Connect with us

Glazba

ODLUČENO JE: Velika Britanija je domaćin sljedećeg Eurosonga

Objavljeno

on

Kalush Orchestra
Kalush Orchestra, pobjednici Eurosonga 2022.

Velika Britanija u ponedjeljak je rekla da je nevoljko pristala biti domaćin natjecanja za pjesmu Eurovizije sljedeće godine, nakon što su organizatori rekli da nema izgleda da se događaj održi u ratom razorenoj Ukrajini.

BBC će umjesto toga producirati ono što su nazvali “najvećim i najkompleksnijim glazbenim natjecanjem” na svijetu te će početi s odabirom grada domaćina u Ujedinjenom Kraljevstvu u suradnji s Europskom unijom radiotelevizija (EBU).

Ukrajina je pobijedila na ovogodišnjem natjecanju, kojem je domaćin bila Italija, te se našla ispred Britanije koja je zauzela drugo mjesto. Ukrajina je inzistirala da može biti domaćin natjecanja unatoč ruskoj invaziji.

Velika Britanija, ali u ukrajinskom duhu

No EBU je isključila tu mogućnost, a ukrajinska televizija UA:PBC pristala je da se natjecanje održi u Ujedinjenom Kraljevstvu, no u “ukrajinskom duhu”.

“Natjecanje za pjesmu Eurovizije 2023. godine neće se održati u Ukrajini, nego s podrškom Ukrajini”, rekao je Mikola Černoticki u zajedničkom priopćenju EBU-a i BBC-a.

Oglasi

“Zahvalni smo našim partnerima iz BBC-a jer su iskazali solidarnost s nama”, rekao je.

Glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona rekao je da je on “jako želio” da Ukrajina bude domaćin Eurosonga 2023. godine i da “duboko žali” što to više nije moguće.

Ministrica kulture Nadine Dorries rekla je da je BBC uskočio na zahtjev EBU-a i “ukrajinskih vlasti” predvođenih predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

“Žao mi što zbog kontinuiranog krvoprolića koje provodi Rusija nije moguće održati događaj u Ukrajini, gdje bi se trebao održati”, rekla je.

“Kao domaćin, Ujedinjeno Kraljevstvo će poštovati duh i ranolikost natjecanja, a najvažnije, pobrinut će se da natjecanje odrazi nedavnu ukrajinsku pobjedu na Euroviziji i ukrajinsku kreativnost”, poručuju organizatori.

Oglasi

U svibnju, ukrajinska folk-rap grupa Kalush Orchestra pobijedila je na najvećem svjetskom glazbenom događanju uživo u Torinu, na valu podrške njihovoj zemlji nakon ruske invazije.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook