Connect with us

Savjeti

Njemački mirovinski sustav – osnovne činjenice

Objavljeno

on

Otkako je Njemačka uspostavila svoj prvi sustav socijalnog osiguranja 1889. godine, javno mirovinsko osiguranje je “pay-as-you-go”, pri čemu se trenutne mirovine umirovljenika isplaćuju iz trenutnih premija onih koji još nisu umirovljeni.

Trenutno je oko 85% radne snage uključeno u javno mirovinsko osiguranje (gesetzliche Rentenversicherung GRV). Državni službenici, koji čine oko 9% radne snage, imaju vlastiti mirovinski sustav, a samozaposleni, koji čine oko 9% radne snage, uglavnom su samoosigurani (ali im je dopušteno sudjelovanje u GRV-u). .)

Tri stupa mirovinskog sustava

Tri su stupa njemačkog mirovinskog sustava; 1) državni sustav mirovinskog osiguranja, 2) planovi privatnih tvrtki i 3) privatna individualna ulaganja u mirovinu.

Dominantan je sustav javnog mirovinskog osiguranja (također poznat kao zakonsko mirovinsko osiguranje), koji također uključuje obiteljske naknade i invalidnine. Sudjelovanje je obavezno za zaposlenike, pri čemu se svakom radniku procjenjuje iznos na temelju godišnje zarade.

Premije odbija poslodavac, pri čemu zaposlenik plaća pola, a poslodavac pola. U 2020. premija je iznosila 18,6 posto bruto mjesečne plaće. To se reflektira na mjesečne prihode do najviše 6.900 eura (82.800 eura godišnje) na zapadu i 6.450 eura (77.400 eura godišnje) na istoku.

Oglasi

Kada u mirovinu?

Umirovljenje sada obično počinje u dobi od 65 godina plus devet mjeseci, iako će se postupno povećavati na 67 godina do 2029. Postoji nekoliko načina na koje može započeti prijevremeno umirovljenje – na primjer u dobi od 63 godine ako je osoba uplaćivala doprinose u sustav 45 godina .

Oni koji su uplaćivali doprinose najmanje 35 godina također mogu otići u prijevremenu mirovinu, ali će imati nešto smanjenu naknadu. Suprotno tome, osoba može nastaviti raditi nakon što navrši dob za umirovljenje. To će imati učinak povećanih beneficija kada odluka o umirovljenju konačno bude donešena.

Doprinosi planu također će se povećati na oko 20% do 2025.

Ne postoje minimalni ili maksimalni plaćeni iznosi. Ukupna isplata mirovine za koju osoba ima pravo izračunava se prema broju godina uplaćenih doprinosa u državni mirovinski sustav, dobi i prosječnom prihodu. Dodatne informacije o njemačkom javnom mirovinskom sustavu možete pronaći na www.deutsche-rentenversicherung.de.

Dodatne pojedinosti o zakonskom mirovinskom osiguranju.

Osnovni i vrlo važan temelj za osiguranje mirovine je zakonsko mirovinsko osiguranje u Njemačkoj. Zakonom su obvezno osigurani svi zaposlenici, ali i neke skupine samozaposlenih osoba. Osim toga, postoje i zahtjevi za mirovinu za vrijeme provedeno u odgoju djeteta.

Ako ste radili i plaćali doprinose u Njemačkoj više od 60 mjeseci, dobit ćete njemačku mirovinu nakon što navršite službenu njemačku dob za odlazak u mirovinu. Uz razdoblja zaposlenja na koje se plaćaju doprinosi, uzimaju se u obzir mnoga druga razdoblja, uključujući:

Oglasi

Odgoj djeteta (do treće godine života)
Razdoblje odgoja djeteta (do 10. godine života)
Školovanje i fakultet nakon 17. godine
Razdoblja obuke
Vremena bolesti i nezaposlenosti
Vremena skrbi za rodbinu

Za neka od spomenutih razdoblja, obvezni doprinosi državnih agencija bit će vam isplaćeni u Njemačkoj, što rezultira zahtjevima za mirovinu. Ostala razdoblja pozitivno utječu na izračun mirovine.

Na primjer, ako ste odgajali dvoje djece u prve tri godine njihova života u Njemačkoj dok ste živjeli u Njemačkoj (najmanje 60 mjeseci), imate pravo na njemačku mirovinu bez da ste morali raditi u Njemačkoj.

Dobrovoljni doprinosi

Svi državljani zemalja EU i EEA tretiraju se jednako kao i njemački državljani. To znači da i nakon odlaska iz Njemačke postoji pravo na nastavak plaćanja dobrovoljnih doprinosa za njemačku mirovinu. To može biti korisno, na primjer, ako nedostaje samo nekoliko mjeseci za primanje njemačke mirovine u starosti.

U mnogim zemljama postoje sporazumi o mirovinskom osiguranju, kada se ona razdoblja koja ne ispunjavaju uvjete za mirovinu u Njemačkoj, uzimaju u obzir u tim drugim zemljama.

Oglasi

Za sve državljane zemalja izvan EU-a koji su uplatili mirovinu do 60 mjeseci ili druga razdoblja zapošljavanja, doprinosi za mirovinsko osiguranje mogu se vratiti 24 mjeseca nakon odlaska.

Ako umirovljenik umre, nadživjela osoba može imati pravo na udovičku mirovinu ili dodatak na koji se plaćaju doprinosi.

Kontoklimacija

Za buduću mirovinu ili za povrat doprinosa sva razdoblja relevantna za mirovinu moraju biti upisana na mirovinski račun. Taj se proces naziva “kontoklimacija” i može se provesti u bilo kojem trenutku za sva razdoblja u prošlosti. Izvadak se može ponoviti i ako se kasnije utvrdi da nedostaju relevantna razdoblja za mirovinu ili je dokazivanje takvog razdoblja moguće tek naknadno.

Ako imate pitanja o njemačkoj mirovini, vaše mirovinsko osiguravajuće društvo može vam pomoći izravno, iako je uglavnom na njemačkom jeziku. Također možete dobiti savjete mirovinskih savjetnika i specijaliziranih pravnika.

Betriebliche Altersvorsorge

Planovi poduzeća (bAV betriebliche Altersvorsorge) tradicionalno su osmišljeni kao dopuna mirovinskom osiguranju, a sada će igrati veću ulogu u preuzimanju zaostatka. Državne porezne olakšice i subvencije potaknut će tvrtke i zaposlenike da ulažu u privatne planove. Iako planovi poduzeća nisu obvezni, oni pokrivaju oko tri petine radnog stanovništva, postotak za koji se očekuje da će rasti. Mirovine u planovima tvrtki obično također počinju u dobi od 65 godina, iako će to u mnogim slučajevima vjerojatno slijediti praksu mirovinskog osiguranja i postupno se povećavati do 67. godine.

Oglasi

Individualna ulaganja

Treći stup, individualna mirovinska ulaganja, do sada nisu bili značajni, ali u posljednje vrijeme dobivaju veliku pozornost kao dodaci javnom mirovinskom osiguranju. Ovi privatni planovi uključuju (ali nisu ograničeni na) planove Riester i Rürup. Radnici i drugi sudionici mogu dobiti određene porezne prednosti i beneficije od državnih subvencija za ove planove. Pogodnosti i drugi detalji razlikuju se od plana do plana. Postoje različite metode plaćanja, sheme isplate, porezne obveze, mogućnosti prijenosa i drugi čimbenici koji razlikuju ove planove jedan od drugog. Određeni planovi mogu biti bolji za različite pojedince ovisno o njihovoj konkretnoj situaciji.

Premije i beneficije

Iseljenici koji žive u Njemačkoj mogu sudjelovati u svim ovim planovima. Možda će biti moguće plaćati premije i primati beneficije iz privatnih mirovinskih planova čak i nakon što napustite Njemačku. Pogodnosti iz planova tvrtke obično se mogu ostvariti izvan Njemačke, iako se premije ne vraćaju uvijek. Ako iseljenik ispunjava uvjete za mirovinu prema javnom mirovinskom osiguranju, ona mu se može isplatiti čak i ako ne živi u Njemačkoj. Zakoni i propisi mogu se razlikovati od zemlje do zemlje u vezi s primanjem mirovine iz Njemačke ili bilo koje druge zemlje. Trebali biste provjeriti s mirovinskim tijelima u svojoj zemlji prebivališta da li bi njemačka mirovina imala ikakav utjecaj na bilo koju mirovinu koju ste zaradili u toj zemlji.

Postoje mnogi komplicirani detalji mirovinskog sustava; sredstva za određivanje iznosa mirovina, odredbe za prijevremeno umirovljenje, povećane mirovine za ostanak na poslu nakon 65 godina, itd. Najbolji način da saznate koji je plan pravi za vas je konzultirati se s financijskim savjetnikom.

Povrat doprinosa za mirovinsko osiguranje nakon 5 godina

Ako ste državljanin zemlje koja nije članica EU-a, možda imate pravo na povrat svojih doprinosa ako ste davali doprinose manje od 60 mjeseci i ako je prošlo više od 24 mjeseca od vašeg posljednjeg potrebnog doprinosa i preselili ste se kući ili u državu koja nije članica EU.

Prema brošuri Deutsche Rentenversicherung Bund (Njemački mirovinski fond), vaši obvezni doprinosi mogu se vratiti u punom iznosu, a vaši dobrovoljni doprinosi mogu se vratiti do 50 posto. Doprinosi vašeg poslodavca neće biti vraćeni.

Oglasi

Pomoć u procesu prijave dostupna je putem Deutsche Rentenversicherung ili bilo kojeg broja tvrtki i organizacija koje su specijalizirane za postupak povrata novca.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook