Minhen
Minhenske zanimljivosti
 • Nepoznato o Minhenu. Koliko dobro poznajete München?

 • Ovaj raskošni grad svjetski je poznat po mnogim stvarima, od Oktoberfesta i piva do bajkovitih dvoraca i Alpa
 •  No, osim toga, München je također dom mnogih fascinantnih tajni i činjenica koje većina ljudi ne poznaje

  Nepoznato o Minhenu: 10 zanimljivih minhenskih činjenica

  Statua Freddy Mercuriya

 1. Mnoga su poznata lica tijekom godina zvala München domom, ali jedan od manje poznatih stanovnika našeg  grada je poznati kraljičin frontmen Freddie Mercury. Da – Freddie je živio i zabavljao se kroz München. U stvari, u gradu je snimljen glazbeni spot Queen za film “It is a Kind of Magic”, zajedno s Freddiejevim solo albumom Mr. Bad Guy, i glazbenim spotom “Living on my Own”.
 2. Lady Bavaria je jednom bila najveća statuaNekada davno, statua Lady Bavaria s pogledom na Oktoberfest bila je najveća takve vrste na cijelom svijetu! Pa, to je sve dok ga nije obuzela veća brončana ljepotica …… sam Kip Slobode.Dodatni podatak: Jeste li znali da je Lady Bavaria zapravo šuplja iznutra i da se možete u nju popeti za jedinstven pogled na grad ?!
 3. Mark Twain (navodno) je ovdje završio neka od svojih naj legendarnijih djelaPoznati autor Mark Twain jednom je zimu 1878/1879 proveo živeći u Münchenu. Navodno je ovdje radio na nekoliko svojih najistaknutijih djela, uključujući Trampa u inozemstvu i Avanture Huckleberry Finna. Stan u kojem je živio i danas stoji na adresi Nymphenburgerstrasse 45 , a u Münchenu je Pens-Obermenzing nazvana ulica nazvana Mark-Twain-Strasse.

  Dio berlinskog zida u Minhenu
  Dio berlinskog zida u Minhenu
 4. U Münchenu možete pronaći komad Berlinskog zidaYup – München ima dio berlinskog zida! Ovaj malo poznati skriveni dragulj grada možete pronaći upravo nasuprot američkog konzulata, na periferiji Engleskog vrta.
 5. Prvi njemački McDonalds je u GiesinguAko želite naručiti kantu slatkih pilećih nuggetsa iz 1. njemačkog McDonalds-a, sretni ste! Ovaj povijesni objekt možete pronaći u Giesingu na ulici Martin-Luther-Straße 26 . Svoja vrata otvorio je 4. prosinca 1971. godine.
 6. Ovdje je rođen ikonski gitaristički lom Jimi HendrixaYup – tijekom nastupa 1966. godine u klubu Big Apple (ranije na Leopoldstrasse), Jimi je slučajno slomio vrat svoje gitare, pa ga je odlučio razbiti do kraja uz pljesak. Ostalo je glazbena povijest!
 7. München je dom (najvjerojatnije) najvećeg pivskog vrta na svijetuHirschgarten (najveći pivski vrt u Münchenu) ima preko 8000 sjedala, što ga čini najvećim pivskim vrtom na cijelom svijetu.

  TUM tobogani
  Tobogani na TUM su prava zabava
 8. TUM ima dvije cijevi s 4 kata koje studenti mogu koristiti za kretanje po kampusuDa. Ovo je stvarno. Znam da ovo zvuči kao čudna fantazija koju crtaš bojicama kao dijete, ali ovo je stvarna stvar. Dva dijapozitiva od 13 metara (koji predstavljaju parabole) mogu se naći u zgradi matematike i informatike na TUM-ovom Garching Campusu, a čak pružaju i prostirke za studente koje mogu koristiti za klizanje. Iznenađujuće je zabavno (i brzo!)
 9. Albert Einstein nekad je radio na OktoberfestuDa, 1896. godine sam je Einstein radio zamjenu žarulja u šatoru Schottenhammel.
 10. U Hitlerovom bivšem stanu u Münchenu sada je sjedište policije

  Smješteno na Prinzregentenplatz 16, današnje sjedište Polizeiinspektion 22 nekada je bilo dom Adolfa Hitlera (izvor). Hitler se očito uselio u zgradu 1. listopada 1929. sa svojim osobljem i tamo je ostao prijavljen dok nije umro. Nakon rata privremeno su ga okupirali američki vojnici.

Imate priču za nas? Pišite nam: info@putokaz.eu

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Molimo unesite ovdje svoje ime