Connect with us

Zanimljivosti

Nepalski šerpa 28. put osvojio Everest, broj poginulih planinara popeo se na 11

Objavljeno

on

Bikash Karki/AFP/Getty Images

Nepalski šerpa popeo se u utorak na Everest 28. put, oborivši tako vlastiti rekord na krovu svijeta samo tjedan dana nakon posljednjeg uspona, rekao je dužnosnik, dok se broj poginulih planinara ove godine popeo na 11.

Pedesettrogodišnji Kami Rita došao je na 8849 metara visok vrh tradicionalnom stazom po jugoistočnom grebenu, rekao je dužnosnik iz nepalskog ministarstva turizma Bigyan Koirala. Staza, kojom su prvi išli Novozelanđanin Edmund Hillary i šerpa Tenzing Norgay 1953., i dalje je najpopularniji put do najvišeg planinskog vrha u svijetu.

“Kami Rita je na putu prema dolje od vrha”, rekao je Thaneswar Guragai, upravitelj tvrtke Seven Summit Treks, za koju šerpa radi i koja kaže da je penjanje njegova strast.

“Popeo se s drugim klijentima, no čekamo pojedinosti”, dodao je.

Kami Rita se prvi put popeo na Everest 1994. i to mu je otad uspjelo gotovo svake godine osim kada su vlasti zatvorile planinu zbog raznih razloga, što se dogodilo u tri godine.

Oglasi

Međutim, opasnost koju planina predstavlja za mnoge penjače pokazala se tijekom vikenda dvjema novim smrtnim slučajevima na Everestu, kojima se ukupan broj poginulih od travnja popeo na 11.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook