoći. Arbeiterwohlfahrt Augsburg, na primjer, skratio je tjedno radno vrijeme za četiri sata – uz iste plaće. Takvi modeli privlače zaposlenike, kaže Burger.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook