Connect with us

Svijet

Njemački kancelar Scholz javno podupire Bidena za reizbor

Objavljeno

on

Njemački kancelar Olaf Scholz

Njemački kancelar Olaf Scholz u ponedjeljak je rekao da preferira američkog predsjednika Joea Bidena u odnosu na njegova prethodnika Donalda Trumpa za reizbor te se nada da će Biden biti izabran na istu dužnost i u idućem mandatu. 

Obraćajući se učenicima jedne osnovne škole nedaleko od Berlina, Scholz je optužio Trumpa da potiče na podjele i da bi bio loš izbor ne samo za Sjedinjene Države već i za Njemačku.

Neobično izravan Scholzov izbor riječi mogao bi odražavati često zategnute bilateralne odnose za vrijeme Trumpova predsjedničkog mandata za koje je bila zadužena Scholzova prethodnica Angela Merkel, a on je obavljao dužnost ministra financija.

Odgovarajući na pitanje učenika, aktualni njemački kancelar je kazao: “Mislim da je sadašnji predsjednik bolji pa želim da bude ponovno izabran.”

Dugogodišnje Bidenovo djelovanje u javnim službama znači da on točno zna “što treba napraviti da bi se spriječilo izbijanje rata u svijetu”, rekao je Scholz.

Oglasi

Osvrnuvši se u odgovorima školarcima i na Trumpa, Scholz je rekao: “Ako svi ljudi djeluju isključivo jedni protiv drugih, nema nam ni sigurne budućnosti i zbog toga se bivši predsjednik sigurno zalaže za velike podjele u zemlji.”

Nedavne ankete pokazale su da Biden ima prednost u odnosu na potencijalne republikanske protukandidate Donalda Trumpa i Rona DeSantisa. Američki predsjednički izbori održat će se u studenome 2024. 

Scholz je učenicima, među ostalim rekao i da Rusija ne može dobiti rat u Ukrajini.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook