Connect with us

Njemačka

Njemačka ekonomija klizi u recesiju

Objavljeno

on

U prvom kvartalu 2023. njemačka gospodarska proizvodnja iznenađujuće je pala za 0,3 posto u usporedbi s prethodnim kvartalom. Priopćio je to u četvrtak Federalni zavod za statistiku. U prvotnoj procjeni, vlast je pretpostavila da će bruto domaći proizvod početkom godine stagnirati.

Bruto domaći proizvod (BDP) pao je za 0,3 posto u prvom tromjesečju 2023. u odnosu na četvrto tromjesečje 2022. – cjenovno, desezonirano i kalendarski. Prema izvješću Saveznog ureda za statistiku (Destatis), gospodarski rezultat na početku godine bio je 0,3 postotna boda slabiji od objavljenog u brzom izdanju od 28. travnja 2023.

Nakon što je BDP krajem 2022. godine već skliznuo u minus, njemačko gospodarstvo zabilježilo je dva negativna kvartala zaredom, kaže Ruth Brand, predsjednica Saveznog ureda za statistiku.

Njemački BDP također pada u odnosu na prvi kvartal 2022

Međugodišnji, cjenovno prilagođeni BDP u prvom tromjesečju 2023. bio je 0,2 posto niži nego u prvom kvartalu 2022. Cjenovno i kalendarski, pad je bio veći (-0,5 posto) jer je bio jedan više radni dan nego prije godinu dana.

Stalno visok rast cijena također je opteretio njemačko gospodarstvo početkom godine. Osobito je to vidljivo u privatnoj potrošnji, koja je u prvom kvartalu 2023. pala za 1,2 posto nakon prilagodbe za cjenovne, sezonske i kalendarske učinke.

Oglasi

Kad je riječ o novim akvizicijama, Nijemci suzdržani u 2023. godini

S obzirom na inflaciju, privatna potrošnja nije poduprla gospodarstvo. Prema podacima, privatna kućanstva manje su trošila na hranu i piće, odjeću, obuću i namještaj nego u prethodnom tromjesečju. Visoka inflacija izazov je za potrošače: ona nagriza njihovu kupovnu moć. Ljudi si mogu priuštiti manje za jedan euro. Pritisak na rast cijena u posljednje je vrijeme oslabio. Međutim, godišnja stopa inflacije u travnju je i dalje bila relativno visoka i iznosila je 7,2 posto.

Prema statističarima, pozitivan poticaj dali su izvoz i investicije početkom godine. Istodobno su zbog povoljnih vremenskih prilika porasla građevinska ulaganja, kao i ulaganja tvrtki u opremu poput strojeva, uređaja i vozila.

Prema riječima stručnjaka, izgledi za najveće europsko gospodarstvo su slabi za cijelu godinu. Međunarodni monetarni fond pretpostavlja da će se gospodarski rast vjerojatno kretati oko nulte crte. MMF je stoga pesimističniji od savezne vlade koja je u proljetnoj projekciji objavljenoj krajem travnja očekivala rast BDP-a od 0,4 posto. U najnovijoj prognozi, Europska komisija je za Njemačku očekivala gospodarski rast od 0,2 posto.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook