Connect with us

Film & TV

NEZAVISNI FILM: Najavljen program Motovun Film Festivala

Objavljeno

on

Motovun film festival
Motovun Film Festival (foto: MFF)

Motovun Film Festival (MFF) od 26. do 30. srpnja publici će i ove godine ponuditi najbolje nezavisne filmove iz cijeloga svijeta, s posebnim naglaskom na švedsku kinematografiju, a počasna nagrada Maverick bit će uručena Goranu Markoviću, najavljuju organizatori MFF-a.

“Teško je napraviti bezbrižni festival u zabrinutom vremenu – ili nam je možda baš to najpotrebnije? Naši se programeri trude na našim platnima prikazati bolji svijet – filmove s emocijom, radošću, humorom”, rekao je direktor festivala Igor Mirković.

Kako je najavio, ove će godine, prvi put u povijesti festivala, biti prikazan film redatelja koji se u trenutku festivala bori na ratištu. Riječ je o krimiću “Rihno” redatelja Olega Sentsova, koji je proveo pet godina u ruskim zatvorima nakon aneksije Krima, a sada je na ratištu u redovima ukrajinske vojske. Film ne govori o ratu, ali redateljeva sudbina svjedoči o vremenu i okruženju u kojem će se održati ovogodišnji festival, ističu s Motovun Film Festivala.

Uz taj film bit će prikazano još 18 nezavisnih filmova iz cijeloga svijeta po izboru selektora Milene Zajović i Jurice Pavičića.

Naglasak na švedsku kinematografiju

Zemlja-partner ovogodišnjega festivala je Švedska te će biti prikazano deset švedskih filmova od doba nijemog filma do danas, među kojima i oni Bergmana, Anderssona, Moodysoona i drugih autora koji su proslavili švedsku kinematografiju, ističe se u priopćenju.

Oglasi

Motovun Film Festival nagradom Maverick odaje posebno priznanje filmašima koji su beskompromisno slijedili vlastitu viziju, a ove će godine ona biti uručena beogradskom redatelju Goranu Markoviću, autoru filmova “Specijalno vaspitanje”, “Nacionalna klasa”, “Variola Vera”, “Deja Vu”, “Tito i ja”.

Marković je, ističu iz MFF-a, snimio pregršt filmova koji su mu osigurali status hitmejkera i ljubimca publike, da bi u novije vrijeme zbog svojih čvrstih etičkih stavova praktički postao persona non grata te predmet nezapamćenih medijskih napada.

Filmski program i u drugim gradovima

Za kratkometražni program festivala prijavljeno je 728 filmova iz 69 zemalja, od kojih će selektorica Inja Korać odabrati 25 za natjecateljski program. Motovunski kratkometražni pobjednik i ove godine ulazi u konkurenciju za Europsku filmsku nagradu, a najboljem domaćem filmu bit će dodijeljena nagrada Corto montonese.

Festival će i ove godine imati program zagrijavanja, i to prvi put u Bujama gdje će biti prikazan atraktivan program za djecu i mlade.

Motovunski filmski program krenut će i na turneju kako bi publika u što većem broju gradova u Istri i drugim dijelovima Hrvatske mogla vidjeti ostvarenja iz festivalske ponude, a sve će kulminirati programom Motovun u Zagrebu.

Oglasi
Continue Reading
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook