Naslovnica Corona Nova pravila u Njemačkoj: Što se mijenja od 1.10.2020.

Nova pravila u Njemačkoj: Što se mijenja od 1.10.2020.

Što se mijenja od 1. listopada 2020. u Njemačkoj

1432
0

  • nova pravila u Njemačkoj od 1.10.2020.
  • što se sve mijenja od sutra
  • slušaj Radio Putokaz

Nova pravila u Njemačkoj od 1. listopada 2020

Novi mjesec, nova pravila – listopad donosi neke promjene. Ovaj put se radi o rizičnim područjima , povratnicima iz istih, dječjim bonusima, protezama i kraju ljetnog vremena. U kalendarskom i meteorološkom smislu već smo u jeseni. Ali ne moramo se samo prilagoditi promjenama u smislu temperatura. S listopadom ćemo se suočiti i s nekim novim propisima. Ti propisi bi mogli poremetiti naš svakodnevni ritam.

Putovanja i dalje pod povećalom

Od 1.10.2020 vrijede automatska upozorenja o putovanju u rizična područja

Pogledajmo prvo inovacije koje su posljedica pandemije korone . Od 1. listopada automatsko upozorenje o putovanju od strane Federalnog ureda za vanjske poslove primjenjuje se na zemlje ili regije koje je savezna vlada klasificirala kao rizična područja . Propisi za upozorenja o putovanju i putni savjeti prilagođeni su u skladu s tim.

Također treba napomenuti da se za zemlje koje su rizična područja upozorenja o putovanju odnose na nepotrebna turistička putovanja. Osim toga, za zemlje koje nisu označene kao rizično područje, nepotrebna turistička putovanja mogu se obeshrabriti ako postoje ograničenja ulaska u Njemačku ili su te zemlje odlučile o ograničenjima ulaska iz Njemačke.

Pri procjeni stanja u saveznim državama također treba uzeti u obzir opremljenost zdravstvenog sustava i prethodno postupanje s izvorima zaraze. U principu se od putnika traži da budu posebno oprezni.

Umjesto besplatnih testova, one koji se vrate sa putovanja, čeka automatska karantena

Također je važna promjena za one koji se vraćaju sa putovanja. Budući da će centri za testiranje korone na autocestama i željezničkim postajama koji su niknuli posljednjih mjeseci biti zatvoreni, ostaju samo oni u zračnim lukama, ali mogu se i naplatiti tj. neće biti besplatni.

Karantena umjesto testiranja

Od listopada: besplatne testove zamijenit će karantena.

To bi u pravilu trebalo trajati 14 dana, a može se prekinuti prije vremena samo u slučaju negativnog testa, koji se može poduzeti najranije pet dana nakon povratka u Njemačku. Međutim, ovdje su još uvijek moguće prilagodbe.

Promjena vremena posljednjeg vikenda u listopadu – povratak u normalno vrijeme

U listopadu nas čeka i promjena koja je poznata desetljećima, ali nije nam nužno simpatična. U noći sa subote, 24. listopada na nedjelju, 25. listopada, velike kazaljke na satovima okreću su za jedan sat unatrag. U 3 sata ujutro, u 2 sata ujutro. Zbog toga je posljednji vikend u listopadu najduži u godini, ali čak i kasnije pada mrak.

Dodatno: Kod mnogih živih bića – ne samo kod nas ljudi – bioritam pati od promjene vremena iz ljetnog u normalno vrijeme. Barem cijela stvar nije potpuno iznenađenje i za nju se možemo uvelike pripremiti.

Isplatit će se drugi dio dječjeg bonusa – ukupno 4,3 milijarde eura

Malo dodatnog novca čeka roditelje. Budući da će se u listopadu isplatiti drugi dio dječjeg bonusa , usvojen u sklopu paketa ekonomskih poticaja Corona. U rujnu je već bilo 200 eura po djetetu, sada slijedi još 100 eura. Savezna vlada očekuje troškove od 4,3 milijarde eura i ovim korakom želi pružiti ruku obiteljima s malim i srednjim primanjima.

Ovo posebno plaćanje ne nadoknađuje se trenutnim obiteljskim ili socijalnim naknadama, što znači da se njihov iznos ne mijenja. Budući da se dječji dodatak i dječji doplatak nadoknađuju s poreznim naknadama za djecu, obitelji s višim dohotkom imaju manje ili nikakve naknade. Ova dodatna naknada odnosi se na svako dijete koje je ove godine imalo pravo na dječji dodatak ili je barem bilo privremeno. Dječji bonus također će se prenositi za novorođenčad do 31. prosinca. Prema Federalnom zavodu za zapošljavanje, prijava nije potrebna nego ide automatski.

Zubna proteza

Povećavaju se subvencije za zdravstveno osiguranje proteza

Stomatološki pacijenti imaju i dodatnu financijsku potporu. Od listopada bit će veće subvencije ako je potrebna nova krunica, most ili zubna proteza. Prije su osobe s obveznim zdravstvenim osiguranjem morale platiti polovicu troškova. Bonus knjižica koja se “bez unosa” čuva više od deset godina može čak rezultirati potporom od 75 posto.

Imaš priču za nas? Piši nam: info@putokaz.eu

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.