Connect with us

Glazba

ODLUKA EBU-a: Eurosong 2023. neće biti održan u Ukrajini

Objavljeno

on

Kalush Orchestra
Kalush Orchestra (foto: EBU)

Eurovizija 2023. godine ne može se održati u Ukrajini zbog rata, objavila je Europska radiofuzna unija (EBU) u petak, dodavši da je u pregovorima s BBC-jem da se natjecanje održi u Velikoj Britaniji.

“Ukrajinska javna televizija UA:PBC ne može ispuniti operativna i sigurnosna jamstva potrebna da televizija bude domaćin, da organizira i producira Euroviziju prema pravilima ESC-a”, rekao je ESC na Twitteru.

“EBU želi zahvaliti UA:PBC-u na njihovoj svesrdnoj suradnji i predanosti u istraživanju svih scenarija u tjednima nakon što je u Torinu pobijedio Kalush Orchestra te dijele svoju tugu i razočarenje što se natjecanje sljedeće godine ne može održati u Ukrajini.”

Ukrajinski Kalush Orchestra pobijedio je prošli mjesec u Torinu, dok je Ujedinjeno kraljevstvo bilo na drugom mjestu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij brzo je čestitao Kalush Orchestru na pobjedi. Također je rekao da će Ukrajina biti domaćin Eurovizije.

Oglasi

Eurosong u Velikoj Britaniji, ali s naglaskom na Ukrajinu

“Očigledno ovo nisu okolnosti koje bi itko želio. Naravno da ćemo raspravljati o tome da BBC bude domaćin Eurovizije”, rekao je BBC.

Tradicionalno, pobjednik Eurovizije domaćin je natjecanja sljedeće godine, no sigurnosna i operativna jamstva potrebna da televizija održi natjecanje znače da će tu priliku dobiti zemlja koja je završila druga.

“Naša je puna namjera da se na natjecanju dogodine jasno vidi ukrajinska pobjeda”, rekao je EBU.

Glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona rekao je: “Bit ćemo predani tome da osiguramo da natjecanje odrazi bogatu ukrajinsku kulturu, nasljeđe i kreativnost, kao i gradnju prijateljstva dvije zemlje.”

Oglasi
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook