Naslovnica Izdvojeno OLUJE I POPLAVE: Prijeti li nam to i u Münchenu i regiji?

OLUJE I POPLAVE: Prijeti li nam to i u Münchenu i regiji?

Kolika je vjerojatnost da poplave pogode Minhen?

foto: twenty20photos

Cijela je Njemačka šokirana katastrofalnom situacijom u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Rajni-Falački. Meteorolozi obilne poplave vide kao rezultat globalnog zatopljenja. Pitali smo stručnjaka može li se i nama dogoditi tako strašna katastrofa.

Sve više smrtnih slučajeva, tisuće nestalih ljudi, ogromne mase vode. Slike na zapadu i istoku Njemačke su šokantne. Pitali smo stručnjaka može li se takva nesreća dogoditi i nama.

Vjerojatnost da će nam se tako nešto dogoditi je mala

Odgovor Christiana Leeba, čelnika minhenske uprave za upravljanje vodama, glasi: “U teoriji da, ali tako se nešto manje događa u Münchenu jer je relativno ravan. U pojedinačnim slučajevima, nepovoljni strukturni uvjeti mogu dovesti do punog podruma ili podvožnjaka. Uz to, trenutno nam ne prijete ovako jake kiše kao u trenutno pogođenim regijama da takva šteta može nastati.”

Jug i dijelovi regije su rizična područja

U teoriji, međutim, takve nasilne poplave također bi se mogle dogoditi u regiji oko Münchena i u dijelovima grada, kaže Leeb. Naime gdje god je mjesto malo strmije. Primjerice na jugu, na Isarhangleiteu. U regiji prema Ayingu, u zaleđu Dachaua i prema Freisingu, manji bi potoci mogli enormno nabujati i nanijeti veću štetu.

To se ne bi dogodilo bez klimatskih promjena

Krivo je globalno zatopljenje, smatra Leeb. Pozadina toga su opadajući zračni tijekovi koji osiguravaju da vremenski uvjeti ostanu na jednom mjestu dulje nego inače. To su struje vjetra u gornjim slojevima zraka koje održavaju vrijeme. Postaju sve slabiji jer se temperaturne razlike između ekvatora i Arktika smanjuju zbog globalnog zatopljenja. Veće količine kiše od uobičajene kiše padaju na manjem području i uzrokuju golemu štetu.

IZVORRADIO ARABELLA
Prethodni članakGODIŠNJI UMOR: Oproštaj sa komarcima
Sljedeći članakNAPAD U MÜNCHENU: 5 godina poslije. Kronologija.