Connect with us

Poslovni svijet

NERAVNOPRAVNOST: Zarađuju li Nijemci više od auslandera?

Objavljeno

on

Radnici iz Istočne Europe obnavljaju termoelektranu na jugu Minhena. No, njihove su plaće samo dio onoga što dobije njemački radnik.

Umjesto užine, Kristof je u četvrtak u 13 sati držao plakat: “Poštena plaća – jednaka plaća za radnike u SWM -u”. I umjesto da se odmori, za vrijeme pauze razgovarao je s novinarima.

Zapravo, Kristof se zove drugačije, ali ne želi da njegov poslodavac sazna da sudjeluje u prosvjedu. Zato što njegova obitelj u Mađarskoj svaki mjesec čeka novac koji šalje kući. Nije ih vidio od početka travnja jer je od tada postavljao novu turbinu u južnoj termoelektrani na Isaru.

Oglas

Postrojenje se adaptira za energetski prijelaz. Najveće njemačko geotermalno postrojenje bit će izgrađeno tamo gdje su nekoć spaljivani ugljen i smeće. Za ovaj posao općinska komunalna poduzeća naručila su tvrtke koje zapošljavaju radnike i inženjere, od kojih većina dolazi iz Poljske, Hrvatske i Mađarske.

Gotovo da nema njemačkih kolega, kaže Kristof. Da je imao njemačku putovnicu, vjerojatno bi zaradio dvostruko više. Istočnoeuropski radnici primaju nešto više od devet eura na sat, kaže Franz Schütz iz sindikata Verdi. Njemački kvalificirani radnici zarađuju najmanje 18 eura.

To je nepravedno, smatra Verdi, a radnici to podržavaju. Stoga su prosvjedovali ispred termoelektrane. Njihov zahtjev je plaća koja odgovara njemačkim uvjetima. Tamás Székely, predsjednik Mađarskog kemijskog sindikata je putovao osam sati od Budimpešte do Münchena kako bi prisustvovao skupu. Također smatra važnim to što njegovi sunarodnjaci ne zarađuju jednako kao i njemački radnici jer je München toliko skup. “Pivo u pubu u Mađarskoj košta samo jedan euro“, kaže Székely.

U Minhenu nikad ne ide u restoran, kaže Kristof. To je preskupo. “Ovdje živim na vrlo niskoj nozi.” U vrijeme ručka uvijek brzo ode u supermarket po nešto. Istodobno naporno radi. Deset sati dnevno, šest dana u tjednu. Ni suprugu ni djecu nije vidio od travnja i vjerojatno će tako potrajati do listopada.

Oglas

Iako Hrvati, Mađari i Poljaci adaptiraju minhensku elektranu, općinski komunalci očito ne vide sebe kao odgovorne – uostalom, radnici su zaposleni u drugoj tvrtki, pa je argument SWM -a.

Molimo vas za razumijevanje da nam nije moguće nametnuti propise vanjskim pružateljima usluga u pogledu naknada za njihove zaposlenike koji nadilaze zakonske uvjete“, odgovorio je SWM na upit AZ -a.

Prema zakonu dovoljna je minimalna plaća. Međutim, ne radi se o zakonu, već o principu, kaže Martin Marcinek iz Verdija.

Oglas
Oglas

Oglas

Najave

Oglas

Blog

Oglas

Facebook