Connect with us

Nogomet

Ništa od milijardi za Bundesligaše: Klubovi glasali protiv ulaska investitora

Objavljeno

on

Arne Dedert/dpa

Održana je generalna skupština DFL-a u Frankfurtu na Majni gdje je odlučeno da DFL neće dobiti investitore. Na skupštini od 36 prvoligaša i drugoligaša nije bilo potrebne većine za početak pregovora.

DFL je htio prodati dio svojih budućih medijskih prava investitoru ili više njih, a klubovi bi dobili od toga značajne financijske injekcije. Bilo je predviđeno i na koji način moraju utrošiti taj novac kako bi sredstva bila utrošena na razvoj i dobrobit klubova.

Tjednima privremena uprava DFL-a oko Axela Hellmanna i Olivera Lekija sprovodi kampanju kako bi preko investitora, prodajom dijela budućih TV prava, uspjela namaknuti značajna sredstva za 36 članova Bundeslige i Cvajte. No, da bi taj plan prošao morali su dobiti glasove na generalnoj skupštini.

Upravo na toj skupštini 36 njemačkih profesionalnih klubova u srijedu u Frankfurtu nisu uspjeli doći do dvotrećinske većine. To znači da su trebali 24 glasa kako bi DFL mogao započeti pregovore s potencijalnim investitorima.

Tajno glasanje

Samo 20 klubova glasalo je “ZA”, jedanaest klubova reklo je “NE” uz pet suzdržanih. Glasovanje je održano tajno na zahtjev VfL Bochuma. FC St. Pauli prethodno je povukao zahtjev za odgodom glasovanja za kolovoz.

Oglasi

“Ponekad je život lak. To je demokracija. Postojala je jasna većina, ali ne onakva kakvu smo trebali. Tako da je tema od danas završena”, rekao je predsjednik nadzornog odbora DFL-a Hans-Joachim Watzke na tiskovnoj konferenciji u srijedu.

No, Watzke nije mogao razumjeti glasačko ponašanje pojedinih zastupnika: “Tko god je suzdržan na tako bitno pitanje, mogu samo reći da sam iznenađen, ali svatko može kako hoće.”

Sljedeći korak u planu investitora, koji se forsirao mjesecima, bilo je prenošenje nacionalnih i međunarodnih medijskih prava na podružnicu pod nazivom “DFL MediaCo GmbH & Co. KGaA”. Strateški partner bi stekao 12,5 % novog “poduzeća” na rok od 20 godina.

Od prvotnih šest prijavljenih, tri holding kompanije Advent, Blackstone i CVC i dalje su bile u utrci. Vrlo je vjerojatno da bi čak sve tri ušle zajedno u posao. No, čini se da to nećemo nikad ni saznati.

Navijači protiv

DFL je obećao prihode do dvije milijarde eura kroz ulazak investitora. Od toga bi 40 % trebalo biti iskorišteno za digitalizaciju, 45 % bi trebalo biti na raspolaganju klubovima za infrastrukturne projekte. S preostalih 15 % klubovi bi mogli slobodno raspolagati.

Oglasi

Mnogi navijači, navijačke udruge, ali i pojedinačni klubovi poput 1. FC Kölna unaprijed su se javno protivili ulasku investitora. Proteklih tjedana mogli smo vidjeti brojne transparente na stadionima diljem Njemačke koji govore protiv ulaska investitora na ovaj način.

Vodstvo DFL-a, odnosno njegovi članovi koji su radili na ovom projektu sada su doživjeli veliki poraz. Mjesecima su pripremali i dogovarali “veliki” posao, a sada vidimo da je sve bilo uzalud jer potrebna većina na glasanju nije pridobijena.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook